Reklama

Reklama

Nejlepší

(festivalový název)
  • Polsko Najlepszy (více)
Trailer
Životopisný / Drama / Sportovní
Polsko, 2017, 104 min

Hrají:

Jakub Gierszał, Kamila Kamińska, Anna Próchniak, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos, Artur Żmijewski, Magdalena Cielecka, Adam Woronowicz (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život. (3Kino Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek mně vysloveně sral, protože sledovat feťáka a jeho trable to mně vážně nebavilo, ale to není chyba filmu, nýbrž moje, jenže to jsem nečekal jak film rozkvete a člověka ke kterýmu jsem zpočátku cítil odpor si zamiluju. Film má skvěle vystavenou vyprávěcí gradaci a díváka k sobě nenápadně připoutává a samozřejmě ten konec, ten konec, fandíš i když nechceš. Pro podobný typy lidí, jakým byl hlavní hrdina - bojovníky s osudem mám slabost. Jakub Gierszał je můj první letošní herecký objev roku. Zahrál velmi složitou roli, dalo by si říci až dvojroli, vlastně téměř trojroli naprosto lehce a přirozeně. A Łukasz Palkowski ? Klobouk dolů pane režisére. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem s hodnocením neváhal ani na moment, přestože mám smažky rád asi tak jako flanďáky. U tohoto filmu mi feťáci nevadili, protože mi tvůrci dali dost prostoru k tomu, abych je mohl nesnášet a abych si mohl místy škodolibě mnout ruce, zároveň jsem při závěrečných titulcích zjistil, že jsem se po celou dobu nečekaně dobře bavil, a i když byl příběh hlavního (anti)hrdiny jistě patřičně upraven, je mi to vlastně jedno a hodnotím plnou palbou. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o síle vůle a nezdolnosti lidského ducha, podle skutečné události. Beznadějný narkoman několikrát padl na samé dno. Přesto pokaždé dokázal vstát. Osud mu přichystal spoustu překážek a nesnází, ale Jurek vždy zabojoval. Jakub Gierszal znovu skvělý, tentokrát v roli obrovsky fyzicky i psychicky náročné. Stojí za to film vidět. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Za mě jedna veliká poklona do Polska -> Łukasz Palkowski, Piotr Sobociński jr., němý úžas nad hereckým talentem -> Jakub Gierszał a neskonalý obdiv -> Jerzy Górski. Inu, nejneuvěřitelnější příběhy píše život sám, kdyby mi chtěl někdo vyprávět, že se z totální smažky stane mistr světa v triatlonu (!), nejspíš bych si zaklepala na čelo, možná bych se i smála. Jenže tady nám to tvůrci předestřeli v necelých dvou hodinách a bylo to setsakramentsky výživný vyprávění. Já tentokrát bez výtek, neb on to Jurek vážně dal, a je mi jedno, jak to stvořitelé pro film učesali. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Natočit tohle američani, posílaj to na Oscary. Takhle se holt překonávaj vnitřní démoni. Kluk co vypadal jako chodící mrtvola s permanentkou do márnice, nakonec vyhrál strašně náročnej závod nejen o ty medaile, ale hlavně ten svůj vnitřní. Výkon kluka v hlavní roli byl bez debat vynikající, zrcadlový scény doslova mrazící a nebýt toho, že film občas sklouzl do nechtěné komedie, hodnotil bych ještě výš. Takhle těsně pod pět. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Zatímco na předchozí Palkowského film Bohové (2014) přšlo v Polsku do kin 2,5 miliónu diváků, což bylo v 38 miliónovém Polsku vnímáno jako velký úspěch, na výrazně nákladnějšího Nejlepšího jich do kin zamířilo „pouze“ 750 tisíc a z komerčního hlediska šlo o propadák. (klukluka)
  • Jerzy Górski byl od 16 do 30 let  závislým na drogách, v závěru své narkomanské kariéry vážil 50 kg, užíval denně heroin a vykouřil 100 cigaret. Cesta k vítězství v roce 1990 v aironmanu mu trvala 6 let. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v poľských mestách Wroclaw, Legnica, Swidnica a Glogów. Časť natáčania prebiehala aj v Chorvátsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama