Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je nutno přiznat, že tohle je Burianův slabší film. Rozhodně znám lepší. Navíc Fričův výkone není oslnivý a podobně se to dá říct i o Lídě Baarové, ale ta dostala málo prostoru. Vtipné situace a momenty tu jsou, ale není jich mnoho. Burian se snaží seč mu síly stačí oživit to svým přispěním, ale jde mu to ztěžka. Jsou zde i hluchá místa. Hudba je vcelku kvalitní i když ještě chci dodat, že si nemůžu pomoct, ale v některých ohledech mi silně připomínala tu z Přednosty stanice. Myslím, že trojka je zaslouženým vyjádřením. Film nenadchne, ale taky neurazí. V menším procentu chvílemi nudí, ale pak je pár situací, kdy pobaví. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Vlasty Buriana, po Přednostovi stanice asi můj druhý nejoblíbenější. Komedie má skvěle napsaný scénář, výborné scény a hlášky, na které se nedá zapomenout. Má výborné herce i v těch nejmenších rolích. Jeden z nejzajímavějších případů Sherlocka Holmese, kterého Martin Frič zahrál velmi dobře. 80%. ()

Reklama

Dr.dogous

všechny recenze uživatele

Monarchisté nemaj nic jisté. J.V.Ferdinand XXIII., vládce Portorika, se právem bojí o život. Je nenáviděn opozici: anarchisty, republikány, spiklenci, atentátníky. Jedinou šancí, jak přežít, najít si dvojníka. Ochranku mu dělá věhlasný detektiv Sherlock Holmes. Ten vybere Ferinandovi za dvojníka pana Lelíčka, věčného studenta, lůzera a dlužníka z dalekých Čechách, jemuž hoří půda pod nohami, protože ho uhánějí věřitelé. Lelíček jsa angažován Sherlockem Holmesem se ujme role dvojníka a zastupuje krále Ferdinanda na veřejnosti i v rodinném životě. Bude umět Lelíček čelit nastraženým pastím.? Uspokojí Lelíček krásnou a náročnou královnu? Zhubí dříve ekrazit Lelíčka nebo Lelíček své odpůrce? Kdo z koho, souboj na život a na smrt. Inu, nebudu vás napínat, Lelíček přežije, má přece zdatného pomocníka Sherlocka. Když zemře pravý král, zdatný Lelíček se ujme záskoku i v loži panovníka, zaseje sémě a královnu zbaví migrény i panenství. Inu, kdo jinému jámu kopá, je nádeník, a ještě do ní padá. Povedená taškařice. Pro imitátory je nejhorší, když přijde "originál" o ruku, to pak musí pak bolet. Co k tomu dodat, snad jen, že mnoho Kaddafího dvojníku zemřelo, než došlo na originál. 82%… ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem Lelíčka miloval a jak už to bývá, ta láska už je pryč. Film má výbornou atmosféru a taky hudba to hodně zvedá. Jinak je to ale v podstatě o ničem a ani Burian se nezdá v bůhvíjaké formě, pár povedených scének, zbytek vata. Lída Baarová v té době ještě neuměla vůbec hrát. Dalo se určitě vytěžit mnohem víc, asi se nechtělo...70% ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě největší atrakcí není Burian, ale Martin Frič v úloze Sherlocka Holmese (tedy Holmesa) a jeho kombinace charismatu, suché věcnosti a britského klidu, občas narušeného Lelíčkovou osobností. Burian tentokrát v dvojroli idiota a ...idiota, ale našeho, který se s vervou a praktičností chopí role monarchy a zanedbávané královny. Baarová umí smyslně ležet na lůžku. Vyskytují se dobré i nucené fóry včetně několika hluchých míst, kde se film zasekne a scéna se bezdůvodně protahuje (i když tehdy to tak asi diváci nevnímali), ale i tak je tu dost skvělých nebo zábavně ujetých momentů: Úvodní počítání splátek („Dvě stě devadesát sedm ...a kolik je padesát? ...a nic je padesát.“), jízda vlakem, tanec ženy pod balkónem a strhující akce, kdy Holmes drží v šachu protivníky dvěma pistolemi a další při tom likviduje „zadovkou“ (viz Rychlé šípy), či napínák s posledním nábojem. *** a půl ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Na začiatku filmu číta telegram detektív Sherlock Holmes (Martin Frič), na ktorom je uvedená jeho adresa iba stroho: "Sherlock Holmes London" a následne po preklade textu sa adresa zmení na: "Sherlock Holmes London Bakerstreet 7". Ale Sherlock Holmes, z ktorého tento príbeh vychádzal podľa Arthura Conana Doylea, býval na adrese London Baker Street 221B. (Raccoon.city)
  • Filmový kuriér uviedol, že zmeny scenáristu a režiséra prišli spoločnosť Elektafilm na štvrť milióna korún. (Raccoon.city)
  • Úspech filmu bol tak veľký, že v premiérovom kine Fénix bol premietaný 3 mesiace. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama