Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 571)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou Epizodách této ságy, které mě začaly utvrzovat v tom, že Star Wars nejsou nic víc, než monumentální, nabubřelé "nic," co si hraje na kolosální skvost, jsem zhlédla Epizodu 3, která konečně mou (ne)chuť napravila. Ohromující a fascinující vizuální stránka a efekty, velkolepé souboje a zase umění Johna Williamse. Obsazení Haydena Christensena do této ságy je vážně terno a přináší tak na plátno jednu z nejhůře ztvárněných postav vůbec. Coby budoucí Darth Vader zde předvádí svůj "životní výkon" a výrazové prostředky jeho "Temné strany" mi přišly spíše komické. Pohled na něj, kterak se urputně snaží ve svých očích i výrazu vyjádřit svůj největší hněv, zlost a nenávist ála "Podívejte, jak jsem hrozně zlý!" je nezapomenutelný. K dojmu z jeho výkonu mi rozhodně nepomohl ani dabing, který mi přišel mizerný. Závěrečný souboj souboj mezi ním a Obi-Wanem je vskutku monumentální. Dialogy jsou však kinda funny and awkward. Něco jako ze ságy Rosamunde Pilcher: Ohnivá vášeň :D V originálním znění tohoto souboje je Haydenův výkon opravdu značně komický. Tento díl ve mně však zanechal přesvědčení, že scenáristická stránka a především klišovité dialogy jsou nejslabší částí Lucasových Hvězdných válek, a kdyby nebyla triková stránka natolik úchvatná a film by nedisponoval "hvězdným" obsazením, dialogy by se postaraly o docela zábavnou "mezigalaktickou telenovelu." "Anakine, chci jenom tvou lásku." - "Láska tě nezachrání Padmé.", "Špatně jsem tě vychoval, je to má vina." :D ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku musím poctivě napsat, že nejsem SW-fan. Film hodnotím prostě jako film a ne jako vyvrcholení kultu, které musí dostat pět hvězd, protože to je prostě SW. Dále musím přiznat, že Lucase jako režiséra a scénáristy jsem si nikdy nijak zvlášť nepovažoval, uznávám ovšem jeho nesporné zásluhy o revoluci v tricích. ++++ Epizoda 3 se mi líbila ze všech SW filmů asi nejvíc. Měla celkem spád (hlavně v druhé polovině), trikově je blízká dokonalosti, herecké výkony mi přišlo velmi dobré (zvláště Christensenův přerod). Hodně se mi líbila hudba Johna Williamse, kterého sice miluju, ale jinak jeho SW hudbu až tak nemusím, tady se mi líbilo vynořování starých motivů Leii, Luca (Nové naděje), milostný motiv z Klonů a největší radost jsem měl, když se objevil znovu na chvíli Duel of the fates. I nové motivy se sbory byly povedené. Ale jinak se mi potvrdily mé pochyby o Lucasovi scénáristovi a režisérovi. Dialogy jsou chvílema stupidní (musíš pochopit, že kancléř je zlý...// slibuju ti, že neumřu - ne já slibuju tobě že neumřeš // jsem rozrušená (nebo tak něco), to protože tě miluju - ne, to proto, že já miluju tebe) atp. U bitev jsem měl občas problémy vůbec sledovat, co se děje - přišly mi chaoticky natočené a sestříhané, často byly vidět jen záblesky světelných mečů, nebo když už jsem byl nějakou bitvou stržen, tak Lucas nemilosrdně střihnul na jiný kout galaxie a pak zase zpět. Politické spory mě navíc nechávaly vcelku chladným (a zabírají zde celkem dost prostoročasu). Zato velmi oceňuji celkové ztemění druhé půli - likvidace Jediů mi trochu až připomněla likvidaci nepřátel z Kmotra :). Přes všechny výtky jsem se nakonec bavil docela slušně, ale za tak geniální, dokonalou záležitost jako mnozí zde přítomní to nepovažuju. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson prehlásil, že prvé dva diely Pána prsteňov vznikli preto, aby mohol existovať ten tretí. Na Star Wars to však sedí viacej. Je až prekvapujúce, ako Epizóda III postupne zmení tvár - začína v duchu popcornových zábaviek Epizóda I a Epizóda II, potom začne prelaďovať na štýl originálnej trilógie a končí tak, že máte silnú potrebu pustiť si Epizódu IV. Tento prechod dokazuje, prečo boli predchádzajúce dva diely dramaticky také chabé a potvrdzuje, KTO je hlavným "hrdinom" celej ságy a ČO je najdôležitejší prvok výpravného fantasy filmu ako takého. U Jacksona to bol Sauron, u Lucasa je to Darth Vader. Filmársky je Epizóda III lepšia než predchádzajúce dva diely iba v posledných 20-tich minútach (ktoré dosahujú dramatickej úrovne Epizódy V). Zvyšok filmu je pútavejší nie preto, že by bol s väčším umom napísaný alebo nakrútený, ale preto, že je o niečom. Čím by bolo už aj Spoločenstvo Prsteňa, keby v ňom nebol spomenutý a ako najväčšie a najmocnejšie zlo vykreslený Sauron? Epizódu I a Epizódu II by to chcelo zostrihať do jedného dvojhodinového prequelu a ságu, ktorú všetci milujeme, odštartovať až Epizódou III. May the Dark Side be with you, Anakin! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z filmových legend říká, že mezi třemi nejvlivnějšími filmaři 70. let, tzn. mezi Spielbergem, Coppolou a Lucasem byl zásadní rozdíl v přístupu ke světu filmu. Zatímco Spielgerg a Coppola filmem doslova žili, do vysílení sledovali ve filmových klubech představení uznávaných filmových klasiků, hluboko do noci vášnivě diskutovali s podobně postiženými o kinematografii a snažili se svět filmu někam posunout, Lucas byl nadšeným čtenářem pokleslých komiksů, divákem televizních space oper 50. let a filmová teorie mu byla bytostně cizí. Zato dokázal lépe než kdokoli jiný vystihnout podstatu popkultury a proměnu filmového diváka od 40. do 70. let minulého století, kdy se věk průměrného návštěvníka kinosálu stále snižoval. Zároveň docházelo díky sociologickým procesům a zbohatnutí společnosti ke změně pohledu na film. Plně se projevila infantilizace a vítězil koncept rodinného filmu zprůměrovaného k nižšímu standardu, aby ho pochopily co nejširší vrstvy potenciálních diváků. Tak vznikly Hvězdné války, kdy se pohádka obalila kosmickou technikou a žvásty tehdy populárního hnutí New Age. Lucas to celé natočil co možná nejvíc barvotiskově v infantilním duchu a naivně a právě proto to mělo tak pronikavý úspěch. To, co má úspěch, přitahuje pozornost a snahu o napodobování a v jisté fázi, kdy se stane kultem, už je prakticky nezpochybnitelné a samo o sobě to má punc kvality bez ohledu na podstatu. Viděl jsem první tři filmy slavné série ve věku, kdy už mi přišly motivy i zpracování a zejména ta "myšlenková nadstavba" k smíchu. Jinak to má ten průběh, že poprvé to vidíte tak v 8-9 letech a pak se železnou pravidelností, která se blíží někdejšímu vysílání ruského Mrazíka v naší televizi, opakovaně, takže s tím vyrůstáte a má to pro vás emocionální a nostalgickou hodnotu. I kdybych na tom vyrůstal, stal bych se prakticky s jistotou spíš příznivcem seriálu Star Trek, který přes svou šablonovitost, naivitu a myšlenkovou základnu, která vychází z multikulturalismu, představuje poctivý kousek žánru sci-fi. Hvězdné války mají s žánrem sci-fi společné jen ty vesmírné kulisy. Je to pohádková fantasy, která není ani chytrá ani objevná ani skvěle zrežírovaná. Pozdější 3 díly série jsou nabité triky, bombastické, ale stejně a spíš víc infantilní a navíc v nich ani není ten sebevědomý ironický nadhled, který čiší z každého šklebu Hana Sola. Ten v podání Harrisona Forda trošku připomíná daleko výrazněji uplatňovaný nadhled Indiany Jonese. Osobně mi celá série nemá co nabídnout a i když mezi jednotlivými filmy jsou pochopitelně významné nuance, to, co mi vadí, jako je zběsilé máchání zářivkami, žvatlání o síle a roztomiloučcí plyšáci okolo coby mimozemšťané, jsou typické pro všechny díly. Proto tento komentář platí pro všechny kousky série Hvězdných válek. Celkový dojem: 20 % za kulisy. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Příjemné epické omalovánky, které leckomu před těmi deseti lety samozřejmě nesedly. Neříkám, že by se v podobném stylu mělo pokračovat, ale neni třeba nač zapomínat. Tolik soubojů s lightsabery ve staré trilogii rozhodně nebylo. Oh yeah, zasloužených 87%, ačkoliv mě toto hodnocení mírně leč mile, překvapuje. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Hneď na začiatku filmu, ako kamera zhora sníma vojnovú loď Republiky, vidíme pod loďou pokojný povrch planéty Coruscant. Ale hneď na to, ako okolo lode preletia stíhačky Obi-Wana Kenobiho (Ewan McGregor) a Anakina (Hayden Christensen), sa už pod vojnovou loďou bojuje v plnom prúde za prítomnosti desiatok ďalších vojnových lodí. (AxelWers)
  • Behom úvodného súboja medzi Obi-Wanom (Ewan McGregor) a grófom Dooku (Christopher Lee) môžeme vidieť, že v niektorých záberoch Obi-Wanov svetelný meč vrhá tieň. (ČSFD)
  • Nechvalně proslulý Rozkaz 66 byl veřejně známý, nebyl však považován za nic podezřelého, protože měl být pouhou formalitou, která nikdy nebude naplněna, navíc byl zaveden i podobný rozkaz, který v případě nouze umožňoval odstranit z funkce Nejvyššího kancléře. Účelem této série rozkazů bylo pokrýt veškeré možné eventuality a nouzové situace. (vojtaruzek)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama