Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (478)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trhlina balansuje na hrane škandinávskeho thrilleru, detektívnej zápletky a mysteriózneho hororu. Po väčšinu času sa režisérovi Petrovi Bebjakovi darí budovať a udržať silné napätie a to ako za pomoci samotného príbehu, tak i audiovizuálnych stimulov. Vypäté scény, napríklad keď sa Igor snaží dostať do tajomného trezoru, sú podkreslené pomalými a tajuplnými zvukmi, ktoré nemusia nutne súvisieť s tým, čo sa práve zobrazuje na plátne, ale dotvárajú želaný efekt znepokojenia. Bohužiaľ sa o túto barličku snímka opiera príliš často a tak tento postup po niekoľkonásobnom opakovaní stráca na intenzite. Podobne dobre sa pracuje aj so strihom, kedy sú určité scény prekladané svižnými zábleskami do minulosti. Aj napriek ich občasnej prvoplánovej náture pracujú tieto prestrihy tak, ako bolo zamýšľané a vzbudzujú v divákovi zvedavosť, čo že sa teda kedysi odohralo. Thriller Trhlina síce nedosahuje najvyšších kvalít svojich škandinávskych predobrazov, aj napriek tomu ale v rámci slovenskej, poťažmo i českej, filmovej produkcie, predstavuje nebývalú a zručne vyvedenú raritu. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je slabší ale kolem půlky se z toho vyklube solidní mysteriózní thriller s hororovými prvky. Řemeslně je to na výborné úrovni. Párkrát byla i husí kůže. Herecké výkony neurazí právě naopak Tomáš Maštalíř předvedl výborný výkon. V Česku si o něčem podobném můžeme jen zdát. Od Bebjaka si seženu další filmy. Silnejší 4*. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Začne to jako jakýkoliv hollywoodský horor, kde chlápek začne dělat noční směny v nějakém pošukově (prokletý hotel, bývalá psychiatrie), pokračuje jako jakýkoliv "online" horor, kde se děj posouvá před on-screen dialogy, trochu se nakousnou horory s časoprostorovými trhlinami, okopíruje se Blair Witch, Enter Nowhere... Kdyby to do sebe alespoň zapadalo, mělo nosný příběh, ústrojně divákovi podaný, ale vše se děje jakoby jen mezi řečí, posuny v ději jsou náhodné, postavy se objevují náhodně, věci se dějí náhodně. A mne na konci filmu nejvíc zajímá, který pitomec by mohl kdy nahrávat svá sezení na gramodesky, kde vzal lisovnu a jak to finančně jistil? Vyrobit gramodesku není jako nahrát písničku z rádia na audiokazetu. Jinak celá ta mystika za rádoby příběhem tady taky neexistuje a nefunguje. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vtipný slovenský pokus o Blair Witch. Zoznamovacia prvá polovica je strašne naťahovaná a je to totálna nuda. V druhej polovici sa dostane na scénu Maštalír, ktorý je najprv za namachrovaného drsniaka a potom už len vystrašene gúľa očami a trápne hláškuje: tie dvere tam neboli. Bojím, bojím. Tento typ hororu v ktorom sa deje niečo divné, ale vlastne vôbec nevieme čo, na mňa vôbec nefunguje. Temná hudba ma v akože napínavých scénach zakaždým rozosmiala, lebo som nechápal čoho sa mám báť. Záver je úplná fraška. Takže okrem zábavného Maštalíra ma ešte potešilo vidieť Hasona. Snáď už je na tom zdravotne tak dobre, že by si mohol niečo aj nadabovať. Jeho hlas v dabingu chýba. 4/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Slovenská variace na Bermudský trojúhelník se Bebjakovi zrovna dvakrát nepovedla. Začalo to už postavami, které jsou nezajímavé a člověk má problém s nimi jejich pátrání prožívat. Nečekejte ani napětí. Nějaká snaha tu sice byla, ale místo toho, aby se stupňovalo, mizelo kamsi do ztracena. Neprospíval tomu ani fakt, že veškeré nepřirozené věci se děly jaksi mimo záběr a jejich existenci dokládaly jen vykulené oči jednotlivých aktérů. K tomu všemu Bebjak po divákovi chce, aby u toho přemýšlel, ale donutit se k tomu byl pro mě nadlidský úkol. Jediné, co se mi vyloženě líbilo, byl sychravý vizuál, ale to bylo na hodinu a třičtvrtě zatraceně málo. Zatím nejhorší režisérův film. 25% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Film sa natáčal v pohorí Tribeč, v dedinách Štitáre, Zlatno, na Čiernom hrade, lúke pod Žibricou, v lesoch pri Borinke, Bratislave, Nitre a tiež v Brne. (Raccoon.city)
  • Během prvního víkendu utržil film bezmála půl milionu eur, což se dosud žádnému slovenskému filmu nepovedlo. [Zdroj: novinky.cz] (Duoscop)
  • Natáčalo sa v zime, herci a štáb sa tak mínusovým teplotám nevyhli, avšak mali k dispozícii vyhrievaný stan, kde sa počas prestávok zdržiavali. (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama