Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě nezklamali a přidali do filmu štědrou dávku propagandy i procítěných momentů. Přesto mi to tentokrát nijak zvlášť nevadilo, protože se tady říkalo prakticky totéž, co jsem vždycky říkal i já. "Humanitární" bombardování Jugoslávie byl zločin a zmrd, který tento termín poprvé použil, si nezaslouží slušného slova. Navíc zrovna ze strany naší republiky to byl podraz přímo gigantický, hrdě jsme se postavili po bok těch, kteří se zasloužili o mnichovskou dohodu, aby to odnesl jediný náš tehdejší spojenec, který se i přes svou naprostou nepřipravenost, hlásil ke svým závazkům. Fuj, to jsem se zas vytočil. Ale zpátky k filmu. Kromě toho, že se ani Rusové nedokázali vyhnout nesmyslům jako naši noví západní bratři (hlavně v oblasti explozí), šlo o povedenou akční podívanou, která pro mě byla kombinací Sedmi statečných, sestřeleného černého jestřába a tichých jiter. Moc dobře jsem se bavil a 150 minut uteklo jako voda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rusi vojnove filmy miluju - mno ale ja nejsem Rus, ale cechoslovak a zasadne sa im nebranim, tymto vojnovym filmom, ale ich ani nevyhladavam. Reziser Andrej Volgin mi nic nehovori, a jaxom si pozeral filmy co natocil, je to jeho 5. ci 6 -ty film, takze reziserske skusenosti uz mal kde zbierat. A ked tak nad tym rozmyslam, moze byt nieco pravdy na tom, ze je to Volginova odpoved na film 13 hodin- Tajni Vojaci z Benghazi od rezisera Zaliva. mam brutalne zabrany hovorit o zahranicnej politike USA, na tu jebat. Ale nemam, opakujem nemam zabrany hovorit o vojenstve velkych statov. Tam patri Rusko i USA. jestvuje na tejto planete taka hra ze Rant Korporejsn kde USA sytematicky s totym Ruskom prehravaju - letiska horia, hajzly horia, bojove plavidla idu ku dnu jedno za druhym - jo a aj ty legendarny stelfy F35 z jakejsi pice musia startovat, ze jo.USA maju stroje stare, ak aj boli dajake moderne, brutalne zastaravaju a hrdzave to je jaxvina. Jak to doprdele zrobit zeby stat co rocne vydava cez 700 mld USD - zeby mal aj daco vyhrat ne ? Kapitola na samostatny clanok, ba i seriu clankov - to tu ale nepatri. Po dlhej dobe sa tu zjavil 78 rocny Gojko Mitic - herec znamy zo serie Synove velke medvedice  a  v Mayovkach hral kaskaderske vedlajsie ulohy. Nadpriemer za ten akcny masaker pri obrane letiska v Kosovske Mitrovici a za par silnych zaberov : 89 % ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Sice především - řemeslně a technicky na úrovni - "hollywoodskej" akční rubež (=rubanice (můj osobní překlad)), přesto se díky štědrý stopáži našlo hodně prostoru i pro nepříjemnej civilní pohled na danej konflikt. Je to v mnoha ohledech lidsky silný, je to i Bayovsky koulervoucí (alternativní název by mohl bejt 13 hodin: Tajní vojáci z Prištiny), hlavní parta je super a tu beznaděj války alespoň trošku obarvuje cynickým humorem. A hlavně to určitě stojí za to. Ruso-patriotskej patos se dá odpustit, však v tomhle je to úplně stejný jak americký válečný filmy. Jen ten krátkej rozhovor, kde v dobrým vzpomínaj na SSSR, tam nemusel bejt. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové natočili jeden z nejlepších filmů roku a přímý náběh na instantní kultovní válečnou klasiku. Ruské komando je vysláno bránit letiště v Kosovu před muslimskými bandity a je to Bálkánská ŘEŽ jak se patří! Povedl se cásting, kde každý z hlavních hrdinů je sympatický a všichni působí profesionálně ( žena-sniperka boží) a povedl se i záporák, který je správně nemilosrdný, skvěle zahraný, má dostatek prostoru a přejete mu smrt od chvíle, kdy je na scéně. Po technické stránce precizní a dost možná nejlépe vizuálně natočený film z Ruska, co jsem kdy zhlédl a největší chvála patří samotné akci, která představuje to nejlepší v žánru. ( Trochu mix Mela Gibsona a 13 hodin) Finále má téměř hodinu a jsou to nekompromisní jatka ( ustřelené ruce, nohy, kusy těl a dojde i na uřízlou hlavu) používají se sniperky, samopaly, těžké kulomety, minomety ( vše, na co si člověk jen vzpomene). Řval jsem jak na mistrovství světa v ledním hokeji, takže za mne velké nadšení i spokojení. Líbilo se mi i úvodní bombardování porodnice. Drsný, emocionální, nekompromisní a velkolepý válečný film, který by si nikdo neměl nechat ujít. 90% ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Silnejšie tri hviezdy, škoda, ale na štyri to nedosiahlo. O to väčšia škoda, že kasting bol fajn, časť hercov fanúšik ruského filmu pozná už roky, ale jednoducho sa to dalo využiť ďaleko viac. Aby sme sa rozumeli, film nie je zlý, má slušnú akciu, pohľad na vec len z Ruskej strany nehodnotím, lebo Amíci robia to isté, ale všetkého bolo akosi menej akoby som bol očakával. A viem, čo to pokazilo. Príliš veľké očakávania kvôli priamemu zrovnaniu s Tajnými vojakmi z Bengházi. Malo to hlavnú podobnosť, ale uchopenie, priebeh a ukončenie boli diametrálne odlišné. Ale zaujímavá skúsenosť to bola, to zasa nie že nie. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama