Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Matty 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch hraje dalšího vysoce inteligentního sociopata, který jde proti všem konvencím (a jde mu to skvěle). Tentokrát nám při tom dává nahlédnout do zákulisí politiky založené na silných emocích a vyrábění alternativní reality s pomocí sociálních sítí a datových analytiků (perspektiva voličů není vzhledem k nedlouhé stopáži tolik akcentována, ale některé důvody naštvanosti a touhy po změně vyprávění zohledňuje). Informačně je to sice sice neskutečně hutné, ale zároveň přehledné, srozumitelné a velmi svižné. Zpravodajské záběry mohly být do příběhu začleněny elegantněji, občasné vyprávění obrazem (nejen nepolevujícím proudem slov) by neuškodilo a rámování příběhu „zpovídajícím se“ Cummingsem vyznívá do prázdna (vyprávění navíc odskakuje i do druhého tábora, kde nebyl přítomný). Určitou nedotaženost ale beru jako nutnou daň za to, jak brzy po britském referendu film vznikl, díky čemuž v sobě má hodně (naštvané) energie. Přes relativní věrnost skutečným událostem jde především o názorově vyhraněný politický komentář (s karikaturními kresbami některých politiků), nikoliv o nezaujatou rekonstrukci. Přes nadsazený tón a cynismus většiny postav je výsledek spíše mrazivý než zábavný, protože už teď je zřejmé, že podrytí elementární důvěry ve fakta a autority má dost zrůdné následky. Doufám alespoň, že až se v tom uvidí Johnson nebo Farage, prasknou jim cévky. 75% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Referendum se může vyhlásit, pokud se vybírá jméno náměstí nebo ulice. Tečka. Film o partičce dárečků, z pohledu proevropských zastánců. Určitě zajímavé, ale já z Bennyho zase nijak zvlášť neučůrávám, popravdě mi jeho herectví lautr nic neříká. Ani pohledný člověk to není, takže nezbylo než jen vstřebávat hojné informace a po filmu zhasnout. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si den vyhlášení výsledků referenda. Byl jsem tehdy na orchestrálním zájezdě ve Francii a na mobilu bedňáka (o kterém se nakonec ukázalo, že muzikantům vykrádá peněženky) viděl výsledek. Brexit byl velkou ranou a zklamáním pro eurooptimisty a v podstatě šlo o první velkou manifestaci rozdělené společnosti na západě. Pokud jde o film, tvůrci plus mínus deklarují, na čí straně stojí. To mi nevadí – jsem přesvědčený o tom, že kdo fandí smysluplné debatě a nedá se utáhnout emocionálním apelem, musí Brexit (alespoň tak, jak proběhl), vnímat jako nefér věc. Výsledek zvrátit nejde a je asi dobře, že tahle groteska pomalu končí. Rozhodně ale film využiju v hodinách společenských věd. (1 320.) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí je vždy poučný, ačkoliv samozřejmě bývá subjektivně zabarven tvůrci. České zákulisí politických řemeslníků a jejich IQ najatých přesvědčovačů není o nic lepší ani horší - v tomto je tento snímek zdařilý. Osobně mě ale nejvíc zaujalo a vlastně to nechápu, že Cumberbatch hraje stále stejnou roli - ať už ztvárňuje kohokoliv - a ano to oproti všem pravidlům logiky funguje a ještě navíc je to výborné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi kampaňové filmy, repsektíve sa v problematike vyznáte, Brexit je film pre vás, pretože vás asi málo čím sklame, snáď len tým, že nejde príliš do hĺbky, ale to by asi muselo ísť o seriál. Pokiaľ vám je jedno, ako prebieha zákulisie podobných politických hier, Brexit vás z letargie nevytrhne. A to preto, že som v ňom nevidel nič extra šokujúce, proste klasické neférové praktiky v kampani, tentokrát pred referendom. Otázkou ale samozrejme zostáva, prečo je toto referendum platné, keď sa vyvíjali protiprávne taktiky na strane "take back control". Občas som mal dojem, že film prejde do konverzačnej komédie - satiry, ale nestalo sa tak. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama