Reklama

Reklama

Přes kosti mrtvých

  • Polsko Pokot (více)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Polsko / Německo / Česko / Švédsko / Slovensko, 2017, 128 min (Alternativní 124 min)

Obsahy(1)

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme  vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a 'jiných' obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (140)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že jeden z nejvíc WTF filmů natočí zrovna Agnieszka Holland. Tento zvláštní mix Pustiny a Wicker Mana není dobrý film, na to je tam příliš hluchých míst, ale kvůli působivé atmosféře, originálním motivům, které v amerických filmech nenajdete, a Krobotovi v roli Konvičky za vidění stojí. http://i.nahraj.to/f/1gsW.jpg ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, ma to cez dve hodiny, a cele je to taky ... sivy sedivy priemer. Film obsahuje jednu dobre napisanu postavu, ale druha postava je sablonovita a jedna zmatene. Plus este dve hodiny sa pozerat na to ze seria vraz sa dokonca stretla s obecnym nezaujmom - lebo na programe dna je lov zveriny - tak to Holland prestrelila, a to tak, ze velmi! Humoŕ tu tentokrat samozrejme nebude, jednak humor je vec vazna a jednak ma nic nenapada - jo a uzivatelovi menom verbal dochadzaju napady a humor sa jaxi sere. No nic, spat k filmu - rezia este jakz takz na urovni, ale nedokazal som sa dostat do filmoveho tempa - fakt ma to nebavilo, a hodne scen som musel pretacat. K silnym strankam patri namakana kamera, aj ten kostolny zbor mal nieco do seba ... no a flesbeky na urovni. To bude za mna vsetko, tentokrat bez prdele, bez humoru : 50 % ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Lesní ezoterická verze Johna Wicka, která se pokouší organicky bujet, podvratně nahlodávat civilizační kořeny, ale místo toho chaoticky plete křivýma nožkama. Hollandové vznikl pod rukama ze zjevně inspirativní předlohy jen absurdní jelení guláš plný doslovnosti, tupě užité filmové řeči a grotesknosti, která je místy cílená, ale infikuje skoro celý film bez ohledu na to, v jaké žánrové poloze se zrovna nachází. Nekoncepční rytmizování mysliveckým kalendářem, Krobotův vpád, který evokuje filmy Tomáše Vorla, hystriónská hlavní postava, u které je celkem jedno, zda svoje přesvědčení úmyslně přehrává, protože příběh nedává valný smysl (což je při vší didaktičnosti fakt na cenu za umělecký přínos, zdravím Berlín). Slušel by tomu doslovný překlad polského názvu. Tohle je totální Výřad soudnosti. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Na hodnoceni pomerne tezky orisek. Po remeslne strance naprosta spicka, tak jak jsme u pani Holland zvykli. Zejmena kamera uplne famozni. Pribeh pomerne bizarni a ne uplne verohodny. Stara Dusejkova byla chvilemi opravdu nesnesitelna, ale principielne bojovala za dobrou vec. Herecky presvedcive podana. Priroda pekna, hudba povedena, urcite nevsedni zazitek. Ale ne pro kazdeho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se hodně těšil, takže jsem hodně zklamaný. A kdo čeká nějaký temný thriller, bude na tom podobně. Předně mě neskutečně štvala hlavní hrdinka, což byla protivná a umanutá přírodní bába hystericky ochraňující všechno živé. Bohužel prakticky neslezla ze záběru a podle toho to také dopadlo. Vedlejší postavy díky tomu dostaly minimální prostor a vlastně tu fungovaly jen jako nepříliš zajímavý kompars. Co se vražd týče, tak ty se omezily prakticky jen na nacházení mrtvol. Nehledě na to, že člověk nemusí být zrovna Sherlock, aby celkem záhy odhalil vraha. Jako větší plus vidím snad jen prostředí. Agnieszka Holland nepotěšila. 30% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2017 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Snímek je natočen na motivy knižního morálního thrilleru Olgy Tokarczuk ze současného česko-polského pohraničí, který vyšel v českém překladu pod názvem "Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých". (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Reklama

Reklama