Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je nesmírně naivňoučký, takže se na něj nedá příliš koukat. Fjord ovšem předvádí takové kousky s obličejem, že by mu je leckterý klaun záviděl. Protáhne bradu, natáhne obličej, smrští ho. Úžasné, ale koukat na to skoro hodinu a půl omrzí. Doprovodná hudba má neskutečné výkyvy v poslouchatelnosti. Ale co je naprosto skvělé, to je kamera. Nejen, že není statická, ale ona je i objevná. Nebýt závěrečného rozuzlení, kdy se Pištěk vypořádá s Fjordem a Rina díky tomu pochopí, byla bych snad ochotná hodnotit výš, ale samotný film je skutečně blbý, takže mě si získal jen technickou stránkou, přesněji kamerou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Erotikon Gustava Machatého si získal za dobu od svého vzniku stejně jako jiný jeho snímek Extáze pověst kontroverzního filmu. A skutečně na tehdejší dobu v něm najdeme odvážné scény (ano, nahé), jež pomohly snímku proslavit se v zahraničí. Machatého Erotikon ale skutečně znamenal výrazný přelom v českém němém filmu, už jen prostředky, jaké Machatý použil hlavně při střihové skladbě, či kompozici obrazu. Ovlivnil tak mnohé filmaře dalších desetiletí, i do doby mluveného filmu. Navíc jako jeden z prvních obsadil mezinárodní uznávané herce, nejen české. Dějově jde o melodrama – cizinec svede dceru hlídače na dráze, ta otěhotní a odjede do Prahy, kde porodí mrtvé dítě. Ve chvíli, kdy ji chce znásilnit opilec, jí však pomůže továrník Jan, který si posléze dívku vezme za ženu. Ale stále ještě není spravedlnosti učiněno zadost. V hlavní roli excelovala Ita Rina, dále hráli Karel Schleichert, Olaf Fjord, ze známých českých herců Theodor Pištěk. Společnost Filmexport vydání věnovala velkou péči – titul vychází rovnou na dvoudisku, přičemž první DVD obsahuje film ve vyčištěném obrazu (černobílý, formát 1,33:1 /4:3/). Navíc jde o rekonstruovanou verzi. Samotný snímek je němý, ale v podkresu zní nová hudba Jana Klusáka, kterou zkomponoval u příležitosti uvedení kompletního zrekonstruovaného Erotikonu v roce 1995 v Národním divadle v Praze, a zde je zvuk v Dolby Digital 2.0. Film samotný, jakožto němý, obsahuje české mezititulky, které je možné si nechat podtitulky přeložit do angličtiny. První disk ještě obsahuje dvacetiminutové povídání filmové historičky Blaženy Urgošíkové z NFA, podrobné biografie a filmografie, fotogalerii a soudobou dokumentaci, již najdeme v bohaté míře i v DVD-ROM části (jde o plakáty, vstupenky, články, letáky apod.). Druhý disk, kde mají bonusy německý překlad, obsahují krátký úvod, vzpomínání kameramana Josefa Hanuše, půlhodinové povídání o filmové kariéře Gustava Machatého od filmového historika Jiřího Horníčka, tři čtvrtě hodinové o fenoménu Machatý od filmového historika Pavla Jirase, skladatel Jan Klusák popíše své pocity při skládání hudby k tomuto snímku, následuje skoro hodina vzpomínání manželky Machatého, Helge Machatyové, v půlhodině o českém filmovém erotikonu popovídá filmový historik Pavel Taussig, na bratrance Gustava vzpomíná v další půlhodince Marie Vondřejcová, sběratel Milan Volf zajímavě popíše cestu filmové kopie, a konečně následuje půlhodina amatérských rodinných záběrů, jak je natočil Machatý na přelomu třicátých a čtyřicátých let v USA. Na český disk a za tu cenu nadprůměr nejvyššího kalibru. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český kus, který si rozhodně zaslouží pozornost, a to nejen proto, že jsem si až s ním uvědomil tu strašnou výhodu němého filmu - můžete angažovat i herce zahraniční a nemusíte si dělat starosti s tím, že je budete muset dabovat. Na svou dobu ale velmi skandální, v současnosti stále aktuální, i když ne už tak překvapivý film. Tematicky překvapivě pořád živý. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Machatý vyniká objevností kamery a obdivuhodnou invencí pro symbolické, víceznačné okamžiky. Fascinující jsou pasáže naznačující započetí a vyvrcholení intimního aktu. Je škoda, že tento velký, stále nedoceňovaný muž naší kinematografie nemohl realizovat všechny své projekty. Svou samozřejmou světovostí jako by byl naším současníkem. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Erotika, to nie je súlož v priamom prenose a množstvo posteľových scén. Erotika je o sexuálnom správaní, sexualite, pohlavnom pude, zmyselnosti a zmyslovosti. Erotikon oslavuje sotva storočnicu, vznikol tak dávno, no cenné je na ňom to, že ľudia sa aj po sto rokoch správajú stále rovnako. Správajú sa tak ako herci na plátne. Milujú, ľutujú, smútia, plačú, robia tie isté chyby, hľadajú tie isté cesty ako chyby napraviť. Machatý točil v roku 1929 a erotiku stvárnil veľmi jednoducho. Zadefinoval ju príbehom zaľúbenia, vymyslel erotickú lovestory o impulzívnej a naivnej láske. Erotickosť vybičoval konkrétnymi pasážami, pohľadmi, gestami, mimikou, zmyslovým zážitkom, mužsko-ženskou interakciou. S radosťou a po dlhom čase som si pozrela starý staromódny film a veru dobre som urobila. Má v sebe svoje čaro a ocenila som najmä kúzlo prvých pohyblivých obrázkov bez slov. Na dramatičnosti pridáva mocná hudba. Slová a repliky neboli potrebné. Toto tu je príbeh starý ako Brno, ale všeobecne platný a dokola sa opakujúci aj v súčasnej dobe. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)
  • Upravená zvuková verzia filmu v Nemecku a Rakúsku, kde sa hrala pod názvom Parfum jednej ženy, nemala veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Na vzniku snímku se podílela řada znamenitých tvůrců od Vítězslava Nezvala, který inkognito poskytl námět, až po kameramana Václava Vícha či architekta Jilia von Borsodyho. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama