Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Rusové tohle prostě umí. Akce v jejich podání vypadá luxusně. Co se týká děje, už je to slabší (obzvlášť z toho co jeden slyší bolí hlava), ale to jsou prostě oni. Rusko je udatné a NATO zlé ;). Kdyby se těch 130 minut sestříhalo na 90, ničemu by to nevadilo. Takže ovladač k ruce a přetáčení připravit ;) ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak s takovými filmy to Srbsko (ke svému štěstí) do té EU nedotáhne. Politiku stačí shrnout poukázáním na skutečnost, že z onoho "svobodného" Kosova už dávno neutíkají jen Srbové a že v době kdy Madla zpívala Evropě, byla UCK (a její političtí následovníci dodnes jsou) financována obchodem s drogami, kradenými automobily a bílým masem (a jak pravil jeden Srb: "Víte, jak nám bylo, když k nám do Bělehradu znovu vjely tanky s německými kříži na pancíři..."). K filmu samotnému. Velmi gerojské vyprávění, ze začátku trpící typickým neduhem ruských filmů, tj. příliš roztříštěným dějem, který se účelně poskládá až tak po hodině, občas se v něm dějí věci trochu nahodile (třeba ta malá holka bloumá po letišti celé odpoledne, než si jí vůbec někdo všimne) a nadužívá zpomalovačky. Ale pokud dojde na akci, odsýpá to jak má, boj je krvavý, palba hlasitá a protagonisté vypadají, že zbraně opravdu umí ovládat, včetně té sniperky, která hodně osvěžila jednu příliš sentimentální scénu krásným cynismem. Mno, a protože i kdybych dal odpad, postavení Putinova agenta mi to stejně v očích mnohých neodpáře, tak dám místo tří čtyři. P. S. Gojko Mitič má o mnoho větší charisma jako starý srbský policajt než jako východoněmecký Indián :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ta politické aromá je tady docela silné a patos tady taky vegetí ve velkým stylu, ale tohle mě nevadí u amíků, tak to nebudu řešit ani u rusáků. Začátek mě přišel takovej scénaristickej matlafous a někateré americké akční prvky mě k rusům moc nejdou, ale uznávám že ten hlavní dortík, tedy závěrečná skoro hodinová řežba je fakt luxusní trošku to připomínalo Bayovu Bangazí. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Ruská agitka vůči NATO, která zneužívá a zjednodušuje hrůzy občanské války na Balkáně, i když našinec s bratry Slovany bude pochopitělně rád (i ve světle zrůdného islámského terorismu), že kosovská albánská muslimská bojůvka dostane na frak. Tolik k propagandě...A po akční stránce celek za žánrovou špičkou zaostává. To už raději znovu formálně špičkový čínský válečný opus Operation Red Sea nebo jakéhokoliv military Baye. Nemluvě o tom, že Balkanskij rubež nabídne tu nejhorší sniperku vůbec... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama