Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tento film mám rád především pro odlehčenost, kterou mu dodává suchý humor majora Kalaše v podání Jiřího Sováka. Ale ani u tohoto filmu se nemohu zbavit dojmu, že scénáristé šlápli trochu vedle. Totiž když vyšetřovatelé konečně zjistili identitu a adresu pobytu "pana Trojánka" a rozhodli se jej navštívit, tak teprve nyní zjistili, že je po smrti a seznámili se s čerstvou vdovou - Květou Fialovou. Když potom v závěru filmu potřebovali zjistit, zda se pan Bláha nepohyboval v bydlišti "pana Trojánka" - tedy pana Velena a Fialové, nechali si pustit film, který policisté "hlídající" Trojánkův dům natočili, aby zde viděli ze vchodu domu odcházet nejen pana Bláhu, ale rovněž posléze paní Fialovou, jak běží volat do budky VB. Jen je mi záhadnou jak předem mohl někdo dát pokyn natáčet před vchodem Trojánkových, když se okamžitě po zjištění jeho adresy za ním vydali a už byl po smrti.... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tahle Kalašovka je úplně jiná, než ty ostatní. Na režisérskou židli se posadil Josef Mach, Rudolfa Hrušínského vystřídal v roli majora Kalaše Jiří Sovák, pachatelem není psychicky narušený, deviantní jedinec, nebo vrah ze žárlivosti, ale gang lupičů. Sovákův Kalaš není tak tvrdý jako ten Hrušínského, obdařil ho však přemírou slovního vtipu a nadhledu. Namísto Schulhoffových temných detektivek, je toto svižný krimithriller s efektním výbuchem vlaku a strhující přestřelkou na konci a nechybí ani krásné ženy. Machova "Na kolejích čeká vrah" je jiná Kalašovka než Schulhoffova. Jiná, ale ani o píď horší. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Major Kalaš v podání Jirky Sováka se mi líbil. Jeho osobité pojetí s vtipnějším nadhledem oproti původnímu noir Rudolfovi Hrušínskému předkládá divákovi alternativní variantu detektiva. Má výtka míří ke zbrklejší poslední třetině příběhu. Tam je to trošku neučesané. Také tomu celkově chybí hutnější psychologický podtón. 69%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Souvislosti, Karlíčku!“ Na kolejích obvykle čekává sebevrah, ale pokud vlak převáží 5 melounů, je potřeba postoje přehodnotit.. Dnes již televizní klasika s majorem Kalašem, který směrem ke snaživému elévovi Hanzlíkovi pronáší bonmoty s kadencí zbraní svého ruského skoro jmenovce, mravenčí pílí skládá puzzle důkazů a občas vyzkouší Karlíčkův postřeh náznakem úderu do podbřišku. Neříkám, že jsem přímo začal trpět příznaky narkolepsie, ale nějaká gradace příběhu v poslední půlhodině by třeba zvedla z lůžka i Ráďu Brzobohatého.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Pic kozu do vazu." Sovák v roli Kalaše není ani lepší ani horší než Hrušinský, je stejně dobrý, navíc k tomu vtipný. ,,Byl byste světový unikát! První, kdo našel otisky na spálenině." Výborná Fišerova hudba dává místy snímku správnou ponurost. Duo Sovák - Hanzlík připomíná klasické detektivní dvojice (naposledy např. Vraždy v Midsomeru), kdy mistr má nad svým učedníkem prostě navrch. Minirole Reginy Rázlové, ukradené peníze a výbuchem roztržený vagon. Svůdná a podlá K.Fialová rozehrává se svým parťákem hru, která se jim stane osudnou. Ani opakované zhlédnutí nenudí. Další z příkladů, že Češi uměli velmi dobré kriminálky. ,,Zeptejte se kohokoliv, zda je zloděj. Každý řekne, že ne. Ale krade se pořád..." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Úvodní scéna jedoucí soupravy převážející peníze je složena minimálně ze tři odlišných záběrů na jiné vlaky. Poznáme to především podle lokomotiv - v prvním záběru vidíme typ 477 "Papoušek", záběr při odjezdu z nádraží divákům představuje lokomotivu 498 "Albatros" a při jízdě po trati defiluje nejčastěji typ 475. Pozorní diváci si také všimnou různého počtu vagónů a v některých záběrech na vlak docela chybí poštovní vůz. (Robbi)
  • Snímek byl natočen dlouhých 12 let po prvním vydání knihy a její autor se ho už nedožil, zemřel ve svých 58 letech, 9 let před uvedením do kin. (ČSFD)
  • Při poradě říká Karlíček (Jaromír Hanzlík) Kalašovi (Jiří Sovák), že děvče bylo zastřeleno pistolí ráže 6,35 mm. V záběrech je však pistole vz. 52 ráže 7,62 mm, tedy mnohem silnější zbraň. (Martyn.86)

Reklama

Reklama