Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční česko-slovenská pohádka o tom, co všechno se může stát, když nedostanete od sudiček do kolébky ani kapičku štěstí... Filmová pohádka režiséra J. Nvoty vznikla jako česko-slovenská koprodukce a vypráví příběh o tom, jak skromné děvče málem přijde o štěstí kvůli nezodpovědné sudičce, ale díky dívčině vytrvalosti a talentu a za pomoci popletených kouzel se všechno v dobré obrátí. Pohádka začíná ve chvíli, kdy přijde na svět děťátko a ke kolébce spěchají tři sudičky. Jedna má Johance do života darovat výjimečné vlastnosti, druhá překážky na cestě životem a třetí naděluje štěstí. Co se ale stane, když poslední ze sudiček, Tea (E. Vášáryová), svůj úkol nesplní? V pohádce plné napětí, humoru a překvapení se o tom na vlastní kůži přesvědčí její hlavní hrdinka, šikovná a sympatická Johanka (D. Zeleníková). Nemohou chybět ani král (O. Vetchý) a královna (známá slovenská šansoniérka S. Tobias), poněkud tvrdohlavý princ (F. Cíl) a jeho sestra, princezna stejně svéhlavá (slovenská zpěvačka Kristína). Chamtivý strýc a zlý bratranec se k Johance nechovají hezky, naštěstí proti nim zasáhne spravedlivá víla Tea. Jak už to tak v pohádkách a někdy i v životě bývá, je to především velká láska, která pomůže také Johance zdolat všechny překážky osudu. Nebude to ale snadné… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (220)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sice souhlasím s tím, že láska je ten největší dar, naservírováno v téhle nehorázné slátanině se touhle myšlenkou cítím být spíš obtěžována než cokoliv jiného. Johančino tajemství mělo zůstat tajemstvím a divák by tak byl ušetřen pohledu na otravného tupého a poloslepého prince a jeho umrněného nevzhledného společníka. Tihle dva hošani i zadarmo drahý, proč by je kdo chtěl k něčemu jinému, než aby zajel stroje ve své fungl nové kafilérce, mi uniká. Johanka je nedomrlá, nijaká a kdyby jejím tajemstvím bylo to, že vlastně neexistuje, vyšlo by to skoro nastejno. Celou tu taškařici završují poletující víly sudičky (tady nastává zmatení, protože v pohádce se mluví o věštbě, což chápu jako proroctví, tedy jen vizi toho, co už je dané, kdežto sudba osud předurčuje, takže rozdíl něco jako mezi čtením a psaním textu) a to pomocí hystericky třepotavých pohybů, které bych přirovnala k tomu, když se snaží vzlétnout slepice dlouhodobě vykrmovaná za účelem její účasti u nedělního grilování. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Panovník, ktorý sa nevie ovládať, je nanič.“ To ale bola poťapenosť! Výnimočne zlá rozprávka. Nočnú moru pripomínajúci Matej Landl, triky ako z roku 1996, agresívne z koľají vyhodený Milan Ondrík, príšerné scény, otrasné dialógy a nezastaviteľne nevydarený scenár búrajúci základné rozprávkové pravidlá (napr. čo sa týka učenia detského diváka slušnosti a férovému správaniu, viď. zákerne zmanipulovaný súboj o srdce princeznej, ktorého sa tu dopúšťajú kladné postavy). Neodpustiteľná Emília Vášaryová. Na jej „pele mele, nech sa to všetko rýchlo takto mele“ nikdy nezabudnem. A Ondřej Vetchý? Neviem, asi mu imponovala možnosť zahrať si kráľa, ale toto fakt nie, nabudúce odporúčam klásť väčší dôraz na scenár. Dievča si dá dlhé vlasy pod čapicu a už ju všetci majú za chlapa (Fantaghiro oproti tomu bola Peter Sellers). Kladne by som ohodnotil snáď len peknú prírodu a vcelku fajn Dominiku Morávkovú-Zeleníkovú. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Utahaná nuda bez vtipu. Kopie Tří oříšků mixnutá sem tam nějakými gay scénami, pak zoofilií a kdovíčím ještě. Bez vtipu, bez nadhledu. Když po několika minutách odhadnete, kdo s kým a jak, a hlavně, jak to celé skončí, a pak jen trpíte nudou, než se odehraje další povinná a často zbytečná a natahovaná scéna, je něco zle. Popletená sudička je tak vtipná, že má člověk chuť jí dát pár facek, aby se probrala, nebo ať ji už raději vezmou do domova lidí s Alzheimerem. A nechápu, co mají filmaři pořád s tím věnečkem, to má být nějaký nový trademark? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mne dosud míjela, ale dnešní velikonoční odpoledne mi připravila opravdu nevšední divácký zážitek - mírou stupidyty trumfla i McGyvera běžícího na Primě - ten vedle ní vyhlíží jako vysloveně intelektuální záležitost. Přédesílám, že Emílii Vašáryovou i Ondřeje Vetchého řadím ke svým oblíbeným hercům, tady ale oba budí dojem, jakoby hráli v rámci arteterapie ústavu pro léčbu lehčích mozkových disfunkcí. O scénáristické neschopnosti a z ní plynoucím nelogickém ději plném blábolů škoda slov. Až na půvabnou a krásně vypadajíci i pějíci Kristínu (jejíž postava se nápaditě jmenuje Kristýna, to asi aby nezapomněla čí je), se slovenským filmařům hrubě nevydařil casting. Některé postavy (královna, princ, jeho kumpán nebo v některých komentářích vychvalovaná titulní šelma ryšavá) mají vyzáž vskutku úděsnou a tak kromě již zmíněné známé pěvkyně zůstávají největším kladem této frašky tradičně pohledné slovenské exteriéry. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Z letošních nabízených pohádek mi Johančino tajemství nakonec sedlo nejlépe. Musí se totiž prokousat úvodní třetinou, ve které si zvyknete na otřesný český dabing (podle mě na něj zvlášť dojíždí sudička Emílie Vašáryové), a přežijete jediný hloupý pokus o vtip s koněm. Pak už je to vcelku klasický příběh na kterém je nejhezčí to, že se postavy chovají vcelku rozumně a že to Johance s princem dohromady sluší. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (16)

  • Vo filme hrá kôň, ktorý vystupoval aj v americkom veľkofilme Príbeh o rytierovi (2001), kde sa na ňom viezol priamo Heath Ledger. (Zdroj: rtvs.sk)
  • Vo viac ako 3 tuctoch scén boli použité špeciálne digitálne triky. Vyše 30 percent exteriérových scén bolo nevyhnutné digitálne retušovať, aby boli odstránené súčasné prvky. (Zdroj: rtvs.sk)
  • Letecké zábery sa nakrúcali pomocou dronov. (Zdroj: rtvs.sk)

Reklama

Reklama