Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh podolských kadetů a jejich hrdinského boje u Moskvy v říjnu 1941. Kadeti z podolských vojenských škol byli vysláni na Iljinskou obrannou linii a bojovali po boku jednotek sovětské 43. armády, aby zadrželi Němce, dokud nedorazí posily. Mladí muži, vlastně ještě děti, položili své životy v bitvě trvající téměř dva týdny, aby znemožnili postup německých jednotek do Moskvy. Kolem 3500 kadetů bojovalo i proti daleko větší a vyzbrojenější přesile. Většina z nich tam položila své životy. Tento film není jen o válce. Je také o lásce, opravdovém kamarádství a cestě od chlapectví k dospělosti. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (53)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ruské vojnové filmy z posledných rokov mi prídu podobné ako vajce vajcu. Všetko krásne farebné, nablýskané , v spomalených záberoch. Nadriadený súdruhovia sú celkom milý, všetko správny chlapi. Medzi vojakmi samí hrdina, doslova všetci... Vo voľnom čase nádherný život, krásne upravené kasárne, parky, pokosená trávička a čisté uniformy...dokonalosť sama. Naopak druhá, nemecká strana dostáva málo priestoru a keď už, tak je to samí nesympatický hajzlík, vrah, bezcitný človek...V scéne kde prechádza tank so stojacim oficierom je jasne vidieť zachmúrenú tvár a orlí nos... Film je fajn, niežeby nemohol byť lepší len trocha viac vierohodnosti preboha. Väčšina ľudí vie, aký život mal ruský vojak, čoho boli čekisti, NKVD a súdruhovia schopní. Romantická linka vo filme mi nevadila skôr naopak, akčné scény boli slušné, ale nijako výnimočné. Scéna bombardovania však bola skvele natočená, na výbušninách sa nešetrilo. Skúšajte a natáčajte ďalej molodci, možno o rok budem spokojnejší. 60%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Další ruský válečný velkofilm a upřímně zase pecka. Měl bych výhrady ke scénáři a hercům, kde jsem se uplně s nikým nesžil, ale výprava i hudba naprosto famozní, fakt mi šla hlava kolem! Je záběr, kde nechájí na férovku vybouchnout celou vesnici hardcore efektama, žádné PC modelování. K současné ruské kinematografii mám vztah jako mnozí k architektuře brutalismu. 8/10 ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ruské a americké druhoválečné filmy jsou si v mnohém podobné, ale Rusové mají nad Američany tři nepřekonatelné výhody. Za prvé mají nekonečnou zásobu krásných žen, za druhé jim to sebevražedné hrdinství člověk rád uvěří a za třetí se nebojí vyvážit patetické scény pořádnou dávkou hořkosti. Podolskije kursanty kombinují syrová jatka a pomalé romantické scény. Kupodivu se to spolu netluče. Především proto, že život nebyl ke kadetům nijak vlídný. Při snaze ucpat díru ve frontě a zastavit postup německé 5. pěší divize jich drtivá většina padla. Scénář je k hrdinům podobně nemilosrdný a protože rozpočet je tradičně velkorysý a neomezuje ho strašák Hollywoodu jménem PG-13, má film občas téměř syrovou atmosféru. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce stravitelná aktualizovaná adventura z Velké vlastenecké války. 1)  Všechno je, jak má v sovětském...promiňte, ruském filmu o válce být. Všichni jsou vykrmení a v pohodě, život na učilišti i později na frontě působí hodně kašírovaně._____ 2)  Film sice postrádá oslavné tirády na Stalina a socialismus, omezil se na vlastenectví, ale to jeho agitační roli příliš nesnižuje, jen ji modifikuje podle současných potřeb ruské propagandy._____ 3)  V rozsáhlém výčtu účinkujících zde na ČSFD chybí hlavní (!) postava. Je jí 27letý Arťom Gubin (kadet Saša Lavrov, který přinesl dívce květiny). Dále mě zaujal i 29letý Igor Judin (Míťa Šemjakin, nejbližší Lavrovův kamarád, který s ním měl dohodu o děvčeti) a 26letý Gleb Danilov (kadet Nikitin)._____ 4)  Podrobnější info o tématu uvádí wiki._____ 5)  Fanoušek vojenské techniky ani válek jako takových nejsem, takže mi odpadají důvody, proč snímek považovat za zdařilý. Prostě tuctový produkt o tématu._____ 6)  Koment k zamyšlení: gonga (hodnotil odpad). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Válka je bolestiva, začátek byl jemně slabý, a nečekal jsem nic moc velkého, ale příběh vždycky založený na skutečnosti dokáže zaujmout. Ale jak minuty běžely, boje začaly brát na síle, a když už jste si oblíbili ruského vojáka, tak záhy už nebyl. Bylo to kruté jít na smrt. Velmi dobře natočený film, plný akce, drama a trocha lásky, konec celkem šokoval. Pořád jsem čekal na posily a že už byla poslední vlna odporu, a ono pořád smrt usilovala o další nevinné, silný film velmi dobře natočený. Válečná historie má pořád co vyprávět z jakékoliv strany boje. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (11)

  • Celý děj se odehrává v okolí tzv. Varšavské dálnice, což byla spojnice mezi Moskvou a Varšavou ještě z dob carského Ruska. Původně nejdelší zpevněná silnice v Ruské říši byla dostavěna roku 1850. Před 2. světovou válkou byla částečně pokryta asfaltem a v průběhu bojů ji využívaly obě válčící strany. (Tonula)
  • Před začátkem natáčení prošli mladí herci výcvikem u vojenské jednotky. Měli uniformy, podřizovali se vojenské kázni, dodržovali režim, žili v kasárnách, věnovali se výcviku a střelbě. Cílem přípravy bylo naučit je, aby se ve filmu chovali jako skuteční vojáci. (Tonula)
  • Herec Alexej Bardukov (poručík Aljoškin) řekl, že byl schopen dočíst scénář teprve napotřetí, protože dvakrát mu v tom zabránily slzy. (Tonula)

Reklama

Reklama