Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I FEEL LIKE WE GOTTA CALL 911, BUT WHO DO YOU CALL WHEN IT'S YOUR OWN GOVERNMENT ATTACKING?" ------------- Tak Paramount Network si ide ako diabol. Najprv Waco, potom Yellowstone. Oboje kvalitky, pri ktorých konečne necítim pachuť lacnej produkcie ako v prípade väčšiny produktov z dielne Netflixu. Seriál mapuje priebeh obliehania Waco (Waco siege) a taktiež aj niektoré udalosti pred a po. Nádherná ukážka "Shoot first, ask questions later" v praxi a taktiež aj skazenosť, lži a manipulácia médií. O trojpísmenkových bezpečnostných zložkách nehovoriac. Dobrá hudba a ešte lepšia kamera. Výborné herecké obsadenie počnúc Tay Kitschom cez úžasného Michaela Shannona až po vždy nesympatického Whighama. Taktiež veľmi oceňujem spôsob a štýl rozprávania príbehu, ktorý v podstate nerobil z Davidiánov tých zlých, práve naopak. To sa tak často nevidí, zvlášť ak je tou druhou stranou americká vláda. A to cením. ------------ (19.2.2020-22.2.2020) Druhé opakované zhliadnutie som chcel vylepšiť dodatočným sledovaním dokumentov na túto tému, ktorých je viac než dosť, a ako som tak počas prvého sledovania neučinil: Truth and Lies: Waco, Waco Inferno, Waco Siege, Madman or Messiah, The Longest Siege, Inside Waco, Revelations of Waco. ------------ (12.3.2020) Na záver som chcel, síce trochu neskôr, uzavrieť tento doku maratón tým, čo som očakával, že bude najlepšie a najvýživnejšie z nich – Waco: The Rules of Engagement – a veru nesklamalo. Prikladám aj Ebertovu recku, ktorá môže pokojne poslúžiť aj ako také menšie zhrnutie celého doku pre tých, ktorým sa za ním 136 minút sedieť nechce. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Viděno komplet, poslední dvě epizody ale dokoukány jen s velikým přemáháním po více než třech týdnech od rozkoukaného začátku... Ten je totiž tak strašlivě nudný, ukecaný a nezáživný, že je pak dechberoucí finále skoro až zázrakem biblických rozměrů (sic!). Herci až na výjimky skvělí. Mrkněte se na to a udělejte si názor sami, jako edukativní historie to celkem funguje. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)
  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)
  • FBI skutečně umístila 11 odposlechových zařízení dovnitř davidiánské základny. Seriál ukazuje pouze jedno zařízení, které bylo propašováno na barelu s mlékem. (Nick321)

Reklama

Reklama