Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Na někoho tu čekal vrah, na mě tu však čekal ironický Sherlock Holmes v podání Sováka, který si z Watsona Hanzlíka neustále utahoval. Vedle vážného, klidného a zadumaného Hrušínského vypadá Sovák jako kabaretní komik. Nechci tím poškozovat jeho herectví, ale na tuhle roli se Sovák nehodí. Navíc tomu moc nepomáhá scénář, který je mu psán přímo na tělo - Sovák si v ironii liboval. Trocha nadsázky nikdy neškodí, ale zde to je toho dvě tuny na minutu stopáže. To však filmu na kvalitě nijak zásadně neubírá, námět je totiž výborný, hudba rovněž a Josef Bláha nepřekonatelný. 75% ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Ze všech "majorkalašovek" mě tahle příjde nejslabší. Možná mi chybí Ruda Hrušínký, který do role Kalaše maximálně seděl a přispíval tak k zatuchlé atmosféře. A možná mi tam chybí děsivá zápletka...Přiznám se, jak tam chybí zákeřnej mord, tak u mě detektivka postavená na atmosféře ztrácí kouzlo. Ale i tak tyhle filmy byly zlatý časy ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobných naivit, kvůli kterým jednu hvězdičku dávám dolů, je to velmi zdařilá detektivka z dob, kdy se ještě točily a nemusely to být akční thrillery. Vynikající Sovák a Květa Fialová, spousta dalších výborných herců minulosti. Detektivka, jaká má být, je plná zvratů, do poslední chvíle nevíme, kdo střílel na kolejích proti náhodně projíždějící Regině Rázlové, Výborně ukázaná práce našich kriminalistů 70. let. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Čtvrté dobrodružství majora Kalaše se taky docela povedlo. Sice už to nemá tu atmošku jako předchozí díly, ale děj je pořád ještě hodně kvalitní. Změna představitele hlavního hrdiny mi vůbec nevadila. Hrušínský byl sice super, ale Sovák si to hraje prostě jako Sovák ... po svým a jinak, ale pořád hodně dobře. Co mi trochu vadilo bylo přeobsazení Brzobohatýho. V prvním díle s Hrušínským hrál totiž jeho asistenta, zatímco tady si zahrál jinou postavu, i když taky pracující u policie, takže mě to chvilku ze začátku trochu mátlo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý detektivní snímek s majorem Kalašem. Zásadní změna je v obsazení hlavní role. Po zákazu točit filmy Rudolfu Hrušínskému byla svěřena Jiřímu Sovákovi. 'Rudla' dal Kalašovi tak úžasný potenciál, že je prostě nenahraditelný. Sovák si toho byl plně vědom, takže se rozhodl ho pojat trošičku jinak. Dopomohl mu k tomu i Jaromír Hanzlík, coby kriminalistický nováček. Příběh je tedy netypicky ozvláštněn lehkým humorem. A ejhle, ono to funguje. Temná atmosféra je sice pryč, ale přesto tu vyzařuje jistá ponurost a nejistota. Tvůrci se i hodně vytáhli z počátečním výbuchem vagónu jedoucího vlaku. Dnes by se řeklo, že něco takového již natočit nejde, z důvodu vysoké nákladnosti. I závěrečná přestřelka je na české poměry zvládnuta velice dobře. Barrandov prostě uměl. I tato (akční) detektivka patří k těm lepším českým snímkům tohoto žánru. A mě jako divákovi zůstala taky jedna záhada. Na počátku vlak táhne velká parní lokomotiva. Později však vagón, kde 'Sovák' s 'Hanzlíkem' ukazují 'Brzobohatému' místo výbuchu, táhne malá moderní dieselová mašina, používající na posun. V jaké době se to tedy odehrává? ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Točilo se v Cerhenicích a Praze nebo v ulici Radimova v Praze 6 Břevnově. (M.B)
  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)
  • Při prvním přeletu vrtulníkem nad místem výbuchu je jasně vidět, jak vagón hoří a jak šlehají plameny z oken ohořelého vagónu. Při druhém přeletu (což mohlo ve skutečnosti trvat maximálně pár desítek sekund) již však vagón nehoří a z oken stoupá pouze dým. (Elisebah)

Reklama

Reklama