Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 1

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (343)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Podle mě byl zájem režiséra natočit film tak, aby v divákovi vzbudil podobné pocity, jako v tehdější době působila kauza u veřejnosti. Chycený Bundy tehdy dokázal celou svou rodinu, přátelé i veřejnost do poslední chvíle manipulovat v dojem, že je nevinný a celé to na něj bylo ušito, aby policie konečně měla nějakého pachatele na množství nevyřešených vražd a pohřešování. A to se povedlo na výbornou. Protože i já jsem do poslední chvíle pochybovala, zda se opravdu všemi obžalobami provinil, protože jako vrah a nekrofil absolutně nepůsobí. Až jsem si po shlédnutí filmu musela přečíst několik článků a podívat se na dokument, kde je tolik prokazatelných důkazů mluvících v jeho neprospěch, že mi nezbývá než obdivovat, jak celou svou vinnu dlouhodobě dokázal otáčet před veřejností v lež, že měl svého času fanoušky, kteří skoro podepisovali petice za jeho propuštění na svobodu v dojmu, že je jen nevinnou obětí justičního omylu. Velkou nevýhodou možná je, že film nezobrazuje vraždy, nevzpomíná milníky v jeho mládí, které ho možná k jeho činům dohnaly a nezmiňuje množství důkazů, které proti němu byly za roky jeho odsuzování sesbírány. Jak ale říkám, tyhle rekonstrukce obsahuje nejeden článek, film i dokument. Ale tohle je film o tom, jak jeden charismatický hezoun s vyšším iq dokáže do poslední chvíle zametat stopy a dělat z veřejnosti natolik pochybující publikum, že mu i soudce při odsouzení na smrt vzdal za jeho chytrost hold. Film, který donutí k zamyšlení a jen tak se z hlavy nevytratí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krev, utrpení obětí a vysvětlení motivace Bundyho činů, řekněme něco ve stylu filmu Monster (z něhož zde mimochodem zazní píseň Crimson and Clover od Tommy James & The Shondells). Místo toho jsem dostal unylou životopisnou nudu (jak je u tohoto žánru obvyklé, proto se mu snažím jinak vyhýbat), která je zoufale nedramatická a téměř až skandálně prostá všech vražd, vyjma jedné jediné v závěru - nebýt jí, zasloužil by ten film skutečně hodnocení odpad, neboť hlavní postavu v podstatě líčí jako sympatického chlapíka, na kterého letěly ženské a u kterého vlastně není celou dobu jisté, zda to udělal nebo ne - morálně problematický je dle mě ten film v každém případě, protože mám obecně alergii na to, když se točí filmy o podobných grázlech, zatímco jejich oběti nikoho nezajímají. Neuspokojivé mi přijde i tvrzení, že film je vyprávěn z pohledu Bundyho partnerky - podle mě to prostě není pravda, protože tam je hromada scén, v nichž se Liz vůbec nevyskytuje, tudíž by o dění v nich nemohla vědět. Vlastně kdybych si to tady nepřečetl, vůbec bych nepoznal, že to má být vyprávěno z Liziny perspektivy. Pokud jde o Efrona, podle mě prostě neumí hrát, koukat na něj tedy bylo dost utrpení (umocněné navíc odporem, který jsem cítil k postavě Bundyho jako takového). Naopak Lily Collins se mi líbila moc a považuji ji za dobrou herečku a velice atraktivní ženu. U Malkoviche mi pro změnu přijde, že poslední dobou hraje v čím dál horších kravinách. Celkově mi ten film přišel výrazně delší, než skutečně je, vadil mi styl, jakým je to vyprávěno, má to dost hrozný soundtrack, a vlastně mě nenapadá důvod, proč to chtít vidět, protože krvelačný divák zde jen hořce zapláče, a ty skoro 2 hodiny lze jistě strávit lepším způsobem. