VOD (1)
Série(8) / Epizody(192)
Seriál 24 hodin se odehrává v reálném čase jednoho dne. Každá epizoda pokrývá časový úsek jedné hodiny, takže se celý příběh, rozdělený do čtyřiadvaceti dílů, odehraje během jednoho jediného dne. Za tuto dobu se protiteroristický agent Jack Bauer z losangeleského Protiteroristického oddělení (PTO, angl. CTU - Counter Terrorist Unit) vždy snaží předejít nějaké katastrofě s globálními politickými následky, osvobodit rukojmí a zachránit své nejbližší. (oficiální text distributora)
Dávám jednu * a to jen za ten nápad natočit seriál, kde by se jedna sekunda rovnala přibližně jedné skutečné sekundě (protože bláboly o tom, jak reklama je součástí filmu a tím pádem to je delší nežeru). Vložený okna sledující paralelní děj nejsou žádnou novinkou, takže jaképak novátorství? Viděl jsem asi čtyři pět dílů a přijde mi, že větší blábol jsem viděl snad jen v podání Chucka Norrise v seriálu Walker Texas ranger. Jenže Walker si na nic nehraje, Walker je prostě trapná slátanina, relaxační balast, kterej má lidem očistit nervy. Ale o 24 se mluví jako o seriálu, kterej změnil dějiny seriálů, kterej je převrátil vzhůru nohama a vnitřkem ven a tak je vylepšil. Víte, co se mě týká, tak největší problém asi bude v žánru akční. Policejní vyšetřování je všechno, jenom ne akční. A pokud ta akce není stejně rychlá a humorná jako v některých kriminálkách s Brucem Willisem nebo třeba ve Sledge Hammerovi, nelíbí se mi. Myslím, že v době, kdy vznikají takové seriály jako L&O, L&Or: SVU a L&O: CI nebo taky CSI či naposledy Beze stopy, nemá takováto slátanina v televizi co dělat. ()
Viděl jsem pouze první dvě série, poté se mi tenhle formát trošku přejedl. Uvedení seriálu předcházela velkorysá reklamní kampaň, která nasadila laťku očekávání hodně vysoko. 24 hodin je běžný komerční produkt, jehož výhodou je dynamický střih a scénář, který se vyžívá v dramatických zvratech, a pochopitelně i herecké obsazení v čele Kieferem Sutherlandem. Na druhé straně ale seriál doprovází řada scénáristických nedodělků, kdy například v první sérii motiv se zničeným letadlem byl evidentně nesmyslný a překombinovaný. Typická je i spousta žánrových klišé akčních filmů a nezničitelnost hlavního hrdiny. Pokud mají Jacka Bauera, pak nechápu, proč mají Američané potíže v Afgánistánu, Iráku a jinde. Ve druhé sérii je evidentní nadbytečnost dějové linie z Bauerovou dcerou a podobných výtek by se při podrobnějším zkoumání našlo víc. Přesto všechno dynamika děje a scénáristické kličky řadí seriál do mírného nadprůměru. Celkový dojem: 60 %. ()
První sérii jsem hltal každý díl... Snad jediný seriál, na který jsem se koukal v televizi na celou sérii... Děj vcelku promyšlený, nová (aspoň pro mě) myšlenka: co díl, to hodina, se mi líbila.... Asmosféra se nedala popsat... Ale to byla jen první série.... Další jsem sledoval jen pár dílů a pak šel od toho.... ()
Když odhlédnu od těch věcí, jako že to není 24 hodin, že každý díl má 42 minut a v průběhu děje jsou pětiminutové pauzy, kdy si asi herci odskočí na gáblík, takže ta ústřední myšlenka je poněkud pasé, dostává se mi provařených klišé ze všech různých jiných konspiračních a špionážních filmů. U první série jsem si řekl po prvním dílu, že si myslím, že se stane tohle a tohle, tipnul jsem si, kdo je padouch, kdo je krtek, a kdo v průběhu seriálu zhebne. Spletl jsem se jen v jedné věci, ale mělo mne napadnout, že nejotravnější postavu a hérečku nechají být. Když pak mám 24 dílů sledovat 42 minut každý, to máme 1008 minut, tedy skoro 17 hodin zápletku, která by vystačila na jeden běžný celovečerák a všichni by takový film řadili do maximálně béčkové kategorie pro jeho nenápaditost, jsem pak samozřejmě zklamán a unaven takovým sledováním, které mne nudí. Vložená okna mne vyloženě rušila, často jsou tam naprosto nesmyslně. A ani Kiefer zde prostě nezáří, to takový Richard Burgi má daleko větší charisma. ---- Co mi hodně vadí, tak že se za 24 hodin odehraje často tolik neuvěřitelných situací, že by to jinde položilo vládu, vyvolalo občanskou válku, ale tady je stále vše v pohodě, oukej, jedeme dál. Někdy dojde během hodiny k takovým přesunům po městě, až jeden žasne. V Los Angeles se jen z downtown třeba na Long Beach nedostanete dřív jak za 50 minut. A tady to krosej za deset, patnáct! ---- Časem mi leze hodně na nervy postava Chloe, vypadá, že se každou chvíli rozbrečí nebo dostane hysterický záchvat, nikoliv jako agentka. ()
Unylá, na "originálním" nápadu stojící série, která mi v hlavě s každým dalším dílem více a více nafukovala obrovský otazník. Nadšení mas, které se bouřlivě vrhly po prestižním "nonstop" seriálu, mi taky jaksi uniká. Velkoryse přeceněná věc. Dvě hvězdičky patří první sérii, po úsměvném nápadu se sériemi dalšími bych musel klesnout na jedinou. Mimochodem, s autentičností a časovou realitou si i přes avizovanou formu vyprávění viditelně nikdo hlavu nelámal. Není tu nic. Prostě nic. ()
- V 2. řadě seriálu byl do scénáře připsán zraněný kotník Tonyho Almeidy, protože herec Carlos Bernard si ho během natáčení zranil, když hrál basketbal. (3DD!3)
- Výroba jedné sezóny seriálu (včetně přípravných a postprodukčních prací) zabrala deset a půl měsíce. (3DD!3)
- Ve chvíli, kdy Jack (Kiefer Sutherland) projde přes ochranku a pokračuje dále, lze těsně za ním vidět kameramana. (O´Neill)