Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film v nejlepší ruské tradici. Takže deziluze, naturalistično, špína a duševní jizvy. Ale i hrdinství, snaha najít v tom všem iracionálním zabíjení kousek něčeho hezkého, a taky přiznání, že i na druhé straně mohou být slušní lidé. Jedna z postav to koneckonců řekla sama. "Máme tady zajímavý ruský tým - Tatar, Inguš, Bělorus, Srb, Albánec, Uzbečka a Rus." Herci jsou až na pár lehce toporných scén přirození a akce excelentní. Jednotka profesionálů vypadá sehraně a velice schopně. Ale i tak se jim zranění nevyhýbají a každá rána je bolí. Lahůdkou je závěrečná bitva o letiště, připomínající to lepší z Black Hawk Down. Top 10 za rok 2019. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že tenhle akčňák bude pecka. Všechno k tomu nasvědčovalo, včetně doporučení od manžela kolegyně z práce. Jenže hned po prvních deseti minutách mi bylo jasný, že to prostě nebude ono. Vizuálně je tenhle film pecka, ale až do toho momentu, kdy Vám dojde, že to je všechno šíleně umělý. V tu ránu se v té nekonečné řeži ztrácí nejen příběh, který postrádá smyslu, ale i jakékoliv napětí. Rusové tu opět předvedli svůj velikášský rozsah a tento film pojali jako absolutní řezničinu se vším všudy. Chyběl mi ale cit pro emoce nebo alespoň nějaký náznak dobře se rozvíjejícího příběhu. Válečňák z Balkánu se skvělým vizuálem, ale bez duše. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Režisér by si asi přál, abychom jeho šest (?) statečných milovali od prvního záběru. My je ale neznáme a neorientujeme se v nich, takže se nám bez rozumné dopomoci daří tápat klidně i celou první hodinu. Úplně stejně se můžete ztrácet v geopolitických souvislostech. Scénárista se v tehdejší situaci na Balkáně vyzná a totéž očekává od diváka. Výsledkem je pak totální maglajz. Jestli vám někdo bude tvrdit, že tomu po první hodině a půl bez problémů rozuměl, tak vám kecá. Teď nemyslím finální pif paf a všechny ty klišoidní a patetický srance. Ty rozklíčuje i mimino. Myslím všechny ty Srby a Albánce a Kosovský Albánce a UNPROFOR a pravoslavný statečný popy a muslimský zbabělý vrahouny... Stejně tak mě iritovaly ty závěrečné archivní záběry: Kdo byli všichni ti plačící lidé? Pro co a pro koho plakali? Jak to souviselo s naším příběhem? Vy to snad někdo víte? A jste si jistí, že to víte? Já tedy rozhodně ne. A ne jsou body mínus. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S mou nedůvěrou vůči ruské kinematografii a v podstatě i s vetšinovou současnou hollywoodskou akční produkcí si právě Balkánská hranice luxusně vytřela prdel a já jen zírám, upřímně smekám, a tvrdím, ano, přesně takhle má vypadat kurevsky adrenalinový válečný biják. Tomuhle snímku jako vážně nechybí ale opravdu vůbec nic. Naprosto kompletně výrazné a sympatické postavy, a to i včetně herců, z čehož jsem měl tedy vzhledem k původu vzniku filmu obavy, ale ty se ukázaly jako naprosto zbytečné, dokonalá atmosféra jak prostředí, tak daného konfliktu, z čehož mě několikrát pořádně zamrazilo, kulervoucí zápletka, s perfektním spádem, mnoha a mnoha dech beroucími momenty, s fungujícím napětím a i velice silnými emocemi, jelikož tvůrci se zde nebáli zapojit i množství dětských osudů a nutno v tomto ohledu přiznat, že se s tím Rusové tedy vážně moc nesrali, takže další velké plus. No a samozřejmě v centru dění tu máme akci, která se mnou naprosto ukázkově mrdla o zeď, její zpracování zde lze označit totiž za opravdu ultimátní, během celého filmu je to jedna velká paráda a v podstatě druhou polovinu filmu tvoří už jen jeden gigantický akční opus, který je jednak navíc nesmírně rozmanitý, co se tedy zbraní týče, a jednak choreograficky nemám co řešit, přehledné, dynamické, efektní, strhující a naštěstí i totálně nekompromisní, takže jsou to v podstatě jedny velký jatka, kterým nelze co vyčíst, prostě bomba! Já jsem zkrátka z této podívané naprosto nadšený, Rusové zatraceně překvapili v úplně všech ohledech, a opakuji, smekám a jasná plná palba, bez jediné připomínky. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno