Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 571)

Lima 

všechny recenze uživatele

To na co jsem se nejvíc těšil, nejvíc Lucas ošidil. Žádný zásadní vnitřní boj v Anakinově mysli se nekonal, jeho přechod na temnou stranu byl příliš uspěchaný, přestože na to měl Lucas celý film. Chtělo to více Anakina a jeho duševního zápasu a méně efektního Grievouse (ovšem jeho čtyři světelné meče v pazourách bylo hodně cool). Některé momenty slabší nebo vysloveně trapné (Obi-Wan na pískající ještěrce honící Grievouse, zdeformování Palpatinova obličeje, kdy se fatálně nepovedla maska při srovnání se výrazem císaře ve staré sérii), některé znamenité (celý souboj Obi-Wan vs. Anakin, krásně zahraná emocionální Obi-Wanova promluva k hořícímu Anakinovi, vyhlazení jediů), celkový emocionální dopad poměrně silný. Pořád si ale stojím za tím, že Lucas není moc dobrý režisér a měl to kormidlo svěřit někomu více zručnému. Tenhle díl není bez chyb, s proto s pěti hvězdičkami opatrně, ´Impérium vrací úder´ zůstalo králem........Ale stejně mám tuhle dnes již legendu jako celek moc rád....... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Úvodom rečnícka otázka. Ste naozaj väčšina tak slepí, že nevidíte priemernosť E3 ? Alebo ju len nechcete vidieť? Áno E3 je lepšia než E2 a E1 ale na staré E4-6 sa nechytá ani náhodou. A to je o temer 30 rokov mladšia. Pomsta Sithov má prekvapivo dobrý scenár (stromček - toto si zapamätajte). Hudba Johna Williamsa je výborná ale to sa predsa považuje za samozrejmosť. Vizuálna stránka (a to nemyslím len Natalie) je veľkolepá, čo je však v dnešnej dobe tiež akosi štandard a povinnosť. A poďme k osvete. Predovšetkým je potrebné uvedomiť si, že stromček ovešaný smetím nikdy nebude vianočný. Inak povedané keď dobrý scenár má odporne stupídne dialógy (a to nemyslím len Amidaline vyznania ale 90 % dialógov) nikdy mu to nevydá na dobrý film. Réžia G. Lucasa je ...no ako to povedať .... kontroverzná :-))) . Postavy sú ploché, inak si neviem predstaviť prečo sú mi temer všetky ukradnuté a ani skúsení herci nie sú vo svojich rolách presvedčiví. Christensena nepovažujem za herca ale za manekýna, Natalie Portmann vo svojej Padmé nemá čo hrať vzhľadom k debilným vetám ktoré jej Lucas vložil do úst, Samuel L. Jackson má málo replík i málo priestoru takže vlastne nijak nedominuje scénam ako by sme čakali po jeho "tarantinovských" rolách. Ak však môžem niekoho pochváliť je to Ewan McGregor, ktorý chvala bohu nebol "obdarený" až takými "múdrosťami" ako ostatní. Najlepším "hercom" sa tak stáva digitálny Yoda san. Tie vychvaľované šermiarske súboje sú dosť zdĺhavé. Ako odchovanec Iaidó môžem povedať, že keď sa stretnú dvaja majstri meča a rozhodnú sa bojovať, trvá to pár sekúnd kým jeden alebo obaja nepadnú. Čo ma pobavilo je, že Joda san si neutne pri haso pravé ucho :))))) E3 má navrch tú smolu, že som po ňom v rozčulení doma ešte zapol Kitamurovu výbornú konverzačku Aragami a moja hlavná výtka - dialógy sa ešte znásobila. 7/10 ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejdražší camp biják všech dob. Na rozdíl od přímočaře jalových "Spaceballs" závěr prequelové trilogie nabízí náležitě naladěnému publiku mnohovrstevnatou taškařici se skvostně přepáleným scénářem, jenž oplývá pimprlovými postavami, absurdními sekvencemi a zcela nulovou logikou. Největší enigmou filmu je Hayden Christensen, u kterého ještě více než v druhé epizodě nelze jednoznačně říct, jestli je otřesný herec, nebo naopak velmi dobře hraje otřesného kokota (zato Ian McDiarmid ztvárňuje rodícího se císaře vyloženě s fanfarónským labužnictvím). Podobně v "Epizodě III" kulminují také další úskalí předchozího dílu. Vedle směšné emařské rádoby ponurosti je to především fakt, že vyprávění nerozvádí vlastní příběh, ale pouze slouží k navázání motivů z původní trilogie. Obecně řečeno obeznámení diváků s rozuzlením ještě nepředjímá, že film nemůže být poutavý - jedním z nejlepších příkladů budiž Singerova "Valkýra". Docílit se toho dá gradováním napětí, rozváděním nosných dílčích motivů či paralelních linií nebo prostě budováním fikčního světa. Nic z toho ale Lucas nedělá, naopak jen sází na prvoplánový fanservice a tupě doslovné zaplňování mezer v historii, která dříve alespoň dýchala příslibem mnohoznačnosti (byť film současně přináší do ságy i řadu logických děr). A jaké ponaučení a rozuzlení z Epizody III, a s ní i završené ságy vyplývá? Síla dojde rovnováhy skrze několik desítek let zkázonosného rozmarného chování pubertálně rozervaného egocentrického pitomce, který nejprve rozvrátí církevně zdegenerované jedie a posléze doslovně svrhne geniálního manipulátora a mistra náhody císaře. To na jednu stanu můžeme chápat jako podnětný impulz ve vztahu k proroctvím, výkladu dějin a významu jednotlivce v historii, ale divácky to zrovna moc nadšení nevzbuzuje. Takže je vlastně od Lucase milé, že toto rozuzlení zabalil do tak divoce špatného filmu, který každou chvíli vybízí k pobaveným komentářům. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dramatickou semknutostí o třídu výš než předchozí dvě epizody. Už nejde jen o pár dechberoucích scén proložených nablblou konverzační vatou. Romantické dialogy jsou stále na úrovni Rosamunde Pilcher, je však zřejmé, kam stále temnější a temnější vyprávění rychlým tempem míří, díky čemu je duté momenty snazší vystát. Úrovní triků a spektakulárnosti akčních scén jde pochopitelně o vrchol hexalogie, třebaže kvůli podřízení všech ostatních kvalit (přehlednost, zájem o postavy) „WOW efektu“ ještě více než dříve připomínají hlavní atrakce filmu videoherní cut-scenes. Nejvíce mne Lucas potěšil tím, nakolik ponuré barvy pro třetí epizodu zvolil. Humoru postupně ubývá (po akčním prologu prakticky absentuje), činy záporných postav jsou čím dál krutější a naděje od druhé poloviny filmu v podstatě už jen dlouze a bolestivě umírá… aby s o to hlasitějšími fanfárami mohlo dojít k jejímu znovuzrození ve čtvrté epizodě. 90% Zajímavé komentáře: Marigold, Aiax, Filip.S, Jay ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Uff, série dokoukána. Musím říci, že tenhle film pozvedl po "dvojce" malinko uvadající prapor této epopeje. Příběh jakoby zase našel tu svou cestu, souvislosti byly odhaleny, charaktery dokresleny. Triky jen podtrhly celkový rámec. Star Wars jako celek určitě zaslouženě patří do filmové klenotnice, sci-fi i díky nim povýšila z kategorie "brak" na vyšší level. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Během souboje Dartha Sidiouse (Ian McDiarmid) se členy rady Jediů se rukojeť Sidiousova meče v některých záběrech mění na rukojeť Anakinova (Hayden Christensen) meče. (Atrekan)
  • Jediný Star Wars film, ktorý nedostal nomináciu na Oscara za špeciálne efekty. Film bol nominovaný len na Oscara za masky. (klayman)
  • Rozkaz 66 zněl: „V případě, že Jedijští důstojníci budou jednat proti zájmům Republiky, a po obdržení specifických rozkazů prokazatelně vydaných nejvyšším velitelem (Kancléřem), odstraní velitelé Velké Armády Republiky tyto důstojníky s použitím smrtící síly a velení VAR se vrátí nejvyššímu veliteli, dokud nebude ustanovena nová struktura velení.“ (vojtaruzek)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama