Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (155)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem bral filmový Pány prstenů jen jako pomocný materiál k tomuto seriálu a tomuhle jsem tím nechal absolutní volnost což se mě ukázalo jako nejlepší možná cesta. Samozřejmě že občas přemýšlím v kontextu s tím co mě dal především Peter Jackson, ale naštěstí ne během seriálu. Určitě se nejedná o špatnou podívanou. Amazon tady nešteřil a dokázal že umí dělat opravdu kvalitu, pokud jde o výpravu, obraz i zvuk/hudbu. Trošku horší je to s vyprávěním, některé části jsou velmi zajímavé, napínavé či tajemné, jiné mě přišli úplně zbytečné. Ještě mě nesedí casting, tak si teprve hledám cestu k postavám, některé mě prostě nepřijdou dostatečně zapamatovatelné. Nejvíc pochopitelně bojuji s Galadriel, ale ta má velký potencionál. Poslední díl je suvereně nejlepší s tím si scénáristé hezky vyhrály, Celkově neříkám že jsem nějak mimořádně nadšen, ale že bych byl zklamán, to taky ne, spíš jsem velmi zvědav na další sérii. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 65%. Čítal som všetky príbehy zo Stredozeme, milujem Jacksonové trilógie (áno aj Hobita, ktorého po tomto seriály oceňujem ešte viac), no Prstene moci majú ďaleko od dobrého seriálu. Teda, zlý seriál to nie je, akurát je to zlý "Pán prsteňov". Zatiaľ čo knihy mi prišli zaujímavé, toto sa prvé diely dosť vlieklo a ak by som nečítal knihy, tak by som bol v tomto svete úplne stratený a vôbec by som nevedel o čo ide. Chápem niektoré zmeny oproti predlohe, veľa si toho tvorcovia museli aj vymýšľať, keďže druhý vek je popísaný iba v bodoch čo sa stalo, takže o kvalitné dialogy ako Jackson sa scenáristi oprieť nemohli. No prišlo mi, že je tam strašne veľa vecí a dejových liniek naraz a tak nejako si človek nič s toho fantasy sveta nestihol zamilovať. Linka s Hobitmi a jedným s Istari mi prišla úplná zbytočná a celú by som ju vynechal, aby to malo lepší spád. Ďalší veľký mínus je postava Galadriel, ktorá v knihách a vo filmoch pôsobila uveriteľne sympaticky, zatiaľ čo tu som jej nevedel prísť na chuť. Čo sa týka tých vymyslených odbočiek tak je tu hromada vecí, ktorá by tu nemusela byť, alebo ktorá by sa dala spraviť lepšie (tmavú pokožku pleti nekomentujem, keď to zvládol Jackson nevidím dôvod sa prispôsobovať za každú cenu dnešnej dobe, nič proti hercom, tí to zahrali dobre). Napríklad čarodejnice, či čo to bolo, ktoré prišli k hobitom, ani neviem čo vlastne boli a o čo im išlo. Stručne a jasne príbeh je pomalý, zbytočne prehustený a postavy si nedokážu získať vaše sympatie. Čo musím pochváliť, sú kostýmy, masky, vypráva alebo hudba, ktorá je asi to najlepšie čo seriál ponuka. Howard Shore tento krát zložil iba úvodnú znelku pre titulky, no Bear McCreary sa blysol ďalším dobrým soundtrackom, ktorý k seriálu zo stredozeme vynikajúco pasuje. Zopár ľudí čo pracovali na filmoch sa vrátilo aj do tohto seriálu, takže aspoň to pekne vyzerá. Zatiaľ sklamanie, najlepší diel bol asi len šiesty a ôsmy. Som zvedavý čo bude ďalej. Pomaly úvod už máme za sebou, teraz by mali prísť tie zaujímavejšie udalosti. Otázka je ako ich tvorcovia spracujú. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávat tomu jednu hvězdu proto, že je to aktuálně trendy - to by připomínalo doby Titanicu a to by moudré rozhodně nebylo. Avšak dokážu pochopit extrémní rozhořčení skalních fandů ságy, protože seriálový Pán Prstenů je sice esteticky vcelku působivý, místy díky pohledné kameře a slušné práci s hudbou i jakž takž epický, ovšem scenáristicky je to vata na entou a když už se má něco dít, tak se Prsteny moci tváří jako mix Indyho, Harryho Pottera a Twilight ságy. Herecky, obsahově - selhání. Technicky něco, na čem se dá stavět a pracovat v druhé sérii, ale aby dvojka nebyla fiasko, musela by podstoupit razantní ozdravnou kůru a její tvůrci mnoho věcí kompletně překopat. ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s tím, že mi to žádní černí elfové, nepřesné trpaslice atd. neotráví. Po prvních dvou dílech jsem si říkal, co všichni mají, je celkem dobré. Jen tempo nic moc, ale to se určitě rozjede. No, nerozjelo. Pokaždé, když se začalo něco dít, scénář to usekl a zase kecy, kecy, kecy, natahovačky, kecy. Utahané a nudné to bylo až do 5. dílu. Pak přijde Udun, během půl dílu vyřešeno, a pak zase utahané kecy, kecy, kecy.  U sedmého dílu jsem i usnul a o nic jsem nepřišel. Výprava na seriál top, masky top, efekty top, kam se hrabe Witcher, kterého také zrovna nemusím, ale tempo maximální nuda, scénář otřes, postavy nezajímavé. Za mě, kdyby to mělo minimálně poloviční stopáž, možná i méně, bylo by to stravitelné. Postavy většinu času přešlapují, a pak udělají mega skok někdy i "mimo kamery". Není to vyloženě propadák, 50-60% to za mě má, ale prostě mě styl vyprávění hrozně otravoval. Druhou řadu vyhlížet nebudu a dám jí jedině, když to bude opěvované všemi kolem. Dalších 10 hodin už fakt zahodit nechci. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Theo (Tyroe Muhafidin) se ptá Bronwyn (Nazanin Boniadi), jestli si pamatuje, co mu vyprávěla, když jako malý nemohl spát. Odpoví mu moudrem o tom, jak je stín pomíjivý a když najde světlo za jeho dosahem, stín ho nenajde. Tento dialog mohli diváci slyšet na konci filmu Pán prstenů: Dvě věže (2002), ale pochází z knihy „Návrat krále“, kdy Sam (Sean Astin) vidí hvězdu mezi mraky, když se s Frodem (Elijah Wood) nachází hluboko uvnitř Mordoru. (spacemaster)
  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)
  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno