Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (162)

nineweh 

všechny recenze uživatele

Well that was underwhelming. Jediná dobrá epizoda v celé sérii je fakt málo. Seriál doplácí na příliš mnoho postav a přílišnou roztříštěnost dějových linií, z nichž některé jsou nudné, až to bolí (f*ck the harfoots, jako vážně). Chápu, že je to úvod, kdy se prostě divák musí tak nějak se vším obeznámit, ale určitě se to dalo udělat líp a ne ve skoro každém dílu skákat od jednoho k druhému jak pomatená koza. Nezbývá než doufat, že tvůrci si něco z oprávněné kritiky vezmou k srdci a v příštích sériích se polepší. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

1. série: s klidem můžu parafrázovat vlastní recenzi k loňskému seríálu Nadace: Patrick McKay a John D. Payne si vzali opravdu příliš velké sousto. Zadaptovat nejlepší fantasy všech dob, to chce víc než jen odvahu. A že se to povedlo P. Jacksonovi neznamená, že se to povede znovu. Jednu z mála věcí, co lze opravdu pochválit, je vizuální stránka. Z ní je extrémní rozpočet opravdu cítit. Takhle kdyby vypadala hobití trilogie! A návrat k praktickým skřetím maskám, za to velké plus. Samozřejmě zahřeje na srdíčku i zapojení starých známých (Elrond, Galadriel a 2x překvapení) a také legendárních (Isildur, Elendil, Celebrimbor, Durin, Númenor) postav a míst. Toliko k pochvalám. Po té obsahové je to silný průměr ve světě seriálů (chybí silnější plot twist a cliffhangery) a naprostá katastrofa v porovnání s genialitou jak knižní, tak filmové adaptace. Ani ten nejzdobnější jazyk, který jsem ze začátku velice kvitoval, protože ke světu Pána Prstenů patří nezakrývá fakt, že se sice moc hezky poslouchá ale po několika dílech zjistíte, že neřekne vůbec nic. Castingově se strašně šetřilo. Ani jedna postav nemá hvězdné obsazení a bohužel ani jeden z herců nepodává hvězdné výkony. Za celých 8 epizod pro mě vyčnívaly akorát tři s tím, že ta poslední pro mě osobně seriál jakžtakž zachránila. Asi si budu lhát do kapsy ale když celou první sérii budu brát jako dost protahovanou expozici děje a postav, v těch dalších už půjde o seriál s plnohodnotným dějem jaký si Pán Prstenů zaslouží. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem bral filmový Pány prstenů jen jako pomocný materiál k tomuto seriálu a tomuhle jsem tím nechal absolutní volnost což se mě ukázalo jako nejlepší možná cesta. Samozřejmě že občas přemýšlím v kontextu s tím co mě dal především Peter Jackson, ale naštěstí ne během seriálu. Určitě se nejedná o špatnou podívanou. Amazon tady nešteřil a dokázal že umí dělat opravdu kvalitu, pokud jde o výpravu, obraz i zvuk/hudbu. Trošku horší je to s vyprávěním, některé části jsou velmi zajímavé, napínavé či tajemné, jiné mě přišli úplně zbytečné. Ještě mě nesedí casting, tak si teprve hledám cestu k postavám, některé mě prostě nepřijdou dostatečně zapamatovatelné. Nejvíc pochopitelně bojuji s Galadriel, ale ta má velký potencionál. Poslední díl je suvereně nejlepší s tím si scénáristé hezky vyhrály, Celkově neříkám že jsem nějak mimořádně nadšen, ale že bych byl zklamán, to taky ne, spíš jsem velmi zvědav na další sérii. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Strašně tomu chybí důraz na drama. Scénky jsou tam sice pěkné, i herci se snaží a hudba je taky fajn, ale jako by tvůrci zapomněli, že osud Středozemě je hlavně jeden veliký a smrtelně vážný dramatický příběh. Bavilo mě to, ovšem zdaleka nepohltilo tolik jako právě Frodův pohnutý osud, a to jsem nechtěl srovnávat. [Amazon Prime] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) řekne Halbrantovi (Charlie Vickers), že jejich setkání nebyla náhoda, ale důsledek práce vyšší moci. Naráží tím na Eru Iluvatara, nejvyššího boha Ardy a celého Tolkienova vesmíru. Ten opravdu události na Ardě občas ovlivňuje, nejznámnějším příkladem budiž to, když poslal Gandalfa zpět do Středozemě jako Gandalfa Bílého. (spacemaster)
  • Isuldurův přítel, který je společně s ním vyhozen z lodi, se jmenuje Valandil (Alex Tarrant). Toto jméno se v Tolkienových příbězích vyskytuje vícekrát, nejznámnějším případem budiž Isuldurův syn, tj. přímý předek Aragorna se takto jmenuje. (spacemaster)
  • Arondir (Ismael Cruz Córdova) zmíní Valar, který se stará o rostoucí věci. Tato Valar je Yavanna, manželka Auleho, který vytvořil trpaslíky. Yavanna mimo jiné stojí za vznikem entů. (spacemaster)

Reklama

Reklama