Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi byla manželkou významného muže, žila v krásném domě na Hradčanech a přátelila se se slavnou automobilovou závodnicí Eliškou Junkovou. Dnes ale žije kdesi na periferii Prahy v přízemním bytě s výhledem do dvora a na ulici, sama a opuštěná prakticky všemi. Manžel zemřel už kdysi dávno a náplní jejího života tak zůstávají jen pravidelná setkání s pošťačkou (A. Elsnerová), která jí nosí důchod a její oblíbené motoristické časopisy, a také pravidelná výpomoc na faře a v místním kostele. Pro otce Jana (V. Preiss) občas uvaří a něco upeče, s ochotou sobě vlastní mu i pere a žehlí. Jedna z posledních jistot jejího života se ale zhroutí nečekaně rychle – otec Jan je přeložen kamsi do Hradce Králové a místo něj přichází mladý pan farář (D. Švehlík), který je zvyklý všechno si dělat sám. Právě v tu chvíli vstupuje do života Květy Galové (J. Bohdalová) usměvavý mladík (K. Hádek) s tmavými brýlemi na očích a květinou v ruce. Říká, že pochází ze Zučic, že se jmenuje Jeník Sekora a že je jejím prapravnukem přes koleno. Květa Galová zažívá po dlouhé době opravdu příjemné odpoledne. Debata o společných známých i mladíkova pozornost a gentlemanství jí na chvíli rozjasní život. Jenže potom paní Galová pozná, že tu něco nehraje. Jenže co a proč? Začíná hra kočky s myší, u níž si nemůžete být jistí, kdo je vlastně kočka a kdo myš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hutné drama s perfetní zápletkou. Bohdalka sice hraje už hlavně pouze očima, ale Hádek byl perfektní i v tom, jak hrál herce. Jiří Strach si pěkně vyhrál s detaily, které nakonec hrály velkou roli (zámek). Přesto některé drobnosti mohly být řešeny lépe - páska přes ústa, pošťačka. Preiss se Švehlíkem v miniroličkách nevyužití. Navíc flashbacky spíše děj jen natahovaly a jednání útočníka jakoby spíše omlouvaly. Cynická pointa naopak velice potěšila. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Škoda, že všetky filmy v českej kinematografii v posledných rokoch nie sú tak dobre napísané a spracované ako tento. Myslím si, že by mala oveľa viac čo ponúknuť a bol by som oveľa spokojnejší. "Klec" je podľa mňa vynikajúco spracovaný film s dobrou atmosférou a skvelými momentkami medzi Jiřinou Bohdalovou a Kryštofom Hádkom. Celé to graduje a graduje a v podstate tak máme možnosť poznať postupne životy oboch postáv, aj ako sa ich osudy vlastne prepojili a čím to všetko začalo. A musím povedať, že to funguje. Už dávno som nevidel Jiřinu Bohdalovú v takto dobrom filme a je super, že sa konečne dostala niekam, kde môžem oceniť jej talent. Kryštof Hádek sa ukazuje, že vie byť aj milý zlatý a vie byť aj skutočne desivý. Popravde si nie som istý, že by som sa ním niekedy chcel stretnúť, lebo pôsobí ako absolútny schizofrenik a nerád by som sa dostal na jeho zlú stranu. Celý film je silný až do absolútneho záveru, ktorý je podľa mňa veľmi pôsobivý a zaslúžený. Myslím si, že keby to skončilo inak, tak by som bol sklamaný. A je zvláštne, keď si človek pri sledovaní človek uvedomí, že sú na tom všetkom vlastne obaja rovnako. Ani jeden reálne nemá čo stratiť. Teda... Hádek môže niečo aj stratiť, no z toho aké fakty sa nám počas filmu predkladajú je to vlastne len úplný úbožiak. A pani Galová zase je len žena, ktorá dokopy rokmi prišla absolútne o všetkých a o celý zmysel života. Takže čo viac jej vlastne v jej veku ešte zostalo? Podľa mňa je toto skvelý psychologický thriller, ktorý stojí za vašu pozornosť. Čeknite si ho. Hodnotenie: A ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jirky Stracha alias "pana Pohádky" je fakt na televizi škoda a kino by mu moc slušelo. Klec jsem si užíval především díky hlavním představitelům. Jiřinu Bohdalovou jsem od Ucha neviděl tak svěle hrát a Květu Galovou jako starou osamělou pani ve velmi nepříjemné situaci vystihla naprosto dokonale. Přesně jsem cítil z její postavy, když měla obavu (psát strach je u tohoto filmu na pováženou ) a kdy Jeníkem pohrdala a kdy jí ho bylo líto. A Kryštof ? O něm už dávno vím, že patří mezi největší talenty své generace a tady to opět potvrdil, odpornej hajzl první kategorie mu šel opravdu s grácií. Pan Pohádka si přidal do své filmografie další kvalitní zářez, jen možná šlo ještě chvíli ponechat atmosféru "všechno bude dobrý" , aby ještě víc vynikla odpudivost povahy "Jendy" . Dlouho jsem váhal jestli se mám vzdát semifinále Stanley Cupu v NHL (na jiným programu ) ve prospěch Klece, ale nakonec nelituju. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony nejen obou hlavních představitelů přece jen nemohou zamaskovat slabiny scénáře. Příběh dvou lidí uzamčených v jednom bytě mohl být pecka, ale většina odboček jinam ho zbytečně drobí. Stejně tak mnohé události nejsou podmíněny logikou, ale tím, že scenárista postavy někam potřeboval dostat. Takže solidní psychologický thriller podle scénáře, který není tak silný jako ostatní složky podívané. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Konečně zase po dlouhé době dostala Bohdalová solidní charakterní roli. Za odměnu do ní dala maximum. Hádek nechtěl zůstat pozadu, takže spolu před kamerou soupeří Bohdalová s Hádkem nejen v rolích, ale také o to, kdo bude lepším hercem tohoto filmu. Nechtěla bych to klání soudcovat, protože skutečně nevím, kdo nakonec zvítězil. Snad Jiří Strach, který navázal na tradici velice kvalitních inscenací ČST Již úvodní záběr na schodiště dal tušit, že tenhle televizní film nebude žádné ořezávátko. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Keď sa Květa Galová (Jiřina Bohdalová) prebudí v noci, lebo nemôže spať, zapne televízor a modlí sa ruženec. V TV práve vysielajú Barum Czech Rally Zlín z roku 2018, kde konkrétne môžeme vidieť Škodu Fabiu R5 s posádkou Miroslav Jakeš & Petr Machů s štartovným číslom 27. (Raccoon.city)
  • Natáčení trvalo 20 dní. (Duoscop)

Reklama

Reklama