Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem dočkal snímku ve kterém nejsou naši spoluobčané z Afriky a agresivně naladěné feministky bojující za svá práva tím, že se nacpou do každého filmu i když se to tam vyloženě nehodí. Naposled jsem to viděl v hrané pohádce s názvem Popelka (2015), kde hrál pěkně vypasený černoch nejbližšího pobočníka budoucího krále. To se asi musel Charles Perrault obracet v hrobě po zhlédnutí jeho pohádky. Po pravdě řečeno je to takový fenomén poslední doby, dávat lidi do jistých dějových sekvencí ve filmovém žánru, kam se to vysloveně nehodí. Pro příklad uvedu, černoši ve vesmíru v šedesátých letech a další bláboly, které vyloženě bijí do očí. V tomto snímku se podíváme do nehostinné větrem ošlehlé skotské vysočiny, kde místní obyvatelé bojují o svou nezávislost proti nenasytným anglánům včele s anglickým králem Eduardem I a posléze jeho trubkoidním synem Eduardem II, který byl rovněž prvním králem, jehož nazývali princem z Walesu. I když si většina diváků pamatuje Roberta the Bruce jako muže, který zradil Williama Wallace  ve filmu Statečné srdce (1995), tak pro to neexistují žádné důkazy. Jak to dopadlo s národním hrdinou za nezávislost Skotska se dozvíme v tomto filmu a společně se zde můžeme podívat na fascinující přírodu a reálné herecké výkony. Tento snímek je převážně chlapská záležitost a proto v ní můžeme vidět spoustu nádherných soubojů a bitev ve kterých si milovníci filmové krve jistě přijdou na své. Za Skotsko a za heslo Chlapi sobě dávám zasloužených 80%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický kousek s jednou povedenější bitvou, která ale v nejlepším skončí. Výborná kamera, úderná i něžná hudba, slušivé kostýmy a standardní herecké výkony. Dvě třetiny filmu by se daly zvládnout na divadelních prknech, jelikož se jen mluví, mluví a mluví. Nijak šokující gore nezachrání ani jedno rychlé vyvržení, zbytek jsou pytlíky s červenou barvou na tělech komparzistů. Ani osamocené podříznutí si fanoušek drsných bitek neužije naplno. Krásy Skotska ukázal již jiný film, o velkolepých bitvách nemluvě. Jistě, nelze srovnávat se Statečným srdcem (i když se tvůrci hodně snažili, aby to divák dělal), jelikož to je zcela jiný level. Čekal jsem tedy něco úplně jiného, než televizní přepis známého příběhu. Někomu to ale může stačit. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Williama Wallace odkrouhnou hned z úvodu, srovnání s nostalgickou peckou Mela Gibsona se pochopitelně nabízí, nicméně tahle novinka se nesnaží hrát na mainstreamovou notu. A vlastně obecně k látce nepřistupuje vůbec zle. Je komornější a asi určitě daleko víc odpovídá historickým souvislostem. Přesto (a rozhodně nebudu sám) na Statečné srdce nedám dopustit. David Mackenzie se velkého tématu nezalekl, na kukuč médi Chrise Pinea si také zvykneme, a tak nějak nečekaně rychle se necháme zlákat do bahnitých měst a opevnění plných intrik, které obklopuje kouzelná skotská krajina. Právě Skotsko je na kolenou, lord Robert Bruce se staví do čela nového odboje proti anglické nadvládě, a zatímco Wallace naporcovali, on se po nelehkých bojích stal skotským králem. Vady na kráse to má, atmosféru, slušné herce i syrovost ale zrovna tak. A to se počítá. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hezký "doplněk" ke Statečnému srdci (pro mě dosud jeden z nejlépe fungujících historicko-válečných velkofilmů). Výpravných středověkých řežeb není nikdy dost, natož těch povedených. A to Outlaw King po všech stránkách je (o to víc naštve, že jsme ho u nás nemohli vidět na velkém plátně). Navíc mi dokázal, jak moc je Aaron Taylor-Johnson herecky flexibilní. Jeho živočišný berserk Douglas (pardon, DOUGLAAAAS!) je výborný a krade si film do jisté míry pro sebe. 80 % ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaný návrat historických epik vypadá v hlavě Davida Mackenzieho očividně úplně stejně jako v té mé. Vynikající dramatická řežba, která je stejně brutální jako je nádherná. Naturalistická kamera a herecké výkony jsou zásluhou toho, že si připadáte, jako by vás do obličeje šlehal vítr a déšť skotských vysočin. Chris Pine je král, kterého bych pěšky následovala do každé bitvy. Zkrátka perfektní. To samé platí o nebojácné Florence Pugh. Jeden z mála historických příběhů, kde jsem neznala konec a stěží bych letos našla lepší dějový zvrat. Není to dokonalý film, ale je to srdcovka. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Prvních devět minut filmu je natočeno jedním záběrem beze střihu. (freelex)
  • Po promítání filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde byl film poprvé představen divákům, se režisér David Mackenzie rozhodl prostříhat film o 20 minut stopáže. Mezi vystřiženými scénami byla bojová scéna v pozadí vodopádu a taky osmi minutová sekvence pronásledování a následné setkání Roberta Bruceho a Williama Wallace v lese. (freelex)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama