Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (293)

choze 

všechny recenze uživatele

Další příspěvek do vlny retrosnímků o dětech vzedmuté SUPER 8 a kulminující STRANGER THINGS a novým TO, které se nostalgicky ohlížejí za podobnými filmy z osmdesátek (E.T., GOONIES, ZÁHROBNÍ KOMANDO, ZTRACENÍ CHLAPCI, STůJ PŘI MNĚ, TO a se zpožděním i NAVŽDY SPOLU). Bohužel od začátku do konce jsem u něj měl silný pocit kalkulu a prvoplánovosti. Neustále se zmiňuje dobová popkultura a hraje elektronická hudba, ale chybí silnější, osobnější příběh se zajímavějším dějem i postavami. Výsledkem je dietní filmek, který zaujme/překvapí jen nečekaně drsným koncem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Osmdesátková atmosféra je parádní (tvůrci mají asi hodně nakoukané nové "To" a "Stranger Things") ale bohužel si tvůrci s látkou neví rady a přestože slušně pracují s mladým hereckým osazenstvem, se scénářem už to je slabší. Filmu se po celou dobu nedaří diváka vtáhnout do děje a ani ve chvíli, kdy se má příběh opravdu rozjet, nic zásadního, ani napínavého se nestane a film tak nepříjemně vyšumí do prázdna. V tomto případě docela škoda, protože potenciál zde byl. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Éra vyletněných osmdesátkových dobrodružství s dětskou partou na krku a kvalitním synth-wave soundtrackem nebere konce. Tento film je opět přesně v tom duchu, co nedávno přinesl film To a nebo rozjel seriál Stranger Things. Výborný, mysteriozní příběh, atmosféra, ze které cítíte osmdesátky na sta honů a muzika, která má v současné době žně. Já se bavil. Dětské dobrodružství, které ze začátku začíná až rodinně a končí poměrně brutálním masakrem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film natočený přesně tak, aby se o něm mluvilo jako o filmových Stranger Things. Nic proti tomu. Osmdesátky tu dýchají ze všech pórů, parta kluků je docela sympatická a na jejich nahánění sprostého podezřelého se zpočátku kouká docela dobře. Jenže to časem zevšední. Děj se motá pořád dokolečka, prakticky nikam nepostupuje a na konci náhle přijde odhalení, které je jasné dejme tomu od půlky filmu, protože jiná možnost není. Tvůrci se to snaží nějak okořenit osobními problémy jednotlivých hrdinů, ale ty mi tady přijdou zbytečné. Navíc drtivou většinu stopáže jsem měl pocit, že se koukam na film pro děti ze základky a v závěru bum, takže absolutně netuším, pro jakou cílovou skupinu je film určen. Kouknout se na to dá, ale zklamání jsem se neubránil. 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mne to ani tak nepripomínalo Stranger things ako skôr Super 8 (2011) od J.J. Abramsa. Len to nemalo rovnaké hororové vyznenie, aj keď vlastne monštrum môže mať veľa podôb. Po obsahovej stránke to troška kolísalo, miestami príbeh strácal dych, no atmosféra sa držala po celý čas - príjemne mrazivá, tajuplná a hlavne s pocitom chlapčenského dobrodružstva. K tomu samozrejme treba ešte prirátať pekný výpravný retro kabátik, kde vynikla najmä muzika. Spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)
  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)
  • Tvůrcům se dostal scénář k filmu v roce 2015, tj. ještě před uvedením Stranger Things (od r. 2016) i To (2017). Podle nich nebylo časové zasazení Summer of 84 primárně reakcí na současnou poptávku po osmdesátkové nostalgii, jako spíš nutnou součástí děje, který připomíná tehdejší vystřízlivění společnosti z pocitu bezpečí, který panoval na americkém předměstí. (baronGrga)

Reklama

Reklama