Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Tuto detektivku mám ráda. Má zajímavé postavy, všechno takové individuality, spíše zahleděné do sebe. Také je dost těžké určit, kdo jsou hlavní postavy. Nakonec jsou do centra vyšetřování okolnostmi dotlačeni kapitán Tronda (Vladimír Menšík), kterému na srdci spíš leží jeho ochotnické divadlo, a pan Felix Pacínek (Bohumil Šmída), mírný recidivista, který chce mít klid od policie, ale svou aktívností se pokaždé do něčeho zaplete. Umění na zámku evokuje vysokou kultúru prostředí, ale když lidské pudy jsou tak nízké... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film odehrávající se na zámku Orlík (ve filmu Ronov), kde byla spáchána dvojnásobná vražda související s odcizením vzácného obrazu Nahé pastýřky. Jako první oběť byla zavražděna J. Petrovická v roli správkyně zámku, jež byla namočena do nelegálního prodeje obrazů. Poté se vrah zaměřil na autora obrazů vydávaných za originály starých holandských mistrů, věčně opilého malíře Oskara Maudra v podání M. Růžka. Skupinu vyšetřovatelů tvořil J. Skopeček, O. Velen a Z. Řehoř, kterým vydatně pomáhal kapitán veřejné bezpečnosti Tronda (V. Menšík), na základě jehož triku došlo k usvědčení a dopadení pravého pachatele. Mezi podezřelými se objevil bývalý herec a průvodce na zámku Zounar (L. Munzar), bývalý vězeň odsouzený za podvodný prodej obrazů Felix Pacínek (B. Šmída), odborníci na malířství profesor M. Nedbal a K. Höger coby doktor Laburda. Okruh podezřelých doplňoval Jaroslav Mareš, bratr zavražděné Petrovické, živící se rovněž pochybnými obchody. Do vedlejších ženských rolí byly obsazení málo známé E. Jandáčková jako Maudrova dcera Judita a hospodská Květuška v podání K. Klumparové. Vydařený snímek Jaroslava Macha těží z atraktivního zámeckého prostředí, pátrání po starém obrazu, kvalitnímu hereckému obsazení a v neposlední řadě zajímavého příběhu s překvapivým zakončením. Shledávám, že Nahou pastýřku budu hodnotit zcela určitě nadprůměrně a mohu ji z výše uvedených důvodů řadit k nejlepším československým kriminálním filmům. ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Mám tento filmeček už od dětství rád. Kromě Bohumila Šmídy a Vladimíra Menšíka by stálo za to zmínit ještě Martina Růžka a jeho sympatického kumštýře - ožralu. Zde pak civilní herectví končí a následuje divadelně přepjaté představení divadelnických bardů Luďka Munzara a tentokrát i Karla Högera. To ale nic nemění na tom, že jsem tento kousek viděl už mockrát a pořád mě ještě dokáže pobavit. 75%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Svižná, dobře natočená a slušně vymyšlená detektivka. Vladimír Menšík s Janem Skopečkem vyšetřují na zámku Ronov vraždu jedné zaměstnankyně a ztrátu hodnotného obrazu Nahé pastýřky. I když se kolem vyšetřování ztráty obrazu točí takové ty galerijně-umělecké kecy, tak to bylo zajímavé, jak se zbavit obrovského obrazu. Nejvíce ovšem vynikal Karel Höger coby kastelán hradu a velký znalec umění, který všemu rozuměl. [1739. hodnocení, 94. komentář, 70%] ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho zpackaného konce, který by spíše než k usvědčení vraha vedl k jeho útěku, tak to mohlo být za čtyři hvězdičky – i s ohledem na herecké výkony Martina Růžka, Karla Högera a zejména  Menšíkovu exhibici v nácviku ochotnické scény s kněžnou. Ovšem co ten "Fragonardův" obraz "Nahá pastýřka"? Jean-Honoré Fragonard aby se v hrobě obracel... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)
  • Pacínkovi (Bohumil Šmída) chybí ucelenější vzdělání, a tak cituje latinská přísloví či jejich fragmenty bez hlubší znalosti souvislostí. Mimo jiné použil: „Byl jsem v jednom karé.“ Správně je „caricare“ – což znamenalo nakládat, přetěžovat vozy a pocházelo z latinského slova „carrus“. (sator)
  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)

Reklama

Reklama