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zac Efron ukazuje, že hrát umí - na plátně má navíc magnetické charisma, které měl udajně i Ted Bundy. Film tak příjemně utíká, protože pozorujete pohledného sympaťáka, na kterého byla možná ušitá justiční bomba... Až na to, že Bundy byl jedním z nejbrutálnějších sériových vrahů Ameriky. Neznalý divák by se možná i mohl nechat po většinu filmu přesvědčit, že Ted byl nevinný. Tvůrci měli film uchopit jinak - buď jako thriller o "sexy" narušeném jedinci, jako drama promrhaném životě psychicky nemocného mladého muže nebo smutný film o ženě, která postupně zjišťuje, že její milovaný byl zrůda. Film není pořádně ani jedno z toho. Škoda toho potenciálu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...SUDCA-Edward D. Cowart v záverečnom zúčtovaní povedal Theodoreovi Robertovi, (alias 'Tedovi') Bundymu aj toto: „Mimoriadne zlý, šokujúce zlo a odpornosť” ... Amerika, teda na mysli mám predovšetkým tú ‘populárnejšiu’ , severnú časť, produkuje (vytvára) neúmerné množstvo všelijakých psychopatov a sociopatov, a tak sa nemožno čudovať, že ich bolo v druhej polovici-20. storočia, ako húb po daždi... Nebudem im robiť prebytočnú reklamu, čiže maximálne sa budem akurát (teraz) venovať iba tomuto-brutálnemu, sériovému (i nekrofilnému) vrahovi mladých, atraktívnych žien, ktorých mal na svojom konte vyše tridsiatky, a to je už čo povedať, že máme, čo dočinenia s extrémne nebezpečným jedincom, ktorý používal „sympatickú masku” , a tak jestvovala len mala pravdepodobnosť, že by to niekto naň povedal, čoho je schopný... ? Donekonečna popieral svoju vinu, a že mal ešte tú drzosť sa i sám obhajovať (študoval právo), 2 krát k tomu utiecť, znovu beštiálne zabíjať, až dostať konečne elektrické kreslo ! _ Efron je vskutku pozoruhodne-vierohodný, ale nečakajte zase od neho, že by sa (I)hneď vydal na dráhu šialeného zločinca i vo filmovom spracovaní ! To Berlinger v žiadnom prípade vôbec nezobrazuje a nikdy neukazuje, sotva v jednom, krátkom náznaku, na chvíľu ukáže (vo flashbacku). Väčšinou necháva na divákovej predstavosti, ako vynaloží s týmito pravdivými, ale strašne desivými udalosťami. Je to dobré, ale niečo tomu skrátka chýba. PS: Obidve herečky, t.j. Lilly a Kaya ničím nevybočovali od typického štandardu, takiež potešila účasť niekdajšej malej/veľkej hviezdy Šiesteho zmyslu, ktorý nemá bohviekoľko h. priestoru. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zlo s lidskou tváří postráda emócie. Či už kladné, alebo záporné. Vidieť masového vraha rozmerov Teda Bundyho a mať dojem ako z tuctového filmu z prostredia súdu je známkou zabitia potenciálu. Celý film prezentuje hlavne Tedov pohľad na udalosti. Jeho manipulovanie s ľudmi a sebavedomie. Čo však úplne absentuje je samotné vraždenie. Chápem, keďže sa celý film tvorcovia snažili držať všetky dôkazy v rovine 50/50, tak ani vraždenie ukázať nemohli. Účasť mien typu Haley Joel Osment, Jim Parsons a John Malkovich bola len marketingom. Najväčší potenciál zaujať mala vlastne Tedova skoro manželka, lenže Joe Berlinger hold nie je David Fincher. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • Na začátku filmu zazní krátký úryvek písně „Crimson and Clover“ z roku 1968 v podání skupiny Tommy James and the Shondells. Píseň má mnoho cover verzí – nejznámější a nejpopulárnější z nich je cover Joan Jett and the Blackhearts, který se objevil na jejich debutovém LP „I Love Rock 'n Roll“ z roku 1981. (noelcoward73)
  • Ted Bundy byl sériový vrah, násilník a nekrofil a za své činy byl 24. 1. 1989 ve věznici na Floridě popraven v elektrickém křesle. Dokonce byl spuštěn ohňostroj po jeho smrti. (ARI50)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance. (rakovnik)

Reklama

Reklama