Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to průhledné jak čiročiré sklo a klišovité až na půdu - král léčitel, nemocný král, statečná princezna, podceňovaný hrdina, baba Jaga jak z Mrazíka, „kocour v botách“ a samozřejmě proradný rádce (!) a současně zlý čaroděj. Wow, to jsou ingredience, které by fakt nikdo nečekal. Ale čím víc pohádka jela, musel jsem ocenit promyšlený scénář, který všechny ty průhledné atributy o něco posouvá na škále zábavnosti, navíc si připravuje chytře dopředu některé scény (čaj na usnutí, kocour, vánoční přání), kamera kouzlí, Richard Autner hraje svého Martina s dokonale pobaveným úsměvem na tváři, takže je to celé takové oddechové a příjemné... Takže jsem si nakonec řekl, a co, že to má všechny ty klišé a průhledné atributy, když jsou dobře skloubeny a využity pro příjemný a pohodový celek? A konečně po čase slušná a koukatelná princezna. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vedle Andělů Páně a Sedmera krkavců rozhodně jedna z nejlépe natočených pohádek z Česka/Slovenska, která se díky bohu vyhnula lacinému humoru, otravně uječeným charakterům a připitomělému scénáři, ke kterému se v poslední době uchyluje naprostá většina pohádkové produkce. V hlavní roli je herec vypadajícího jako chlap a ne jako nějaký androgyn a postava princezny je rovněž sympatická. Vedlejší postavy - skřítek, čarodějnice, Svarog a Vlkan - skvěle doplnily příběh o špetku humoru, zloby či moudrosti. Dokonce i vizuální efekty nepůsobily tak odfkláknutě a lacině jako u jiných českých či slovenských pohádek. Velice příjemné vánoční překvapení v podobě neuvěřitelně mile natočeného snímku, jenž by se v rámci svého žánru rozhodně neměl ztratit. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo fajn rozprávka bez zbytočných efektov, zato sústrediaca sa na dosť peknú výpravu lesov a okolitých dedín. Scenár je originálny najmä tým, že nemá hlavnú hrdinku, ale hrdinu a jednak tým, že je slepý (a v neposlednom rade oceňujem, že Richard Autner je taký v dobrom „obyčajný“ sympaťák, ktorý sa na nič nehrá, možno mu to zostane). Vcelku sviežo bol poňatý aj hlavný záporák v podaní obludne vlasatého Tomáša Maštalíra. Avšak ako u o rok mladšej rozprávky Čarovný kamienok, ani tu sa mi nepáčilo, že jedna z dôležitých postáv je slepá resp. nemá a na konci je z toho vyliečená. Ako sa asi majú cítiť ľudia s podobným postihnutím? Prečo tie postavy nemohli zostať slepé/nemé? Tým pádom by to nebol happyend? To mi príde nehnevajte sa, ale trošku zvrhlé a „zlé“. Toto by tvorcovia rozprávok nemali dopustiť, ak sú normálni. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné se stalo skutkem! Česko- slovenská nebo spíše slovensko- česká spolupráce přinesla nečekané ovoce a já jsem se konečně zase jednou dobře bavil u vánoční pohádky. Dlouho jsem měl dokonce chuť udělit i čtvrtou hvězdičku, ale tvůrci svou snahu sabotovali neskutečně zkratkovitým závěrem, kdy se zlo vzdalo až příliš rychle a vše se v dobré obrátilo tak rychle, že se chudák hlavní hrdina málem nestihl dozvědět, že si vlastně našel nevěstu. Ale i tak šlo o jednoznačně nejlepší vánoční pohádku z poslední doby. Oba Anděly Páně nepočítám, to je úplně jiný level.// Dodatek: A víte co? Za to, že jsem nebyl tradičně zklamán, přivřu obě oči a tu čtvrtou mršku přihodím. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Letos už uběhlo celých 9 let od vánoční premiéry Lásky rohaté, kterou jako poslední považuju za vydařenou pohádku v produkci České televize. Od té doby se k nám nahromadilo šílené množství dalších snaživých pokusů o úspěch mezi diváky, přeci jen byly roky, kdy ČT vyslala rovnou tři premiérová pohádková dobrodružství. Já jsem se kvůli ohlasům hrdinně všech zdržel a to letité přesvědčení jsem porušil až letos s filmem, který je stejně převážně ve vlastnictví našich sousedů. A díky tomu se zbořily rovnou dva mýty. Nejen ten o pohádkových propadácích, kterými ČT láká během svátků k televizi, ale zajisté ten o slovenské tvorbě, nad kterou jsem vždycky ohrnoval nos. Sice jsem tuhle povedenou milou odyseu viděl v českém dabingu, ta slovenská příroda, precizní horalská hudba a nádherná představitelka hlavní ženské role udělaly své. A já jsem po tak šíleně dlouhé době opět spokojený s premiérovou sváteční pohádkou. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (9)

  • Na záběrech z Adršpachu je vidět strom s růžovými květy. V tomto období ale stromy nekvetou a všechny kvítky tak na větve připevnili rekvizitáři. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Celá pohádka se natáčela v létě a tři týdny na přelomu února a března 2018. Byla taková zima, že kostymérky musely malým dětem každých deset minut natírat rty vazelínou. [Zdroj: Blesk.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama