Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Oproti Hacksaw ridge je ta prvotní seznamovačka s postavami a místní vládou smysluplná a dodává finální řežbě ten správný pohled na věc. Pár zbytečných momentů se samozřejmě najde a hodnotit některá nařízení a rozkazy se mi nesluší, nicméně názor si na ně můžu udělat. Finální bitva má skvělé grády, celkově film odsýpá a kamera mi také líbila ! Od dob black hawk down, který byl narvaný hereckýma hvězdama ušla pěkná řádka let. Tohle sice nebude tak divácky atraktivní, nicméně nová neznámá generace vzala role svých vojáků velmi slibně. Díky za tenhle zážitek. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně i stylisticky někde mezi Black Hawk Dawn a 13 hours. Akce je fajn.. Základna usazena na dně nepřátelského údolí má parádně zoufalou atmosféru.. Jediným velkým problémem filmu je fakt, že sice sleduje mnoho postav které chce nějak lidsky a hrdinně vykreslit, ale skutečně zapamatovatelné jsou jen tři. A to ještě tak, že jedna čistě proto, že má obličej mladého Eastwooda, jedna proto, že má obličej velmi dobře hrajícího Blooma a jen jedna skutečně čistě proto, že se jí podařilo vtisknout nějaký charakter skrze osobní vývoj a příběh který diváka může zaujmout.. Divák tak v celé té pekelné vřavě vidí dramaticky umírat postavy které jsou v jeho očích naprosto zaměnitelné a požadovaný emoční kopanec do koulí se tak v drtivé většině případů absolutně nekoná. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný voják ani válečný stratég, ale mít v nepřátelském uzemí základnu tam, kde jí měli v Afgánu amíci, to může vymyslet fakt jen kreten. Ze začátku náš film seznamuje s reáliema a situací, včetně vztahu s místníma a neuvěřitelnýmy rozkazy a postupy v případě napadení Talibama. No, ale hlavní část filmu je veleřežba mezi amíkama a vousáčema, opravdu drsná akcička. Absolutně jsem nečekal, takhle kvalitní akční nářez, který je ale velmi dobře natočen i odvyprávěn ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Opět Amíci, kteří šíří demokracii (čti rozesírají stát, aby se mohlo chrastit zbraněmi, bo získat ropu) v cizí zemi, opět si to osazenstvo dané země pochopitelně nenechá líbit, takže útočí a Amíci se na nějakém místě brání a opět je to podle skutečné události. Kolikrát to tu ještě bude? Benghází, Na život a na smrt, Základna, Černý jestřáb... Že by mindráček? Jinak, budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že postavit základnu na tak stupidním místě, tak se člověk diví, že si Amíci vůbec umějí zavázat tkaničku od bot. Co jako čekali? Krevety? A rating byl jaký, PG-13? Mimochodem, jedna věc je velmi vtipná. Vezměte si, že jste zelený mozek, vlezete okupovat cizí zemi, do které vám nic není, tam vás odkráglujou a vy posmrtně dostanete medaili za CHRABROST? Jako vážně?!! Klauni ty zelené mozky, jen co je pravda. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro zanrove fanousky je to remeslne solidnu a dobre zahrany film. Ma vypravecskou soudrznost a realistickou osklivost. Je zde snad prvni zastreleny pes v americke kinematografii, ale citlivy americky divak jen slysi vystrel. Film vznasi otazky, ktete zustaly viset ve vzduchu dlouho potom, co se dym a prach usadil. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama