Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 5
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (10)

Trailer 5

Recenze (341)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je mi to vážně moc líto, ale výš dnes nepůjdu ani náhodou. Přes velkolepý trailer, velice dobrý první a poslední díl mně na konci zbyla taková lehce trpká pachuť promarněné šance. Jistě, je to určitě lepší, než namátkou Zaklínač z poslední doby, přesto se tvůrcům nepovedla hlavní věc. Přes spoustu peněz nedokázali seriálu vtisknout tu správnou a hlavně uvěřitelnou atmosféru, kterou tak všichni dobře známe z filmové trilogie. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec neřeším, jestli je nebo není seriál věrný předloze nebo vizi Tolkiena (filmy Jacksona taky miluji, i když o předloze nevím vůbec nic a knížky rozhodně nebudu nikdy číst), ale hodnotím ho pouze a jenom podle toho, jestli je zajímavý. V tomhle případě jde o ten typ seriálu, který si můžete pustit na pozadí a občas nakouknout, když se děje něco moc zajímavého, aniž by vám cokoliv podstatného uniklo. Postavy jsou až na výjimky nezajímavé a nesympatické, dialogy prkenné a vizuál ani hudba neoslní. Amazon se nezapomněl na každém kroku chlubit tím, že produkce stála přes 1 miliardu doláčů (první sezóna údajně schramstla 462 milionů USD) a můžeme se „těšit“ na elfy, trpaslíky a lidi jiné barvy pleti, ale po cestě se jaksi zapomnělo na fanoušky a hlavně na poctivou filmařinu. Celé je to strojené, mdlé, bez tvůrčí vize, moc se to ukájí snahou o osudovost a přitom tomu chybí to hlavní – srdce. Když přivřu všechny tři oči, je to průměr. Mimochodem, nemůžu se zbavit pocitu, že Amazon přidal do seriálu Harfooty jen pro, to že připomínají hobity. Kdyby vystřihl všechny jejich scény, vůbec nic by se tím nezměnilo. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci jsou, zejména fenomenální výpravou, kostýmy a esteticky, ale i narativním obloukem, sound designem i soundtrackem, věrné ne tolik Tolkienově předloze (v těch věcech z výčtu, u kterých srovnání má smysl), jako spíš Jacksonově interpretaci (první) filmovou trilogií. Pomrkávání jeho směrem nelze vnímat jen jako uctivé pokývnutí - je to spíš někdy trochu úlisně vlezlý. ___ Bohužel, autory seriálu očividně chvilkama přepadl pocit,  že pro divácký úspěch je nezbytné narvat do vyprávění známé postavy, protkat je na sílu celým dějem, dát jim do úst několik hrozně pitomých replik a dodat dostatek epických momentů. Lore proto chvilkama zbytečně trpí (ale fakt jako zbytečně). Jindy ale, v poměrně milých detailech, jsem měl pocit, že sleduju zamilovaný fanfiction se vším dobrým, co to nese. Vcelku vlastně docela příjemný. Lepší než filmový Hobit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Jasně, komu hrozně záleží jakou barvu kůže má která fantasy postavička (...), že to tu je samá ženská hrdinka (...), a nebo jak přesně co Tolkien zamýšlel a popisoval/ popřípadě fixuje se na Jacksona, bude zdá se nespokojen. Moje očekávání byla fajn pohádka + nějaký ten přesah, což jsem dostal. Řada impozantních krajin a měst Středozemě, poctivý skřetí masky, s výjimkou E07 svižný tempo a dostatečně poutavý děj, bavilo mě i po stránce hlubších témat; síla zášti davu lůzy a kmenová my vs. ostatní mentalita, pomíjivost velkých civilizací a motiv s ničivou potopou, nebo myšlenka poznej temnotu a zlo než začneš sám konat dobro... Co mi tu chybí nejvíc, je hvězdnější obsazení a alespoň fakt sympatická jedna postava. 75% ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Zlo nemůže vytvořit nic nového, může pouze zkazit a zničit to, co dobré síly vymyslely nebo vytvořily.“  Jacksonova filmová trilogie si okamžitě získala srdce všech fanoušků fantasy, jelikož se jedná o velice zdařilou a nebývale věrnou adaptaci Tolkienova díla. A není se čemu divit. Tvůrci do snímků totiž nevkládali žádné politické názory, vlastní zprávy či témata. Místo toho se snažili analyzovat, co bylo důležité pro Tolkiena a tomu následně vzdávají hold. Podle sociálních inženýrů z Amazonu však nejslavnější fantasy všech dob potřebovala opravit, a tak Tolkienův unikátní fikční svět znetvořili do podoby, která je genderově dostatečně reprezentativní a reflektuje rasovou diverzitu dnešní doby. Drobné odchylky od zdrojového materiálu jsou pochopitelné, a mnohdy i žádoucí, leč v případě The Rings of Power se proces adaptace nejspíše omezil jen na jména postav. Pochybuji, že drsná válečnice ve zbroji někomu asociuje pravou Galadriel, tedy čarokrásnou éterickou bytost, jež vládne nepoznanou a mocnou magií. Při pohledu na nově vytvořené postavy typu krátkovlasého afroelfa Arondira či bezvousé trpaslice Disy z čeledi Dlouhovousáčů už jsem dokonce zvažoval ukončení projekce. Pigment melanin, který zabarvuje kůži, se evolučně vyvinul jako obrana proti ultrafialové složce slunečního záření. Je mi záhadou, kde k němu přišla trpaslice žijící v podzemí... Tolkien se musí obracet v hrobě. Odpad! ()

Galerie (814)

Zajímavosti (43)

  • Gil-galad (Benjamin Walker) oslovuje Elronda (Robert Aramayo) „Peredhel“. Znamená to „Půlelf“ v sindarinštině, což je nářečí elfů, které vzniklo až ve Středozemi z jejich původní řeči, která se nazývá Quenya. (spacemaster)
  • Děj se odehrává ve Druhém věku, jenž trvá 3 441 let a končí Sauronovým pádem, jenž je vyzobrazen v úvodu Společenstva prstenu (2001). [Zdroj: Filmtoro.cz] (Geralt z Rivie)
  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama