Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v dobách, kdy Angel běžel na Coolu, jsem viděl pár náhodných dílů, ze kterých jsem si pamatoval jen úžasnou znělku (stále parádní) a to, že mě ten seriál zas tolik nebavil. Před časem jsem se vrátil k Buffy a na Angela jsem se chtěl vykašlat. Jenomže mě to zajímalo a ve skutečnosti je moc dobře, že jsem si to rozmyslel. Protože ten seriál je vynikajicí. Prvních pár dílů je sice slabších, to je pravda, ale po odchodu Doyla a příchodu Wesleyho, jedné z nejlepších postav Buffy vůbec se to začalo neskutečně rozjíždět a zlepšovat a zlepšovalo se to celou dobu, až to vlastně skončilo v nejlepším. Angel je temnější a dospělejší než Buffy, ale je stejně rozmanitý, stejně zábavný i smutný, jako přemožitelka. Postavy jsou skutečně skvěle napsané a i když by se mohlo zdát, že jde jen o průměrný fantasy seriál, vůbec tomu tak není, naopak je jedním z nejlepších. Je tam sice pár otravných postav (Connor a vlastně i Doyle) a ve čtvrté sérii to na chvíli ztrácí dech, zato v páté sérii ho Angel nabere dvakrát tolik (he, he). A občasné hostovačky dalších sunnydaleských byly vždy skvělé a vždy samozřejmě udělaly ohromnou radost. Angel má jinak podobný vývoj jako Buffy - začátek seriálu slabší a pak čím dál lepší a lepší. Paráda. 85%. Fred, ach, Fred. Miliju ji. ()

Wendy 

všechny recenze uživatele

Angel a já máme komplikovaný vztah. Miluju Wesleyho, Spika, Cordy, Fred a Lilah. A Angel, Connor, Doyle, Gunn, Harmony, Illyria a Lorne taky nejsou k zahození. Zbožňuju většinu 3. a 5. série. Jsou tragické, epické, mají hloubku a plno Wesleyho a Spika na programu. Bez většího nadšení jednou za uherský rok shlédnu 1., 2. a 4. sérii. První dvě zmiňované mají spoustu stand-alone epizod a těm zbylým... chybí šmrnc. Poslední zmiňovaná [série] má navíc několik témat, na které nemůžu reagovat jinak než "WTF?". Chtěla jsem se sice vyhnout srovnávání s Buffy, když jsou přece jenom z trochu jiného těsta, ale jedno si neodpustím: když Joss Whedon psal & režíroval epizodu v Buffy, čišela jedinečností, mimořádným humorem a/nebo mimořádným dramatem. Když dělal totéž u Angela, přišlo mi, že se ony epizody hravě schovají mezi ostatními. A je trochu smutné, že mě v prvních dvou řadách nejvíce bavily právě cross-overy s Buffy. Proč tedy dávám 4 z 5, když mě v podstatě výrazně zaujaly jen 2/5 obsahu? Já říkala, že to je komplikované... A navíc - když ony ty 2/5 vážně stály za to. ()

Reklama

Nerhinn 

všechny recenze uživatele

Ne, prostě ne. Angel fungoval jako vedlejší postava velice dobře - jeho koncept je celkem jednoduchý a ničemu to nepřekáží. Na hlavní postavu je ale příliš nezáživný a David Boreanaz není tak dobrý/charismatický herec, aby doplnil to, čeho se nedostává konceptu postavy. Obzvlášť první tři sezóny pro mě byly nefalšovaným utrpením a shlédla jsem je jednom proto, že jsou součástí univerza Buffy. Od čtvrté sezóny už to celkem ujde, minimálně děj je trochu zajímavý (už to není monster of the week + poslední tři díly si uděláme výlet do alternativního středověku), vše jde ale do kytek, když se na scéně objeví Spike. I když chápu, proč došlo k retconu jedné z mých oblíbených postav (je tisíckrát zajímavější a sympatičtější než hlavní stár), způsob, jakým se scénáristi snaží udržet ho na místě, je směšný. Chápu, proč ve finále není Buffy - všechny díly, kde hostují slayerky, jsou vynikající a je bolestivě očividné, proč - postavy jsou zajímavější a mají nějaký cíl, herečky jsou lepší. Je zajímavé sledovat vývoj některých postav - Doyle, Wesley a Fred jsou skvělé charaktery. Bohužel Cordelii jsem její vývoj nějak nevěřila a Spike v tomhle seriálu zařadil zpátečku. A Angel... eh. Sledovat ho v rádobyvtipných scénách, kde šišlá na dítě... brr. Škoda mluvit. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V případě BUFFY, PŘEMOŽITELKY UPÍRŮ platilo, že její neprávem nízké hodnocení je odvislé od převažujících hodnocení lidí, kteří viděli pouze několik dílů z počátku seriálu. ANGEL jakožto spin-off netrpí typicky whedonovskou nevyrovnaností mezi první a dalšími sezónami, protože není třeba představit ústřední postavu a zadefinovat pravidla fikčního světa, ale v případě několika epizod úzkou sepjatostí s buffyversem, s jehož událostmi je nutné být velice dobře obeznámen pro pochopení celkového rámce. Zprvu se může zdát, že vyprávéní o dospívání jedné mladé dívky-přemožitelky je přeci jenom lepší, což je dáno nejenom vzrůstající kvalitou, ale i řadou originálních a snadno zapamatovatelných epizod i whedonovskými trademarky, na které si člověk zvyknul a které již tolik nepřekvapí (odchody či úmrtí kladných postav, k nimž si divák vybudoval vztah, všudypřítomná temnota a absence šťastných konců, hravé si pohrávání s klišé a očekáváními). Její upírský melancholický kolega je však pro mě zdařilejší, protože si víc než zapamatovatelnosti vtipných nápadů cením celkové soudržnosti a vypravěčské důmyslnosti, jež se projevuje především v třetí sezóně, v níž se smazává hranice mezi flashbacky a flashforwardy, a páté, u které díky proroctvím má divák zdání, že je napřed, ale není tomu tak. Zároveň je patrný posun v oslovování jiného diváckého spektra, u kterého se počítá, že je odrostlejší, a tak na místo seriálu o dospívání dostáváme seriál o dospělosti se vším, co k tomu podle konvencí - ozvláštněných upírskou tematikou - patří. Ačkoliv poslední díl páté sezóny končí cliffhangerem, i díky navazujícímu komiksu považuji ANGELA za uzavřeného, a tudíž pro mě - na rozdíl od nedořečeného FIREFLY a na žádost televize ze začátku nepovedeného DOLLHOUSE - nejlepšího "Whedona". Jen škoda explicitnosti v případě odkazování se na problémy nedávné i přetrvávající a své inspirační zdroje - komiksová dobrodrudružství (na místo X-MENŮ je zde hlavním předobrazem BATMAN). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

1. séria Ja viem, že je to sympatické. Je to aj príjemne detsky temné. Napriek tomu nechápem to tunajšie nadšenie... uvidím časom, možno to aj mňa dostane (ako ma stali KOSTI...). Je tu zase raz jeden paradox ČSFD - pretože podľa mňa je Blade: The Series dosť podobne lacno a zároveň cool vyzerajúci počin... ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Název pilotní epizody "Město andělů" odkazuje na jméno protagonisty i seriálu, jde o nedokončenou přezdívku Los Angeles. City of Angels (Město andělů) je přezdívka Los Angeles. (GreatestFan)
  • Stanice WB seriál zrušla navzdory tomu, že měl 2. nejvyšší ratingy televize hned za Smallville (od r. 2001) a vynášel rok od roku vynikající příjmy (anglicky - outstanding year-to-year gains). (GreatestFan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno