Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ledabyle napsáno. Námět disponuje velikou silou, ale jeho převedení do podoby filmového scénáře asi nemohlo dopadnout o moc hůř. Prvoplánová oslava lidského ducha pohodlně se vezoucí po tisíckrát vyšlapaných klišovitých cestičkách, kdy divák dokáže se stoprocentní úspěšností odhadnout nejen celý následující děj, ale i přesné zakončení (vypointování) libovolné začaté scény (ulehčeno tím, že spousta jich vůbec žádné vypointování nemá, slouží jenom pro další prázdné humanistické žvatlání). Nesporně povedený je samozřejmě herecký výkon De Nira i Williamse, ale současně je nutné dodat, že oba mají i lepší role. Chronicky nemocní jsou už z principu velmi dojímavým tématem, jehož potenciál v Awakenings opravdu NEbyl využit. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle že natočil ten samej, co natočil film Velký s Tomem Hanksem? No je tomu tak, sice film Velký nebyl rozhodně špatnej, ale tady se prostě Marshall vytáh neskutečným způsobem. Z filmu fakt stříkaj emoce všeho druhu a to dost silně realisticky ztvárněný emoce, vůbec se nedivim, že Čas probuzení je v hodnocení tak vysoko, spíš je mi divný, že Robert De Niro nemá za tenhle filmovej výkon Oscara, když místo něj ho drži v pazouře Jeremy Irons, ten snad musel dělat salta a při tom odřikávat dojemný a hlubokomyslný monology, jinak si to fakt nedovedu vysvětlit, protože Robert De Niro je tady prostě famózní. V jeho stínu je dokonce i Robin Williams, kterej tady překonává sám sebe a vůbec bych se nebál říct, že to je možná jeho nejlepší výkon co sem viděl. Pravděpodobně je to druhej nejlepší film z psychiatricko-nemocničního prostředí po Přeletu nad kukaččím hnízdem ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásný film ten Čas probuzení. Robin Williams a Robert De Niro předvádí naprosto úžasné výkony, které film okamžitě povyšují do úplně jiných vrstev, přičemž samotný film není ani v jedné minutě zlý, ba naopak. Laskavá postava Robina Williamse mi do hlavy trkla zjištění, že takových postav v současném americkém filmu člověk moc neuvidí. Spíš naopak. Zvláštní, jak jsou v dnešní době filmy tak zlé a depresivní, a přitom stačí tak málo, jako je tomu právě v tomto filmu. Sympatické je i to, že za kamerou stál Miroslav Ondříček, který našemu národu v USA dělal lví službu. Po všech stránkách opravdu moc pěkný film. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Scenárista STEVEN ZAILLIAN sa výborne etabluje,lebo čoskoro dostáva zákazku doterajšej kariéry,a to Schindler's List-Stevena Spielberga-určite maximálny strop. JOHN HEARD,jeho poznám ako fotra neposlušného MACAULAYA CULKINA v ALONE HOME,mimochodom tieto dve úlohy si zahral v tom istom roku,t.j rok 1990 je pre neho prispením ku kvalitnejším zárezom vo svete filmu,inak má aj iné zaujímavejšie počiny... KAMERAMAN Miroslav Ondříček JE výborným pracovníkom tejto ťažkej profesie,preto je AWAKENINGS takým fascinujúcim filmom práve pre melancholickú kameru a najmä pre ústrednú dvojicu hercov,t.j ROBERT DE NIRO a ROBIN WILLIAMS sú takpovediac excelentní na hrane totálnej dokonalosti. Je tu cítiť prístup ženy k tejto látke,ale PENNY MARSHALL obstojne zvláda dianie,ktoré sa vyznačuje určitou nádejou,ale samozrejme potom aj sklamaním a zmierením sa so situáciou. Tento snímok je výborný pre toto všetko,čo som zmienil,dôležitý snímok kariéry hercov,kameramana,scenáristu... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Awakenings je druhem filmu, které se již v dnešní době netočí. Je technicky precizní a zároveň poklidně bez jakýchkoli odboček vypráví svůj příběh. Připomněl mi Formana ve své nejlepší éře. Každopádně herecké duo Williams De Niro vládne celému filmu a ždímá z diváků smutek i radost a asi opravdu zůstává s podivem, že De Niro nedostal za svůj výkon Oscara. 8/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) ve filmu léči Parkinsonovu chorobu. Paradoxem je, že sám Williams touto chorobou na sklonku svého života trpěl. (-Dawe-)
  • Slavný hráč na saxofon Dexter Gordon, který ztvárnil postavu Rolanda, zemřel osm měsíců před premiérou filmu. (HellFire)
  • Telefon v bytě Dr. Malcolma Sayera (Robin Williams) je opatřen natahovacím spirálovitým kabelem. Ten se však v roce 1969, kdy se děj filmu odehrává, ještě nepoužíval. Do roku 1975 se používaly výhradně hladké telefonní šňůry. (Hans.)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama