Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Rusové tohle prostě umí. Akce v jejich podání vypadá luxusně. Co se týká děje, už je to slabší (obzvlášť z toho co jeden slyší bolí hlava), ale to jsou prostě oni. Rusko je udatné a NATO zlé ;). Kdyby se těch 130 minut sestříhalo na 90, ničemu by to nevadilo. Takže ovladač k ruce a přetáčení připravit ;) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že z toho udělali takový hrdinský epos. Působí to tak strašně nereálně a nedůvěryhodně. Přitom má tento film velmi reálný základ a opravdu byl natočen podle skutečných událostí. Kdyby se očistil od toho pitomého ruského "herojismu"(v tom jsou Rusáci úplně stejní jako Amíci), debilních zpomalovaček, zbytečné love story a dalšího filmařského smetí, mohla to být jedna z nejlepších reflexí válek na Balkáně. I tak si ale film zaslouží čtyři hvězdy. Kosovo je Srbija... ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) BALKANSKIY RUBEZH je pro mě vítaná filmová změna. Ruské filmy jednak moc nevyhledávám a jednak jich moc zkouknutých nemám. Ve výsledku jsem příjemně překvapen, trochu jsem váhal, jak to mám celé zhodnotit, ale ty slabší a rozhodně zasloužené 4* nakonec s radostí udílím a i se na to někdy znova vrhnu. Akci to má drsnou a realistickou. Je rozložená po celém rozsahu filmu, zejména poslední 40 minutovka mě opravdu bavila. To bylo skoro jako expendables. Ale to zas nechci přehánět, je to válečný film, takže v tomto žánru to bylo vše takové, jak má být. Nicméně to shrnu. Co se týče příběhu, tak ten mi přišel takový chaotický, mohl být lépe pojat a k tomu asi tak první hodinku tu bylo moc velké řetězení postav, tak jsem se v tom hůře orientoval, ale to byl spíše můj problém, nic zásadně nelogického tu není. Akorát délka 150 min mi přijde moc, aspoň tak o 20 min bych to zkrátil – což je asi tak vše k záporům nebo spíše k nedostatkům. Jinak veškeré scény mi přišly dost dobré a reálné – sem tam i dostatečně drsné + ta skvělá akce, ať už menší kontakty tak ta dlouhá a závěrečná. Nebo impozantní začátek, kde padal jeden výbuch za druhým v té nemocnici. Hudbu složili rusové opravdu dobře, v závěru se opakoval strašně podobný soundtrack Interstellaru, jak si všiml všímavý uživatel sniper18. No, určitě by se toho dalo víc vylepšit, zejména příběh, některé zbytečné scény s dialogy ubrat, přidat jiné atd. Vychvalovat to do nebes nebudu, ale i tak je to výrazný nadprůměr a ty 4* jsou u mě tak adekvátní. Dobrá práce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že tenhle akčňák bude pecka. Všechno k tomu nasvědčovalo, včetně doporučení od manžela kolegyně z práce. Jenže hned po prvních deseti minutách mi bylo jasný, že to prostě nebude ono. Vizuálně je tenhle film pecka, ale až do toho momentu, kdy Vám dojde, že to je všechno šíleně umělý. V tu ránu se v té nekonečné řeži ztrácí nejen příběh, který postrádá smyslu, ale i jakékoliv napětí. Rusové tu opět předvedli svůj velikášský rozsah a tento film pojali jako absolutní řezničinu se vším všudy. Chyběl mi ale cit pro emoce nebo alespoň nějaký náznak dobře se rozvíjejícího příběhu. Válečňák z Balkánu se skvělým vizuálem, ale bez duše. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rusi vojnove filmy miluju - mno ale ja nejsem Rus, ale cechoslovak a zasadne sa im nebranim, tymto vojnovym filmom, ale ich ani nevyhladavam. Reziser Andrej Volgin mi nic nehovori, a jaxom si pozeral filmy co natocil, je to jeho 5. ci 6 -ty film, takze reziserske skusenosti uz mal kde zbierat. A ked tak nad tym rozmyslam, moze byt nieco pravdy na tom, ze je to Volginova odpoved na film 13 hodin- Tajni Vojaci z Benghazi od rezisera Zaliva. mam brutalne zabrany hovorit o zahranicnej politike USA, na tu jebat. Ale nemam, opakujem nemam zabrany hovorit o vojenstve velkych statov. Tam patri Rusko i USA. jestvuje na tejto planete taka hra ze Rant Korporejsn kde USA sytematicky s totym Ruskom prehravaju - letiska horia, hajzly horia, bojove plavidla idu ku dnu jedno za druhym - jo a aj ty legendarny stelfy F35 z jakejsi pice musia startovat, ze jo.USA maju stroje stare, ak aj boli dajake moderne, brutalne zastaravaju a hrdzave to je jaxvina. Jak to doprdele zrobit zeby stat co rocne vydava cez 700 mld USD - zeby mal aj daco vyhrat ne ? Kapitola na samostatny clanok, ba i seriu clankov - to tu ale nepatri. Po dlhej dobe sa tu zjavil 78 rocny Gojko Mitic - herec znamy zo serie Synove velke medvedice  a  v Mayovkach hral kaskaderske vedlajsie ulohy. Nadpriemer za ten akcny masaker pri obrane letiska v Kosovske Mitrovici a za par silnych zaberov : 89 % ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama