Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit. (Artactive Production / Blackout Production)

(více)

Videa (7)

Trailer 6

Recenze (219)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ja som ročník 87 a video sme mali doma až v druhej polke 90.tych rokov, a ak sa správne pamätám, v rýchlodabingu som videl len Pretty Woman (Miro U.) a nejakých samurajov (Mišo T.). Ale aj tak. Toto je relikt doby. Je to autentické, informačne obsiahle, zábavné a strašne nostalgické. Slza v oku prakticky celý čas. Super práca, chalani. Díky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nádherný retro výlet do světa filmového pirátství v ČR za komančů. Toto období jsem osobně prožil spíše v jeho koncích, ale i tak nostalgie zafungovala. Dokument je svižný, neskutečně zábavný a v mnoha ohledech je až neuvěřitelné poslouchat, co byl jednohlasný dabing za proces a ohromný kus práce. Mírně tak zamrzí slabší poslední třetina, která trochu ztratí drive a rád bych více Franty Fuky (který ani nevěděl, že zde bude hrát). ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Toto mě minulo podobným způsobem, jako třeba před časem dokument Fenomén VHS. Marná sláva, ale tu éru jsem nezažil, dnešníma očima mi přijde dost příšerná, a celkově je pro mě těžko hledat si cestu k něčemu, co je zde podáno pro mě tak nezáživnou formou, že jsem u toho skoro usnul. V pár momentech jsem se pobaveně uchechtnul, ale to nadšení pro VHS a rychlodabing se na mě stejně nepřeneslo - dost možná kvůli tomu, že dabing prostě odjakživa z hloubi duše nesnáším. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na éru rychlodabingu nostalgicky nevzpomínám, protože mě vlastně zasáhla dost okrajově. Video jsme doma měli až někdy po revoluci a já si pamatuju, že tehdy jako dítě jsem na videu koukal spíš na různý Četníky, Fantomase, Šimona a Matouše, Fantozziho a podobný filmy, který byly nadabovaný možná ještě líp než originál. Určitě jsem teda viděl s rychlodabingem některý ty nejprofláknutější trháky typu Komando nebo Terminátor (Ukončovatel), ale v paměti mi to moc neutkvělo. Ale vzpomínám si, že třeba takový ty různý Policejní akademie, Smrtonosný zbraně, Rockyho a jiný filmy, který byly tehdy hodně populární, jsem viděl už normálně s profesionálnim dabingem někdy na počátku 90. let. A někdy v tom roce 1994 už vysílala TV Nova a Premiéra, kde občas šly docela slušný filmy. A pak jsme už měli doma navíc kabelovku a HBO, takže na videokazety se v podstatě jenom prášilo, protože nikdo na to nekoukal. Možná občas na nějakou srdcovku, ale určitě jsme doma nekoukali na filmy s rychlodabingem. Takže já jsem žil v domnění, že s rychlodabingem se skončilo tak někdy možná v roce 1992. Byl jsem teda hodně překvapenej, když v dokumentu řikali, že konec vlastně přišel až v době Cameronova Titanicu. Jinak nejvíc mě pobavila story o týpkovi, kterej neuměl vůbec anglicky, tak si prostě dialogy vymyslel a celej film opravdu nadaboval. Dobrý taky byly ukázky, jak se do dabingu dostávaly různý okolní ruchy. Třeba když tam jednomu dabérovi nadává manželka, že nevynes odpadky. To jsem se musel smát. Celkově se mi dokument líbil a občas mě i rozesmál, ale po filmech na VHS s rychlodabingem se mi fakt nestejská. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Filmově se nějaké extra pecku nejedná, přeci jen je to dokument. Ale v informační rovině mě to Králové videa bohatě vynahradili. Čekal jsem trošku více ukázek z "vylepšených" filmů. Pravdou nicméně je, že tohle už dnešní mladí nedokážou pochopit, na jaké nejen obrazové hrůznosti se divák musel koukat, aby se dostal co nejblíž k Arnímu, Van Dammovi nebo Rambovi. To byly opravdu zlaté časy! Krásné dětství a jsem moc rád, že mě ho Králové videa připomněli. 75% ()

Galerie (101)

Zajímavosti (10)

  • Dramaturg Petr Svoboda prezradil, že v zbierke má viac ako dvetisíc rýchlodabingových videokaziet. Do filmu z nich vybrali asi 150 ukážok a len ich digitalizácia trvala 40 hodín čistého času. (krasomama)
  • Některé scény se natáčely v Muzeu filmových legend, které je v České republice již na 3 místech, a to konkrétně v Poděbradech, v Praze a v Kroměříži. Dohromady nabízí sbírku téměř 2 000 detailně propracovaných exponátů. (rublik05)
  • Původně skromný projekt Králové videa se časem rozrostl do té míry, že autoři museli spustit sbírku na crowdfundingovém webu. Vybrali 322 370 korun, díky kterým mohli dofinancovat především studiovou postprodukci a sehnat práva na filmové ukázky. Celý dokument nakonec vyšel na 26 000 eur (asi 683 400 korun). (SONY_)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama