Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba a překvapivě dramatický (a hlavně opravdu zajímavý) děj, který je nejednou pořádně dramatický a bez problémů by obstál i dnes - tím pádem není vůbec potřeba obávat se na první pohled na tehdejší dobu neobvykle dlouhé stopáže. Scéna porodu musela být v době vzniku opravdu šokující. Kvalitní režijní schopnosti Gustava Machatého jsou nepochybné. Další velké překvapení české kinematografie. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Krása němého filmu s přepatlaným přehráváním a tunou make-upu. Dozvíte se tajemství: Tohle je němý film! Nejen, že to má úžasnou vizuální stránku, ale snad mě nikdy až tak nebavil němý film i po stránce dějové. Já jsem se královsky bavila. Plus na celém dojmu má určitě hudební doprovod, i když jsme ho měli zpožděný asi o minutu (netuším, jestli to je chyba promítače nebo celkově filmu). Upřímně jsem z toho nadšena, protože tyhle přehnané kousky já prostě můžu! ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

První český němý film co jsem viděl, a nedopadlo to vůbec špatně. Příběh by obstál i dnes, vizuální stránka je jak už je zvykem hodně dobrá. A režisér se taky nemá za co stydět. Hlavní herečka je pěkná i podle dnešních měřítek a vůbec celej tenhle film je good. Líbil se mi i dobře vypointovanej konec. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český kus, který si rozhodně zaslouží pozornost, a to nejen proto, že jsem si až s ním uvědomil tu strašnou výhodu němého filmu - můžete angažovat i herce zahraniční a nemusíte si dělat starosti s tím, že je budete muset dabovat. Na svou dobu ale velmi skandální, v současnosti stále aktuální, i když ne už tak překvapivý film. Tematicky překvapivě pořád živý. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Původně jsem k tomu měl výčitky, posouvá se to totiž celkem pomalu, ale když nad tím přemýšlím, je to jediná výtka kterou mám. A navíc němé filmy člověk musí hodnotit s určitým ohledem. Když ale pominu tohle mínus, tak musím říct, že jsem byl celý film naprosto fascinovaný. Zápletka je jednoduchá a přitom chytře promyšlená a rozhodně dokáže zaujmout. Postavy jsou taky dostatečně promyšlené a jejich osud mě zaujal. A filmařská stránka mi přišla absolutně dokonalá, především práce s kamerou, na které je znát, jak je každý jednotlivý záběr vypiplaný do detailů, jak si kamera krásně hraje s detailními záběry pohybů rukou nebo tváře, jak se zde pracuje s kompozicí obrazu a taky jak to celé má svou okouzlující a stále podmanivou poetiku... Fakt, krásný kus filmařiny. A líbila se mi i ta práce s mezititulky, třeba když bylo potřeba něco zdůraznit. Vlastně mě to nadchlo tolik, jako kdysi Faust od Murnaua, takže s tím filmem nemůžu být nespokojený. Tak trochu jsem doufal, že by se mi to mohlo líbit a naštěstí jo, dokonce jsem i nadšený. Co můžu podle Erotikonu soudit, Macahtý měl určitě talent, takže se někdy podívám i na jeho další filmy. Jinak doporučuji velmi krátký, ale dost výstižný komentář uživatele belldandy, který hezky popisuje poetiku v jedné scéně tohoto filmu. Za mě spokojenost fakt velká a až příště půjdu do Baru, který neexistuje a dám si Erotikon, tak budu moct zavzpomínat na tenhle úžasný film :-) Čím víc nad ním přemýšlím, tím víc se mi líbí. 5* ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se v Praze, ale také v Karlových Varech. (džanik)
  • Krátko po uvedení filmu podľahol režisér Gustav Machatý nervovému vyčerpaniu a niekoľko týždňov strávil v psychiatrickej liečebni. (Raccoon.city)
  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama