Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (457)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Svatá konzumní zombie noci upije, ale happy end nepřidá." Aneb Mrtví konzumenti neumírají. A proč se po useknutí hlavy z emočně prázdných zombíků tolik práší? Protože Jarmuschův humor je děsně suchý. Není to žádná pouťová taškařice s rozvernými zombíky ze Zombielandu, je to jen k uzoufání pomalé korzování po ospalém Centervillle. Smutné rozjímání o prázdnotě našich lidských duší a z ní pramenící nenažranosti. Jenom je škoda té čokoládové hipsterky z Clevelandu – kočička k sežrání, příliš krásná na skutečné sežrání, tohle Jarmusch nemusel. Ačkoli, vlastně musel. Když už to bylo ve scénáři... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ani veškerá má láska k Adamovi, Tildě, Billovi a Calebovi (a že to je sečteno podtrženo hodně lásky) nemůže pohřbít ten nepříjemný pocit, že když je film za půlkou svojí stopáže a ještě ani neskončila expozice, tak že něco musí být fundamentálně špatně. Na první pohled to působí, jako kdyby se parta docela chytrých kamarádů, ovšem bez filmového vzdělání, rozhodla jen tak pro vlastní potěšení natočit zombie flák. Všechno by tomu odpovídalo: společenská kritika/satira, bourání čtvrté stěny, občasně velmi povedené vtípky, mnohokrát se opakující repliky, hafo hluchých míst, jednotlivé záběry na sebe nenavazují světlem a počasím... Jenže pak si začnu říkat, že lidi jako Jarmusch přece nedělají "chyby" a mnoho hodin strávím přemýšlením, jestli je to myšleno naschvál, že úvodní scény jsou utopené v mlze a hned v následujících záběrech odehrávajících se ve stejnou dobu na stejném místě svítí slunce a po mlze ani stopy, a potom že možná vyjeli z té mlhy někam jinam, ale co tam vůbec dělala ranní mlha, když postavy říkají, že už je večer, a potom si vzpomenu, že film je vlastně o konci světa a kočky žijou se psama a počasí a noc a den nefungují, sakra, už mě asi zase nachytali, že bych o tom neměla tolik přemýšlet a tím přemýšlením právě dokazuji, že jsem ve skutečnosti HLUPÁK?!? Když nechá svou postavu říct "no jo, ti hipsteři a jejich ironie", tak moje okamžitá první myšlenka je, že bych se měla urazit, potom že přece nejsem žádný hipster, potom, že vlastně jsem, ale doopravdy, ironicky, potom že takovýhle děda by dle mojí zkušenosti vůbec nevěděl, že se dneska děckám říká hipsteři, potom, že bych si měla pořídit smysl pro humor, a potom si vzpomenu na Adama Drivera v malém autíčku, hehe. A potom na první větu tohoto komentáře. No asi o tom filmu budu muset ještě kontemplovat. -"He only gave me our scenes." ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hmm, s Jarmuschovou tvorbou to asi budu mít rozporuplné. Zatímco jeho předchozí příspěvek na poli žánru Přežijí jen milenci mě nadchl a nebál bych se ho označit za jeden z TOP horrorových filmů posledních 10ti let, co jsem viděl, tentokrát stvořil jenom čistý průměr. Průměr, který sice v rámci žánru opět ozvláštnil svým pomalým nezávislým stylem, ale vzhledem k obsahu, který není ničím jiným, než tuctovým zombie horrorem a ničím moc nevybočuje (maximálně tak WTF zvraty typu kosmická loď), mu to tentokrát za mě ne vždycky fungovalo. Jako ano, máme tady TY ZOMBIE, ale než pořádně zaútočí na celé město, musíme přečkat dobrou polovinu filmu, která mimo jeden dokola hraný country song často ani nemá čím upoutat, schází jí totiž jakákoliv atmosféra, větší dramatičnost nebo humor. Bill Muray se už zřejmě definitivně rozhodl, že své dřívější úspěšné komické herectví bude nahrazovat přítomností na plátně s jedním znuděně zachmuřeným výrazem, ale s výjimkou Tildy Swinton mě tu popravdě nezaujal ani nikdo z dalších herců. S příchodem zombíků se film výrazně zlepšil, i ten Jarmuschův nezávislý styl tu vytvářel s náhlými humornými záblesky v kontrastu se samotným děním nevšední (občas i podmanivou) atmosféru a vytáhl to ve druhé polovině na průměr, ale... Zatímco ve výše zmíněném snímku se podařilo Jarmuschovi překvapit netradičně uchopeným příběhem upírů, v rámci zombie subžánru je to dějově vesměs další z tuctových variací s lačnými monstry jdoucí po lidském masu. Kdo chce vidět nějakou tu zombii jinak, musí se holt aktuálně uspokojit s filmy starými 80 let. [50%] ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že když Jarmusch před pár lety dokázal natočit skvělý film o upírech, proč by nemohl natočit i skvělou zombiárnu, samozřejmě ve svém svérázném stylu. Ale namísto melancholie, vytříbené estetiky, dekadence a jemného humoru se rozhodl pojmout zombie žánr víc komediálně, groteskně, tedy víc plebejsky. A namísto u Jarmusche obvykle kvalitní hudby se hraje nějaká příšerná country. A to na mě nefungovalo. Způsob vykreslení zombií byl vyloženě špatný. Ne vizuálně, maskéři odvedli skvělou práci, ale jejich rádoby humorným a odlehčeným vystupováním, myšleným jako kritika konzumního způsobu života (mrtví ještě i po smrti neustále opakují slova-symboly své dřívější závislosti, jako "wi-fi", "coffee", "fashion" atd., hlas vypravěče nás na konci výchovně poučuje, že "tihle všichni byli mrtví už za živa"...). Otravně polopatická agitka. Zombie komedie můžu, ale absurdní zombie komedie s moralizujícím ocasem ne-e. A ty kecy o scénáři na konci (Driver a Murray v autě) mě už vyloženě nakrkly, tohle by se divákům dělat nemělo, to si Jime schovej pro nějaká svoje soukromá experimentální home videa. A za to taky nedám ani třetí hvězdu. Film tak stojí za vidění především kvůli hercům. Swinton se skotským přízvukem a katanou je výrazná a zajímavá jako vždycky (a vždycky jsem ji i podezíral že je mimozemšťanka), lehce vyšinutý Driver se zručně ohání mačetou jako nějaký Hutu ze Rwandy, dobří jsou samozřejmě Glover i Buscemi, rád jsem viděl i 'kidku' Sevigny, která chuděra příliš hereckých příležitostí nedostává od doby, kdy v mládí před kamerou přeblafla Galla, no a nečekaně příjemně mě překvapil policejní náčelník Murray, kterého jsem předem tipoval na to, že celý film zazdí nějakým svým obvyklým komediantským pitvořením. A on ho přitom nakonec zazdil spíš scénář a celkové režijní pojetí. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Filmová kravinka, která sice místy pobaví, ale působí hodně polovičatě a nedopracovaně. Občasný humor a dobří herci bohužel jinak prázdnou dějovou linku nezachrání. Sice chápu, že záměrem bylo těžit humor především z kontrastu závážnosti zombie apokalypsy a klidného téměř všedního jednání postav (s velkým nadhledem), ale děj pak nějak postrádá tempo, má moc hluchých míst a nijak negraduje. Jako by se všechno odehrávalo v jedné neměnné linii. Absurdní, místy v podstatě suchý humor sice funguje, ale chtělo by tam těch vtipných hlášek mnohem víc, aby film nevyzníval tak "bledě". Ani nápad se zcizovacími efekty, který byl jinak super, nakonec tento film nezachránil, protože prostě postavy postrádají skutečnou motivaci a cíl, který by táhl děj. Není pak divu, že konec vyšuměl do ztracena. Možná to byl záměr, ale za mě to příliš nefungovalo. ~(3,2)~ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu si zahrál menší roli i velmi známý zpěvák Iggy Pop. Konkrétně si zahrál roli s anglickým názvem Coffe Zombie (Kávový zombie). (PlayEasy)
  • Scéna začínající okolo 25. minuty je parodie na film Kill Bill (2003). (Skarface)
  • Jim Jarmusch se jako legenda amerického nezávislého filmu mohl obklopit těmi nejlepšími herci. S většinou z nich navíc opakovaně pracoval na svých předchozích filmech, s Billem Murraym například na titulech Zlomené květiny nebo Kafe a cigára. I proto herec nad nabídkou role v zombie komedii vůbec neváhal. „Scénář byl neskutečně vtipný, netušil jsem, že by Jim dokázal napsat takhle dokonale praštěnou věc. Vzhledem k tomu, že jsem se už objevil v jednom z největších zombie filmů všech dob, v Zombielandu, byl jsem zjevně logická volba. Třeba se jednou stanu synonymem zombie žánru,“ říká Bill Murray. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama