Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

no2 

všechny recenze uživatele

4/10 - Výchova dívek v Čechách není špatný film. Není o moc horší než Báječná léta pod psa. Jenže - literární předloha, podle které byla Výchova natočená, je už o třídu níž než Léta... V tom je ten problém. Natočit nějaký film podle některého Vieweghova románu znamená sice slušný divácký ohlas, ovšem na Českého lva či na jiné ocenění tohle prostě nemá. V případě Něžného barbara měl Petr Koliha k dispozici kvalitní literární předlohu a filmem nic nezkazil. U Výchovy... režisér svůj um potvrdil a dopadlo tak, že film převyšuje knihu. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Byli jsme na tom kdysi dávno se školou v kině a utkvělo mi to v hlavě jako celkem solidní film. Když jsem Výchovu dívek viděl teď po letech znovu, už mi to takové terno nepřijde. Nějak mi tam neseděl Ondřej Pavelka. Možná to byl záměr, aby to hrál tak necivilně civilně, když to byl vlastně "film ve filmu", ale mně to prostě nějak nesedělo. Jinak Aňa se vyřádila a líbila se mi i její kouzelná sestra Kristýna Nováková. ()

Reklama

Rami 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, určitě má potenciál. Vieweghovu knížku jsem nečetl a ani se k tomu nechystám, takže ji srovnávat s filmem nemohu. Klady tohoto filmu vidím v Aně Geislerové (+ některých vedlejších rolích) a občasných snahách vyvodit hlubší myšlenku. Bohužel se toto zamyšlení dotýká hlavních postav jen sporadicky. Divák si většinu jen domýšlí, což bohužel asi nebylo prvotním záměrem režiséra. Dost mi zde chybí mezifáze přerodu učitele v milence. Navíc, toho milence jsem Ondřeji Pavelkovi vůbec neuvěřil. Dá se říct, že spíše hraje jakousi roli z české seriálové detektivktivní inscenace 80. let, nežli učitele s rozpolcenými pocity v romantickém filmu. Vše je příliš povrchní, než aby z toho bylo něco lepšího jak lehce nadprůměrný český film. Příběh je v podstatě o ničem a ze strany učitele/spisovatele je to jen pudová záležitost bez citu (což je velký problém, protože právě on příběh vypráví). Učitel je paralyzován svými citáty a neschopností udělat cokoliv zásadnějšího natolik, že se jen celým příběhem veze: učí - snaží se "doučovat" jednu dívku z bohatší rodiny - plkání se zvrhne v milování - vztah víceméně vyšumí - učitel popisuje zcela stroze vývoj své bývalé žákyně - konec. Tedy - kdyby tam nebyl nic by se nestalo. Škoda, mohlo z toho být něco víc, než nakonec je. Dávám 3 hvězdičky (63%) za Aňu. ()

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Viewegh může být rád, že čeští spisovatelé jsou snad ještě horší než čeští filmaři. Jeho předvídatelný blábol omlouvá jen fakt, že mu celou dobu evidentně hučelo v klacku a po vykradení Lolity ho už nic moc dalšího nenapadlo, takže body za originalitu má za nula. Geislerová je jako vždy na přesdržku, takže jediná samice ve filmu je podle očekávání Cibulková. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama