Reklama

Reklama

Nejlepší

(festivalový název)
  • Polsko Najlepszy (více)
Trailer
Životopisný / Drama / Sportovní
Polsko, 2017, 104 min

Hrají:

Jakub Gierszał, Kamila Kamińska, Anna Próchniak, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos, Artur Żmijewski, Magdalena Cielecka, Adam Woronowicz (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život. (3Kino Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o muži, který propadne drogám a je z něj chodící troska a když to vypadá, že je na odpis, tak jde na léčení, spraví se a jde ještě na Olympiádu vyhrát Triatlon. Tyhle příběhy o pádu, ztrátě a touze zvítězit mě hodně baví. Bral bych sice spíše více závodů a sportování, ve výsledku je film spíše Drama o drogově závislých, ale film nenudí, udrží si divákovou pozornost a to je důležité. 8/10. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Snímek vnímám spíš jako důležitý než povedený...Jerzy Górski byl od 16 do  30 let  závislým na drogách, v závěru své narkomanské kariéry vážil  50 kg, užíval denně heroin a vykouřil 100 cigaret.Cesta k vítězství v roce 1990 v  aironmanu mu trvala 6 let. Kniha se jmenuje Mocný což mnohem líp vypovídá o čem to je, než podivný název Nejlepší.... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Poliaci zase raz ukázali, že točiť snímky vedia. Tentoraz niečo zo športového súdka - navyše niečo motivačné a čo je hlavné, vôbec nie nátlakové alebo cukríkové. Pritom hlavný hrdina dokázal to, čo len málo ľudí pred ním a aj po ňom - vyhrabať sa z takých sračiek, z totálneho dna a vystúpať až navrchol... klobúk dole. Zaujímavá bola aj úvodná časť kedy sa prepadal do toho bahna drog a všetkého toho svinstva - solídna dráma na tému drogy, T2 Trainspotting (2017) sa veru nechytá. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek mně vysloveně sral, protože sledovat feťáka a jeho trable to mně vážně nebavilo, ale to není chyba filmu, nýbrž moje, jenže to jsem nečekal jak film rozkvete a člověka ke kterýmu jsem zpočátku cítil odpor si zamiluju. Film má skvěle vystavenou vyprávěcí gradaci a díváka k sobě nenápadně připoutává a samozřejmě ten konec, ten konec, fandíš i když nechceš. Pro podobný typy lidí, jakým byl hlavní hrdina - bojovníky s osudem mám slabost. Jakub Gierszał je můj první letošní herecký objev roku. Zahrál velmi složitou roli, dalo by si říci až dvojroli, vlastně téměř trojroli naprosto lehce a přirozeně. A Łukasz Palkowski ? Klobouk dolů pane režisére. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo tvrdil, že to natočil Ondřej Trojan, tak bych mu to sežral i s navijákem. Já si totiž nemůžu pomoc, ale ono to jede na stejné „odlehčeně-vážné“ vlně jako Občanský průkaz; obraz jedné generace, který se skrze zábavné historky a hláškující postavy překlopí krok po kroku v něco o poznání serióznějšího a vážnějšího. Každopádně první polovina výrazně lepší té druhé. Právě proto, že jen zachycuje „normalizační“ eskapády jednoho feťáka. Jakmile se ovšem najede na schématický syžet „kterak se postavil osudu i lékařským posudkům a ve sportu novou drogu našel“, tak to zneužívá veškeré myslitelná klišé tím nejlacinějším možným způsobem. Každopádně herecké výkony a osudy jsou to natolik silné, že to nepopiratelně i tak utáhnou, ale tohle si vyloženě říkalo o aspoň trochu podvratnější přístup než další z řady nekonečných variací téhož. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Zatímco na předchozí Palkowského film Bohové (2014) přšlo v Polsku do kin 2,5 miliónu diváků, což bylo v 38 miliónovém Polsku vnímáno jako velký úspěch, na výrazně nákladnějšího Nejlepšího jich do kin zamířilo „pouze“ 750 tisíc a z komerčního hlediska šlo o propadák. (klukluka)
  • Jerzy Górski byl od 16 do 30 let  závislým na drogách, v závěru své narkomanské kariéry vážil 50 kg, užíval denně heroin a vykouřil 100 cigaret. Cesta k vítězství v roce 1990 v aironmanu mu trvala 6 let. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v poľských mestách Wroclaw, Legnica, Swidnica a Glogów. Časť natáčania prebiehala aj v Chorvátsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama