Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvě hezké kozy Jamie Lee Curtis, dvakrát jsem se zasmál, to máme hezké dvě hvězdy. Jako sorry, ale vykrást Milionovou bankovku a Lízu Doolittleovou, teda Pygmalion, a vykašlat se na scénář, který je děravý jak sviň, to chce odvahu. U komedií člověk některé věci samozřejmě nebere až tak vážně a logicky, ale vážně by bezďák během jednoho dne prozřel a začal mluvit spisovně a dokonce měl dobré nápady na kšefty na burze? A ta prostitutka jak z Pretty Woman (kde vlastně prostitutkou ani skoro nebyla), ta jakou investici viděla v tom otrapovi, když mohla mít za chvíli klid a i tak peněz dost? A Aykroyd co tady jako dělal, když mu zrovna někdo nepomáhal a netahal z bryndy? Opíjel se a máchal revolverem? Vůbec k řešení situace nijak nepřispěl. A vůbec, celá ta finální léčka - já do burzy nedělám, takže možná i takovým jako já měli vysvětlit, jak přesně ti dva chlápci a čím v tom mumraji vydělali? A ty čmáranice místo podpisů na šecích jako že platily? Ale ono mi to nedávalo smysl celou dobu. Tak nějak jsem čekal, že dojde k prozření boháče a dokáže ocenit chudé, nebo že bude rozvinut fór s tím, jak mu sluha drží dveře, jako by si sám nemohl otevřít, nebo že do děje nějak zasáhne ten černošský řidič, ale kde nic, tu nic. Jen vtípky na první signální, co se zrovna na place vymyslelo, a jede se dál. Ten film není konzistentní, vtipy jsou ubohé, a ani se nedivím, že se musela Jamie několikrát svléknout, protože jinak by celý ten film nikdo nedokoukal. Ale kozy měla pěkně, to zas jo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie o výměně rolí mezi chudákem, co žebrá na ulici a boháčem z burzovních kruhů. Díky sázce dvou znuděných makléřů, se oba přesvědčí, jaké je to být v kůži toho druhého. Bavil jsem se znamenitě a tenhle film patří mezi mé nejoblíbenější. Všichni herci tu odvádějí skvělou práci a ve scénáři není téměř žádné hluché místo. Vřele doporučuji lidem, co se rádi smějí. 90% ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenápadná perla mezi komediemi. Plná zábavných figurek, gagů a situací, z nichž je vystaven originální příběh o jedné podivné sázce, jednom neobvyklém podrazu a jedné pokusné záměně míst. Aykroyd typově bez chyby, Murphy v nejlepší formě, Elliot naprosto dokonalý a Jamie Lee okouzlující. Jeden z filmů, ke kterým se rád a pravidelně vracím. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velká klasika z dob, kdy Eddie Murphy sršel charismatem a jeho komické výstupy vyznívaly ruku v ruce s kvalitou jeho filmů opravdu komicky a vydařeně. A Záměna má kromě jeho vycíděných zubů navíc také skvělého a neméně sympatického Dana Aykroyda a nádhernou satirickou zápletku, která nám obyčejným smrtelníkům dokazuje, jací odporní a stupidní lidé mohou tahat za milionové provázky a obchodovat s cizím osudem. Velké myšlenky bych v tom zase nehledal, ale inteligentní a vtipné zpracování úspěšně vytváří jejich dokonalou iluzi, na které si každý rád opakovaně smlsne. 80% ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Tahle 80. léta na současnost nestačí, nemůžu si pomoct. Všechno je jaksi zpomalený a infantilní, dialogy železně kostrbatý a lecjaký scénky mi dokonce připomínaly naše marný etudy z dramaťáku. Co se potom toho rasistickýho podtextu týče, ňáko se mi nedaří sebe samotnýho přesvědčit o tom, že byl v zásadě neškodnej - protože pokud mělo ve skutečnosti jít o protirasistický gesto, šikovnější "kampaň" najdete i v těch nejlacinějších TV spotech. --- Nicméně abych jen nekritizoval: orchestrální hudba plus, mužatčiny vnady plus a pak... no, pár neupocených vtípků by se tam taky našlo. Pár. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby. (don corleone)
  • Scénář byl původně zpracován pro "černobílou" dvojici herců Gena Wildera a Richarda Pryora. Bohužel Richard Pryor měl nehodu a doporučil Eddieho Murphyho, o kterém režisér John Landis nikdy neslyšel. (infected)
  • Časopis Premiere zařadil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama