Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold je blázen, ale ten jeho výkon je neskutečnej, neuvěřitelnej a něco, co bych já sám chtěl udělat, kdybych měl zkušenosti a byl blázen. El Capitan je prostě absolutní meta pro všechny a tenhle dokument je zpracován absolutně výtečně. A ten závěrečnej adrenalin se přenesl i na mně. Škoda, že jsem to neviděl v kině. A škoda, že mně na tenhle film upozornilo až předávání Oscarů. 100%. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jako jo, místy sice hodně natahované a opravdu jsem nepotřeboval vidět, jak si Alex zařizuje dům se svou holkou, tahle část mi do děje a tématiky vůbec nesedla. Spíš než dokument o lezení na stěnu bych se podíval na půlhodinovou sondu do myšlení Alexe, který mi byl sympatický tím, jak si stál za svými názory a nenechal se rozhodit. Lozit po skále, kde se není prakticky čeho chytit mi připadá jako čiré bláznovství. Čím víc sem se blížil vyvrcholení, tím víc jsem měl nutkání se přestat dívat... ne proto, že by to bylo tak napínavé (každému musí být jasné, že Alex nespadne), spíše jsem měl pocit, že to trvá až moc dlouho. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Alex je tak trochu sociopat s retardovanou amygdalou, tudíž má kompletně v piči, jestli se zítra rozplajzne o skálu po pádu z kilometrové výšky. Alex je ale také naprosto fenomenální hajzlový pavouk, skromný, simplicitní sympaťák a dodávkovkový squatter, který to zjevně nedělá pro prachy a slávu, nýbrž jen z důvodu psychické poruchy. Sympaťák, co se na jednom prstu dva dny udrží na téměř hladké, kolmé stěně v milimetrové spáře pět set metrů nad zemí, přičemž druhou rukou v klidu vyřizuje na mobilu emaily a nohama jen tak cvičně šlape vodu, aby mu neatrofovaly břišáky. No, co na to jen říct? Lidé se prostě s oblibou dívají, jak se někdo urputně snaží zabít, navíc v úchvatném a solidně zachyceném prostředí monumentálních josemitských skalisek. Čili nezbývá, než před Alexem hluboce smeknout! Ovšem Alex má také přítelkyni, která je totálně nesnesitelná a iritující piča! Takový ten typ přechytřelé batikované krávy z neziskovky, feminismem zušlechtěné eticko - enviromentální veganky a za všech okolností prudce angažované soudružky, co zásadně nepije, a kdo ví, jestli kouří, zato však s oblibou chytračí kýčovitými frazeologismy, aniž by si viděla na špičku klitorisu, a neustále xmrti ráda tu svou stolici analyzuje, notabene v televizi. Alex má sice v piči i ji, dokonce jí před kamerami s bohorovným klidem vmete, že kdyby se měl rozhodnou mezi macatou skálou a její maličkostí, tak okamžitě pude, avšak loktem ji za ty kecy ani jednou nepřimrdal a v dokumentu o hajzlových pavoucích měla na můj vkus až trochu moc prostoru, když bohatě stačil žádný. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold umí El Kapitána vylézt bez jištění. Já zase díky jeho dokumentu vím, že bych El Kapitána dokázal sežrat; tak otevřenou držku jsem z toho měl. Už jsem v kině řval smíchy, brečel dojetím, sprostě nadával, házel gumový medvídky, jedl, spal, dřepoval, ale ještě nikdy jsem v kině takhle nedržel hubu a takhle nečuměl jak kráva... Free Solo se nesmazatelně zapsalo do mojí paměti jako jeden z nejsilnějších zážitků, pro jakej jsem si kdy došel do kina. (Vancouver, Kanada) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

K uskutečnění takového šíleného výkonu musí být člověk aspoň trochu psychopat, a tím Alex bezesporu díky jeho nestandardně fungující amygdale je. Obdivuhodný psychopat. I když jsem věděl, že celý projekt jeho zdolávání El Capitana bez jištění skončí úspěšně, stejně jsem měl při jeho sledování stažený zadek. A divák může díky tomuhle dokumentu nejenom obdivovat jeho lezecké výkony, ale i nahlédnout do jeho způsobu myšlení a uvažování, což je neméně zajímavé. Přesto bych ale uvítal víc lezení a méně plkání okolo - z bezmála čtyřhodinového fenomenálního výstupu divák uvidí rozstříhaných ca 5-7 minut čistého času. / Po pár dnech a po pár reprízách dechberoucího finále se sem vracím a zvyšuju, ne za dokument (ne za jeho formu), ale za ten výkon, o kterém pojednával. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama