Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (351)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty jsi na tý škole kvůli talentu, kdežto já tady už čtvrt roku předstírám inteligenci." Studentské problémy budoucího MUDr. Šafránka mne zastihly chvíli před nástupem na vysokou školu a tak se musím přiznat, že jsem z nich opravdu svědomitě čerpal. Zejména se jednalo o soužití s něčím podobným jako byl Numira Cassa Tomba alias Mireček, dále jsem rychle odhalil studentku zaujímající pozici Vendulky Utěšitelky a nejvíce mne obohatilo schéma Leffingwellova psacího stolu s modifikaci dle Bronschteina. Jen si nejsem jist, zda byl dobrý nápad přesunout poznámkový blok z dominantního sektoru A2 do ergonomicky výhodnější polohy v sektoru B5, protože já bych hromádku učebnic ze sektoru A5 dal na uvolněnou A2, zápisník by pak mohl být v ergonomicky stejně výhodném sektoru A5 a student by si pak mohl svobodně vybrat, na kterou pozici ze zcela volného sektoru B mu upadne hlava. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší díl básníků! A snad i jeden z nejlepších filmů na světě! Vtipný, promyšlený a přitom jen tak letmo nahozený! Zkrátka dokonlalý! A kdo kdy studoval na výšce musí jeho humor a situace do kterých se Šafránek dostává ocenit ještě víc! Legendární postavy Mirečka a Vendulky utěšitelky, to je již jen koření! Nesmyslná přednáška MILOSLAVA Zajíce z katedry duševní hygieny v podání zdeňka svěráka je prostě překrásná! doufejme, že tento film zde na CSFD získá ještě lepší hodocení a jak Mirečka v zahrádkách učili: "Pravda zvítězí nad lží a nenávistí" a můžeme jen doufat, že "budem ještě u toho"!:) ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jedničku mám radši, ale dvojka si s ní v ničem nezadá. Místo nacvičování experimentálního divadla se Štěpán musí zorientovat v prváku medicíny, přitom s novou láskou opakuje starý vzorec a k tomu další várka zábavných postaviček (Mireček, Přeučilův profesor...) v podání skvělých herců a fajn písniček. Jen mě už mnohé ty bonmoty svou lidovostí otravovaly. Zajímavé je, že se Štěpán s Kendym najednou vydávají studovat dva velmi ambiciózní obory, ke kterým v prvním dílu ani náznakem neinklinovali. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Štěpánek občas něco přeřízne, překážky překonává komplikovaněji než by měl, přichází o mladickou naivitu a znovu se zamiluje. I při studiu medicíny mu ovšem pomůžou jeho plachá povaha a básničky. Obklopují ho výborné postavy, které pronášejí velmi dobře napsané dialogy. Viděli jsme mnohokrát, ale podíváme se příště znovu. Idealista Pavel Kříž je zpátky, aby znovu hledal. My už sice nenajdeme nic nového, vše je nám notoricky známé, přesto to s touhle partou zase rádi zkusíme. A čekáme na svoje oblíbené hlášky. Jakmile přijdou, smějeme se jim popatnácté znovu. Mireček, odmítavá Jeskyňka, Venoš z Moravy, Vendulka, pánové profesoři Zdeněk Svěrák, Leoš Suchařípa, Jan Přeučil.. úžasné. Dle mého nejlepší díl celé série. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokračovania úspešných filmov to majú ťažké. Ale básnici mali šťastie v tom, že kľúčové postavy boli k dispozícii. To umožnilo sledovať osudy známych postáv v novom prostredí a v nových situáciách. Preto nechápem dohadovanie sa o tom, ktorý diel básnikov je najlepší. Ja som to sám pre seba vyriešil všeobjímajúcimi troma hviezdičkami pre každý z troch autentických (nenadstavovaných) dielov a mám pokoj. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně z pitevních cvičení, kde Štěpán (Pavel Kříž) z nepozornosti přeřízne něco na pitvaném těle, ve skutečnosti nic nepřeřízl. Na končetině, na které již byly pečlivě preparovány svaly, pouze skalpelem a pinzetou oddálí dva svaly od sebe. Rychlý záběr kamery postačuje k vyvolání iluze, že došlo k nehodě. (Formol)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)
  • Filmovalo se v Mělníku a na Kladně (nemocnice). (M.B)

Reklama

Reklama