Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Reklama

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Seriál nám predkladá svoju zľahka tendenčnú verziu skutočných udalostí z masakru vo Waco. Ak nepoznáte fakty a chcete sa nechať prekvapiť, nepokračujte v čítaní. Takže takto, som ochotná uveriť, že jusácke písmenkové agentúry zamestnávajú značné množstvo streľbychtivých tupoňov, ktorí mohli vypáliť tú osudnú prvú guľku a spustili tak streľbu na oboch stranách (aspoň sa im potvrdilo podozrenie, že na pozemku sú zbrane). A to, že ich IQ nedopustilo, aby rozum zvíťazil nad testosterónom a napumpovali tým sektárskym trúbam do baráku vysokohorľavý nesmrtiaci! slzák, ktorým ich nechtiac upálili, je čistá pravda. Ale nie som ochotná zožrať, že Koresh bol len príjemný chlapík, ktorý sa trochu stratil v biblii a pod vplyvom stresu zmagoril. Bol to pedofilný, tyranský a fanatický narcis, ktorý zneužíval oddanosť svojich stúpencov. Napríklad, boh mu prikázal, že iba on jediný môže spať s členkami cirkvi, chytrý bastard (niektorí chlapi sa práve zasnili). Čo sa "incidentu" týka, 51 dňového obliehania základne Davidiánov a následnej tragédie, takto to vyzerá, keď sa ozbrojený kretén dostane do konfliktu s ozbrojeným dementom, ľudia umierajú. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jako celek hodnotím jako skvělou záležitost s výbornými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem byl naprosto nestranný, nehrozilo mi, že bych některé ze stran držel palce, protože jestli nemám někoho v oblibě, tak jako represivní složky Velkého demokratického bratra, jsou to náboženští fanatici jakéhokoliv vyznání. Přestože se tvůrci snažili přiblížit celou událost z pohledu obou zúčastněných stran, měl jsem pocit, že se k Davidovi Koreshovi přesto postavili poněkud benevolentně, přece jen to nebyl žádný neškodný hipík, ale pěkně vypatlaný zmetek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)
  • Odstřelovač, který zabil Weaverovu ženu Vicki při obležení Ruby Ridge, se jmenoval Lon Horiuchi. (Rollo_Tomasi)
  • Dle svědectví zúčastněných David Koresh (Taylor Kitsch) skutečně odpovídal na trýznivé zvuky ze strany FBI hraním své vlastní hudby. Na rozdíl od seriálu toto dělal, dokud útočící síly federálů neodřízly celý davidiánský komplex od elektřiny. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno