Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Dušan Klein natočil podle archivních materiálů československé bezpečnosti film Případ mrtvých spolužáků. Jeho děj se odehrává v roce 1963, kdy do tehdejšího Československa přijíždí západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt. Nikdo netuší, že tu má zpravodajské poslání. Chce vyřídit starou záležitost z doby války, kdy se podílel na udání spolužáka Pavla Richtra, popraveného za heydrichiády, a zároveň navázat známosti s vhodnými lidmi, kteří by mohli jednou podle pokynů západní rozvědky pomáhat při narušování československého státu. Jeho cesta je spojena se smrtí tří dalších spolužáků… (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film odehrávající se v roce 1963 v Kostelci, kam přijíždí západoněmecký občan Fridrich Schmidt ve svém nádherném Mercedesu, aby navštívil své rodné město a bývalé spolužáky. Do hlavní role německého obchodníka byl obsazen herec M. Riehs, muž se zajímavou a neokoukanou tváří, pro něhož to byla snad jediná hlavní role ve své kariéře. Schmidtův příjezd souvisí s událostmi, které se odehrály za války a jsou obestřeny tajemstvím, neboť došlo k udání na jednoho spolužáka, jenž byl poté nacisty popraven. Příjezd elegantního a usměvavého Němce neujde pozornosti státní bezpečnosti, která věří, že Schmidtovo objevení se v Kostelci po tak dlouhé době není náhoda, podezřívá ho z protistátní činnosti a pátrá po skutečném důvodu jeho příchodu. Početná kriminalistická skupina pod vedením majora Sojky v podání J. Moučky sestávala z V. Mareše, A. Filipa, E. Trejtnarové, J. Satoranského, M. Moravce či J. Schánilce. Ústřední postava muže s tajemnou minulostí neustále zanechávala dojem, že nemá čisté svědomí a něco skrývá, přestože byla řešit svoji situaci přímo na bezpečnosti a dokonce otevřeně vyprávěla o své minulosti v televizním pořadu. Mezi bývalými Schmidtovými spolužáky se objevil dentista J. Hálek, vědec E. Cupák, televizní moderátor S. Matyáš či K. Augusta. Na bujarý sraz abiturientů v závěru dorazila i rozjuchaná K. Slunéčková, která zřejmě znala nežádoucí informace ze Schmidtovi minulosti, a proto byla uprostřed večírku zavražděna. Konec snímku se nese v poněkud překotném tempu a případ mrtvých spolužáků zůstává neuzavřen, neboť se nepodařilo získat důkazy o Schmidtově provinění. Domnívám se, že režisér D. Klein natočil poutavou, poněkud netradiční kriminálku, které možná trochu uškodil nejasný záměr hlavní postavy a zřejmě by si snímek zasloužil srozumitelnější vysvětlení, přesto jsem byl s filmem spokojen a hodnotím nadprůměrně. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

K tomuto mám jedinou poznámku: Kdyby místo kpt. Erby, případně mjr. Sojky hrál ve filmu hlavní fízlácké housle mjr. Zeman, vůbec bych se nedivil, spíš bych to přijal s velkým pochopením. Z tohoto snímku čiší tak neskutečný nacionalistický a protiněmecký duch až to pěkné není... Dívat se na to samozřejmě dá i když technických kvalit Sequensova seriálu film nedosahuje, v politickém podtextu si s ním však nezadá. Kdybych měl být důsledný, nedal bych žádné hodnocení, jde však o slabší film po všech stránkách, takže ty dvě * můžu střelit s klidným svědomím. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co tohle jako melo bejt? Myslel jsem, ze to bude dalsi z tech dobrejch starejch detektivek s dobrejma napadama a solidnima hereckejma vykonama, ale to co sem shlidnul snad ani Klein nemoh myslet vazne. Herci me sice nezklamali, zahrali to sice prumerne, ale do takovejch detektivek v pohode. Jenze to co tenhle film srazi je naprosto dementni pribeh. Dyt tam skoro ani zadna krimi zapletka nebyla. Stara parta spoluzaku se po letech sejde s tim, ze kdysi byl jeden z nich udavac a ted jeden spoluzak umrel. A co jako, co kurva s tim? Dyt na tom nebylo nic detektivniho, poldove se tam furt jen tak motaj, poradne ani nevysetrujou, a bejvali spoluzaci si uzivaj. Mistama sem u toho usinal. Opravdu jedna z nejhorsich starejch ceskejch detektivek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Případ mrtvých spolužáků není tak úplně skutečný případ. Opět tu máme téma zahraničních agentů - konkrétně jednoho, s přesahem do období nacismu. A policisté si vystačí akorát s tím, aby Schmidta sledovali, což vlastně po celou dobu dělá i divák. Jak říká Jaroslav Moučka: "My jsme zvyklí na klasického agenta a když přijde někdo, kdo nám do té škatulky nepasuje, nevíme co s ním." Socialismus také musel zmínit, že všude nepadají marky z nebe, jak si každý myslí, říká bývalý Šmíd, nyní německý občan. Bohužel to rozhodně není napínavé pátrání jak se nás snaží Čt přesvědčit. A protože jim agent přece jen uteče, je potřeba dodat, že soudruzi udělali, co bylo v jejich silách, jak pro změnu říká šéf kriminalistů. Klasická kriminálka v duchu doby, což by nevadilo, kdyby alespoň měla pořádnou zápletku nebo přinejmenším skutečné napětí či drama. ()

redfoxik 

všechny recenze uživatele

Film je sice dobově podmíněn, ale některé strategie, manipulace a postupy, které uplatňuje Šmíd alias Schmidt vůči svým spolužákům, resp. českému obyvatelstvu, aby prosadil své, potažmo německé zájmy jsou obecně platné. Velice dobře jsme se s nimi setkali po roce 1989. To je největší hodnota tohoto filmu a měl by jej shlédnout každý, aby mohl snáze zmíněné strategie a postupy v jednání dnešních lidí poodhalit a nepodléhal naivní představě o stálém odčiňování domnělých křivd. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Když přijede Friedrich Schmidt (Milan Riehs) na náměstí, zaparkuje auto čelem k hotelu, v dalším záběru stojí vůz obráceně. (M.B)
  • Pokleknutí Šmída (Milan Riehs) před pamětní deskou téměř přesně kopíruje známé gesto kancléře Brandta, který roku 1970 při návštěvě Varšavy během pietního aktu zcela nečekaně a pravděpodobně spontánně poklekl před pomníkem obětí povstání ve varšavském ghettu. Toto gesto získalo po celém světě velký ohlas. To, že jej ve filmu zopakoval Šmíd jakožto negativní postava mělo zřejmě ve filmu natočeném za normalizace dehonestovat skutek kancléře Brandta. (Zany)

Reklama

Reklama