Reklama

Reklama

Arctic: Ledové peklo

  • Island Arctic (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky dlouhou pouť s nejistým koncem… (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (425)

kingik 

všechny recenze uživatele

Naprosto (režijně) (z)tuh(l)é. Ovšem dobrou zprávou je, že Mads Mikkelsen horkým čajem rozhýbal svůj herecký aparát a přežívá pobyt v islandských horách (kde natáčecí štáb rozbil svůj tábor) celkem schopně. Mnohdy až moc, takže to (nechtěně) připomíná vtipy o Chucku Norrisovi a jeho mimořádných schopnostech. Dobrá, dalo se to se zkřehlými prsty i akceptovat, jen filmu nelze odpustit absenci kvalitních scén, respektive patřičně kvalitně zrežírovaných scén. Jsou zde dvě scény, které se mohly vyšvihnout přes průměr, ale ani těm se to nepovedlo. Helikoptéra z úvodu určitě nemohla nikoho přesvědčit, že se hrdina dočká tak brzké záchrany, helikoptéra se záhy komicky řítí k zemi, druhý moment je ještě debilnější, neb hrdina musí vyštvat (světlicí) polárního medvěda, jenž se dožaduje vstupu do dočasné skrýše. A zbytek scén spadá do průměru, jsou vesměs nevýrazně podané a natočené. Je naprosto znát, že režisér Joe Penna nemá z celovečerních filmů načerpané zkušenosti, neboť jeho dosavadní tvorba čítá samé krátkometrážní snímky, své zastoupení má i TyTrubko tvorba, takže jeho režie ničím nenadchne a neuchvátí a měl veliké štěstí, že do toho chladu a mrazu mu vlezl bourák Mikkelsen, který se ohání ve sněhu a potýká se s nepřízní osudu s bravurou sobě vlastní. A ani toho moc nenamluví, společnost mu dělá mladá žena zachráněná z havarované helikoptéry, která ale na tom není zdravotně nejlépe, a většinu času proleží či prospí na provizorním lůžku, tudíž jsou ke slyšení převážně monology z jeho úst. Je obdivuhodné, když si herec hrábne na dno svých sil v extrémních (natáčecích) podmínkách, tentokrát však to zdecimování hrdiny mělo místy nevzrušivý až nezajímavý průběh, ten se navíc živil jen rybami a nejednou vykazoval až moc zdatnou fyzickou kondici. Mínusem je pro mě i chybějící údaj o délce jeho pobytu. A v podstatě ani není nic známo o hrdinovi samotném. V přehršli survival fláků se tenhle vesměs televizně pojatý a málo atraktivně vyživený (v kinech) ztratí. Mikkelsen jej hodně spasil. 6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chybí mi tam režijní skill, v potenciálu zkrotit na kameru přírodní živel, kterým oplývá třeba Kormakúr, jmenovitě jeho Everest. Arctic je menší, úspornější, výpravou zdrclejší a castingově výrazně chudší. Není to velká story, ale cesta a dělání klíčových rozhodnutí k přežití jednoho muže za nouzových podmínek. Survival příběh bude vždycky relativně cool a sugestivní, jelikož ten duševní přesah v základních instinktech přežití jedince jsou působivé a v(ď)ečné téma, ale Arctic mohl být možná rozehraný o trochu lépe s trochu barvitějším příbehem. Zkrátka nezbavím se dojmu, že Antarktidu šlo podojit více. Mikkelsen samozřejmě válí. ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

Náboženské drama o nepřímém důkazu Boží existence maskující se jako survival thriller. Mads Mikkelsen hraje o život a koneckonců jeho výkon je tím, co celý film v dobrém slova smyslu drží. Narativ hodně jednoduchý a klasický – člověk spadne s letadlem v arktické oblasti a bojuje jako trosečník o život. Nezáleží na tom kdo a proč, jde jen o strohé drama přežití. Tahle strohost je ale tvarována velmi konzervativně – jednak stylisticky, jednak obsahově. Protagonistovi se stanou všechny možné nepříjemnosti, přesto jej neopouští štěstí, dokud projevuje dostatečně silnou a dobrou vůli (například se snaží zachránit život dalšímu trosečníkovi, ačkoli se tím sám vystavuje většímu riziku). Jakoby nad ním bděl nějaký metafyzický strážce, který mu pomáhá tehdy, když jedná ve shodě s křesťanskou morálkou, ovšem jakmile projeví chvilku slabosti, okamžitě mu dá najevo, že takhle tedy ne. V podstatě docela zábavný film, leč spíše průměr, nic zásadního. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Mrazivej survival, kde se o hlavní postavu začnete bát, když ne v první minutě, tak v páté a pak si s ní to ledové peklo vysedíte až do konce. Film navíc kouzlí jeden nádhernej záběr za druhým, a jelikož tu skvělej Mads příliš mnoho neřekne, musíte si vystačit s všeříkající kamerou. Prostřední pasáž je možná až moc pomalá, ale jinak napínavý až do konce. 8/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Na charismatického Madse se vždy doubře kouká, takže i devadesát minut toho, jak tahá saně po ledové pustině, je vlastně docela fajn, ale objektivně filmu schází přesah, hluboká myšlenka, poselství. Hrdina si fyzicky sáhne na dno, ale do jeho psychologie/postojů moc nevidíme. V jedné chvíli musí udělat morální rozhodnutí, ale připadalo mi, že film si to dost ulehčil. A opět, i když jde ve filmu o život, o postavách nevíme dost na to, aby nám na nich záleželo. To už mám stokrát radši Toma Hankse teatrálně plačícího nad uplavanou mičudou... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (12)

  • Posádka vrtulníku je thajská. Ve filmu je to patrné z průkazu totožnosti i závěrečných titulků (script consultation). (džanik)
  • Ztroskotané letadlo má české označení OK-AGG. (berbis)
  • Mads Mikkelsen prohlásil, že šlo o nenáročnější natáčení v jeho životě. (ČSFD)

Reklama

Reklama