Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (814)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sand málokterý film dal národu ke zlidovění tolik hlášek. Pár je jich tu citováno, tak také jedna klíčová : Olda - ,, Václave proč nejsi moje žena ?! ". Není to jen o hláškách. Je to i o dnes už dávno zaniklém světě těchto starých chaloupek a dědečků v podobě jako je ve filmu. Komunismus nedával moc možností jak vypadnout z všedního ruchu a chaty a chalupy dávaly určitý prostor svobody, navíc pro městského člověka i pohled do zcela jiného světa. Tenhle film je moje srdcovka. Natočen v roce mého narození, navíc Lavičkovi bydlí, kde jsem bydlel i já. Tohle je jeden z nejpovedenějších počinů dua S+S.  Všichni herci super od Svěráka, Kemra po paní Kovářovou s Třískou... Dávám za 5 psích blech, co na člověka nejdou. * * * * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On teda cihlu do ruky neveme, ale odborník je to na slovo vzatej." Kdybych se jednou vzbudil a zjistil bych, že jsem Pražák, tak si okamžitě pořídím parcelu na konci světa, nakoupím tvárnice, překlady, krovy, latě, tašky, odpad, hřebíky, vruty, trámy, dvojlinky, trojlinky, okapy, plechy, zemnící drát, elektroměr, pojistky, hromosvod, krabice pod vypínače, krabice odbočné a za odborného dohledu pana Lorence sám sobě postavím stylovou víkendovou chatku 25+3. Rodině Lavičkových stačila chalupa. To udělali dobře, protože já nebudu mít v ceně dědu Komárka, mlynáře Radima, Ferdu Kokeše ani psí blechy a s těmi všemi se vždycky dobře pobavím. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Kdo tohle neviděl, tak snad ani není Čech. Ale i když to naše televize pořád dokola omílají a všechny hlášky už divák automaticky doplňuje za herce, stále to neztrácí původní kouzlo, krásně se na to kouká, herci stále excelují a suché konstatování dědy Komárka o stavu počasí je vždycky králem večera. Film, na který se nezapomíná. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová - jedna z nejlepších filmových manželských dvojic. Jak jinak to mohlo dopadnout, když se sejdou takoví herci a navíc pod vedením pana Menzela. K tomu všemu ještě Josef Kemr, nad jehož vynikajícím výkonem nestačíte krouti hlavou. Vypadá to, jako kdyby se na samotě u lesa opravdu narodil. Mlynářovic pár v podání Ladislava Smoljaka a Nadi Urbánkové také nemají nejmenší chybu. Příběh působí tak mile a poklidně, že jen koukáte a když se dokoukáte, tak se divíte jak ten čas letí... Právem se může tento snímek řadit k zlatému fondu české kinematografie. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Občas jsem měl dojem, že sleduji rodinnou VHSku z prázdnin u babičky, teda ne že bych spal se slepicemi, dostával facku od sklápějící se postele, štípaly mě psí blechy, které na člověka údajně nelezou, ani jsme nedávali buchty na okno, aby si na nich pošmákla kdejaká koza, to ne. Ale ráno mě dědeček budil cirkulárkou, když chcalo, tak zkrátka chcalo, po funuse se v noci hrálo na housle, kosa jela jako kolovrátek a krávy se dojily jen těmi, kdo to uměli. Vstávalo se brzy a kdo spal déle jak do 8:00, byl za exota. Chladič byl děravý, zedníci makali za pivo a tou starou škodovkou se jezdí dodnes. Prostě film, který je tak normální, až je pěkný. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • Automobil, jež vlastní Lavičkovi, je Škoda 100. Auto bylo soukromým vozidlem Zdeňka Svěráka a pro natáčení ji tak přímo “půjčoval“. (Posheidon)
  • Postava pana Komárka byla inspirovaná člověkem, kterého Josef Kemr sice nikdy osobně nepoznal, avšak přesto ho podle zasvěcených zahrál s neuvěřitelnou přesností. (JoranProvenzano)
  • Scéna s pohřbem a zmatenosti malého Lavičky (Martin Hradilek) ze slova nebožtík neobjasňuje význam tohoto slova. Udává se, že slovo „nebožtík“ vzniklo ze slova nebohý, složeninou „ne–bog“. Nebohý = nemající podílu na bohatství, chuďas; nebožtík = ten, kdo již nemá údělu na tomto světě. Pravděpodobnější varianta je ale, že ostatky zemřelého člověka už nepatří Bohu, tomu patří jeho duše. Slovo „bog“ totiž znamená i výraz pro Boha. (sator)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama