Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

nash. 

všechny recenze uživatele

Záskok na trůnu rozjíždí reformy stylem tornáda urvaného ze řetězu. Výsledkem je zábavná taškařice se skvělým dvojitým Burianem, parádními momenty na hranici grotesky a řadou skvělých scén. Od "půjčil byste mi deset korun" až po geniální trénink francouzského a anglického akcentu. Lelíček sice nepatří mezi ty úplně nejlepší Burianovky, ale stále zůstává nadprůměrný a po letech pobavil mnohem víc než třeba Anton Špelec nebo Hadimrška. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Vlasty Buriana, po Přednostovi stanice asi můj druhý nejoblíbenější. Komedie má skvěle napsaný scénář, výborné scény a hlášky, na které se nedá zapomenout. Má výborné herce i v těch nejmenších rolích. Jeden z nejzajímavějších případů Sherlocka Holmese, kterého Martin Frič zahrál velmi dobře. 80%. ()

Reklama

petz1985 

všechny recenze uživatele

jeden z neoblíbenějších filmů s Vlastou Burianem, jeho dvojrole je opravdu vydařená, stejně jako postavy Lídy Baarové. no co se dá dělat Baarová byla opravdu jenda z nejkrásnějšách žen své doby. Ale největší šanci na hrdinu filmu je Holmes v podání Friče. A za naprosto geniální považuju skupinku anarchistických atentátníků u dvora, takové zjevy posbírat dalo asi práci :-) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je další zabydlování Vlasty Buriana ve zvukovém filmu a jen potvrzuje, že se přímo pro něj narodil. Ač má výtečnou mimiku, jeho nejsilnější zbraní je jeho pohotová vyřídilka a bez zvukového filmu bychom o ní přišli. Pro mě Lelíček patří spíše k filmům Vlasty Buriana druhého sledu. Společně například s C. a k. polním maršálkem, filmem Anton Špelec, ostrostřelec a Hadimrškou. To ovšem nemění nic na tom, že všechny jsou stále skvělá volba na večer s výtečnou komedií. Jen zkrátka nedosahují absolutního vrcholu jeho nejlepších filmů. Tradičně bláznivý příběh je obohacen dvojrolí Vlasty Buriana. Všem, co jej mají rádi, můžu doporučit. Dostanete ho tentokrát dvojitou dávku. :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to taková strašná blbina a Vlasta Burian se zde možná až moc předvádí, možná se až moc opakuje a je až moc absurdní, ale celá zápletka a provedení mi sedly natolik, že jsem se prostě skvěle bavil a film mi učaroval. To je tak, když se člověk k některým starým filmům dostane v době, kdy mu prostě sednou. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Filmový kuriér uviedol, že zmeny scenáristu a režiséra prišli spoločnosť Elektafilm na štvrť milióna korún. (Raccoon.city)
  • Na jednom z reklamných plagátov bolo napísané, že "Vlasta Burian hrá prvý krát vo filme dvojitú úlohu", čo však nie je pravda. Dvojrolu si prvý krát zahral ešte v nemej ére v komédii Milenky starého kriminálníka (1927). (Raccoon.city)
  • František Lelíček (Vlasta Burian)  sleduje tenisový zápas priamo na tenisovom areáli, ostrov Štvanice 38, Praha-Holešovice. Už od roku 1901 tu sídli najstarší a najprestížnejší český tenisový klub: I. český lawn-tennis klub. Jeho pôvodné kurty doslúžili v roku 1983. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama