Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životním dílem odpudivého a deformovaného opilce z hamburské čtvrti San Pauli Fritze jsou vraždy místních prostitutek. Jejich těla ukrývá do zdí svého podkrovního bytu, kde se smrad hnijícího masa snoubí s pachem staromládenectví a výpary řecké restaurace z přízemí. Případ sériového vraha Fritze Honky šokoval v polovině sedmdesátých let celé Německo a inspiroval Fatiha Akina k natočení filmu, který je kontrapunktem většiny thrillerů na podobné téma. Místo metodického pátrání totiž nabízí jen chaos, hnus, smrad a bezmála haptický prožitek z „pekelné kuchyně“ Fritze Honky. Akin s elegancí sobě vlastní vytvořil zrůdný artefakt, který tvrdě testuje diváckou odolnost a podvrací mysteriózní kult vytvořený kolem sériových vražd. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (302)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,POZRI SA NA HENTÚ! VYZERÁ AKO HOVNOM NAKLADANÁ TENISKA.“ __ Pokiaľ sa vraví, že Nemci sú zvrátení úchyláci, no neexistoval relevantný dôkaz, tak v tomto prípade sa ukazuje v plnej nádhere. Užívateľ ,,Makky“ svojim sarkastickým komentárom pekne vystihol dej a potvrdzujúc jeho slová môžem povedať, že ide o skutočnú delikatesu pre pravých filmových fajnšmekrov schopných oceniť takéto netradičné kúsky a dajú sa tiež pochopiť tí, u ktorých sa počas sledovania dostaví nevoľnosť či už z pohľadu na hlavného predstaviteľa, jeho špecificky zariadený byt alebo z viacerých – nie nutne násilných – scén. Hoci som film videl pred mesiacom, žiada sa mi ho okomentovať, pretože si ho stále dokážem vybaviť a nemôžem poprieť nadšenie z videného, pri ktorom som sa mimochodom výborne naraňajkoval. Ódy možno pieť na všetky strany počnúc hereckým výkonom mladého Jonasa Dasslera za kvalitnej podpory maskérov stvárňujúceho o dvadsať rokov staršieho Fritza Honka (,,TOHO BY SOM NEOŠŤALA, ANI KEBY HOREL.“) až po autentické zachytenie doby v podobe dekorácií a výberu vtedajších šlágrov, medzi ktorými sa nestratí Karel Gott a záverečná ,,Wir sind jung, wir sind frei“ (tiež prespievaná Gottom ako ,,Léta prázdnin“). Z technickej stránky vyzdvihujem najmä zábery vrážd bez strihu, z obsahovej citeľný čierny humor miestami vyvolávajúci dojem paródie, nielen počas vešania voňavých stromčekov, ale takisto v prípade Honkových vrážd alebo jeho zrazenia dodávkou, kedy som sa smial na plné hrdlo. Naopak, mrazenie vyvoláva zobrazenie telesnej degenerácie ako priameho dôsledku zničujúceho vplyvu alkoholu na človeka nielen v prípade Honku, ale aj osadenstva ,,U zlatej rukavice“ pijúcich, pretože ide o ľudské trosky a už ich nič v živote nečaká. V tomto prípade ide o dokonalý detox, pri ktorom rozhodne nebudete mať chuť na pohárik a začnete zvažovať, či sa ešte vôbec napijete. Inak ide o ideálny film napr. na Štedrý večer. (1056, hodnotenie, 117. komentár k filmu) _ P.S. môj komentár č. 1111. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Fritz Honka je psychopat, sadistický násilník, alkoholik a impotent. Muž pokrivený na tele i duchu navštevuje hamburgský pajzel plný stratených existencií a vyhľadáva postaršie ženy, prostitútky, ktoré idú za alkohol a vstupuje s nimi do svojho zašpineného podkrovného bytu, aby ich napokon brutálne zabil... Úspešný román a poťažmo tento film sa inšpirovali skutočným prípadom masového vraha ( dokázali mu štyri vraždy ) a treba uznať, že film Fatiha Akina je natočený s dôrazom na dobu 70-tych rokov, má príťažlivo odpudivý vizuál, explicitné násilie, ktoré však pri svojej drsnosti nie je samoúčelné a napokon aj istý obludný čierny humor. 4+ ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(80%) Fíha, tak to byl teda masakr! U ZLATÉ RUKAVICE, to je film, který se jen tak nevidí. Upřímně, ani jsem nevěděl, jak to mám zhodnotit (kolik mám dát hvězd a procent), ale nějak jsem se rozhodl. Za tento odvážný německý počin, bych měl dát 5/5*, ale přeci jen ta brutalita a nechutnost byla tak trochu moc, až se mi trochu zvedal žaludek, ale co. Víc bych filmu nevytýkal, jen některé scény (třeba to dění v hospodě), bylo takové divné, ale co už. Nejvíc můžu vyzdvihnout vizáž a chování hlavního herce Jonase Dasslera, který sehrál roli psychopatického, opilého podivína přímo na výbornou! To jak mluvil, motal se po x panácích – to bylo něco. Samotné násilné scény, na kterých se ten onen psychouš dopouštěl na ženách, byly někdy nechutné. Našlo se tu i dost přisprostlých hlášek, kdy jsem se u některých málem posral smíchy. Závěr filmu byl dokonalý. Opakovaně si to pouštět nebudu, přeci jen by mě nebavilo opakovaně sledovat devastaci starých, ztroskotaných žen. I mě šokovalo jaké detaily nám němci naservírovali. Vidět šílencův penis, prsa 60-70 letých ženských …. No to chtělo fakt kuráž něco takového natočit. Mám nakoukáno dost filmů, takže jsem to po psychické stránce přežil bez úhony, ale i tak je to silné kafe, které ale musím němcům nechat, netradiční a originální počin to je. A ještě prý podle skutečnosti? Uf ….. Rodina Hewitova v Texasu se může jít zahrabat. ;) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného vraha v odpudivém a nepříjemném filmu, který nešokuje prvoplánovou brutalitou (v tomto ohledu je film překvapivě krotký) ale prostředím a převážně postavami, které zahrnují to nejlepší z těch nejodpornějších panoptik. Už jen výběr "obětí" je exkluzivní a každá další "kráska" diváka utvrzuje v tom, že se opravdu nejedná o film pro každého. Není to standardní thriller, u filmu se divák nebude bát, ani nebude v napětí. Je to film, kde sledujeme jednoho řádně zvrhlého úchyla (dokonale namaskovaný 23 letý herec) a jeho život, touhy a jeho vlastní svět, ve kterém není místo pro hezké věci. Film diváka zaujme bizarním způsobem, kdy mu všechno přijde odpudivé, ale pořád bude chtít vidět víc. Škoda, že film nijak výrazně negraduje a některé částky jsou nudnější. Pořád se ale jedná o film, o kterém se dá dlouho bavit a nejedna scéna se v divákovi uloží na hodně dlouhou dobu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jonas Dassler, 23 ročný, nemecký, filmový herec, HRÁ-tridsaťpäťročného, sériového vraha, Fritza Honku, keď už pácha tie najväčšie zverstvá v Hamburgu na začiatku 70. rokov, kedy si svoje všetky obete vyberá z neďalekého pohostinstva-U zlatej rukavičky, kam by mohol chodiť kľudne v šľapkách, kde sú samé šľapky... Je to strašne zvrátené, úchylné, perverzné, sadistické prasa, závislé od abnormálneho množstva litrov vypitého alkoholu, ktoré najprv naláka svoju korisť domov, do podkrovného bytu, keď pod ním totiž bývajú uštipační Gréci, čo sa onedlho budú sťažovať na nepríjemný zápach, ktorý sa šíri spoza jeho smradľavých dverí, a tým sa dostávam k citovanému „smradu” , čo je extrémne neznesiteľný, vzniká práve z toho, ako Honka zaobchádza so svojimi mŕtvolami, ktoré jednoducho-priamo vo svojej obývačke rozštvrtí, pílou rozreže končatiny, dôjde pritom i na hlavu, na úvod sa niečoho zbaví, ale väčšinou ostatné ľudské pozostatky skladuje, čím vytvára naprosto desivú a hrôzostrašnú totožnosť jedinca, ktorý nad svojimi činmi nemá vôbec žiadnu kontrolu, síce na chvíľu sa od nich totálne oprostí, pretože si nájde prácu nočného strážnika, ale o nejaký časový úsek tomu zase podľahne. Hlavným spúšťačom týchto beštiálnych udalostí mohlo byť aj protagonistvovo nadmerné pijanstvo, ktoré ho naštartovalo do samotných brán pekelných ! _ Ak sa vám náhodou ešte neurobilo nevoľno, či poprípade nemáte po celom tele samú husiu kožu, tak si pripravte extra pevnú myseľ a nervy si udržte na uzde, lebo režisér Fatih Akin si nikdy nekladie servítku pred ústa, a realistický naturalizmus necháva vyniknúť vo svojej celej kráse... ! Určite to nie je pre každého, aby mal na to vhodný žalúdok, stráviť porciu filmárčiny, z ktorej sa vám zatočí hlava ! PS: Mladý Dassler je na nespoznanie, alebo dnešným maskám sa medze nekladú, garantujem vám, že väčšie filmové hovädo ste ešte nevideli ! Jonas podal neuveriteľný herecký výkon, ktorý chce predovšetkým gigantickú odvahu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Fritz Honka byl zatčen v roce 1975. Následný soud považoval Honkovu silnou závislost na alkoholu jako polehčující okolnost a byl tak odsouzen jen k patnácti letům odnětí svobody. Ovšem v psychiatrické léčebně, ze které byl propuštěn roku 1993. Zemřel o pět let později pod jinou identitou v domově důchodců. (Jefimov)
  • Příčinou zdeformovaného obličeje byla autonehoda v mládí, navíc Honka trpěl komplexem i ze své výšky. Kvůli svému tělesnému handicapu a po několika ztroskotaných vztazích (z jednoho se mu narodil syn) se propadal do stále většího alkoholismu. Proto se tak více zaměřoval na společnost prostitutek. (Jefimov)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama