Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (629)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Proč jsem to tak dlouho opomíjel, to nechápu. Marveláky mám rád hodně rád takřka všechny, ale dřív jsem se v tom tak nějak neorientoval. Wesley Snipes je naprosto dokonalý Blade, ačkoliv malinko namachrovaný!. Film je typicky devadesátkově akční, nenudí a do popředí dokázal přinést konečně prvního marvelovského černého superhrdinu. A na plátně to po letech jen vynikne...80% ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Blade je úžasná postava, která vychází zejména z komiksu a je to na něm znát. Wesley Snipes je naprosto perfektní. Příběh na pozadí "úpírské ságy", legend, "tradic" a videoher není natolik důležitý, spíše velice dobře ztvárňuje prostor a pole pro úžasnou akční jízdu, která oplývá za prvé na svoji dobu úžasnými speciálními efekty (digiefekty velice dobře spojeny se starou dobrou maskérskou školou) a zejména megaakcí, kdy Snipes seká, řeže, bodá, láme, drtí, kope, mlátí, střílí a "nafukuje" své nepřátele v tak excelentně dynamickém tempu, že se mu v této rovině akčního filmu za posledních 20 let málo který film vyrovnal. A o to tady jde, příběh tuctový, herecké výkony velice střídmé, od velmi dobrých po vyloženě mrzuté (např. hlavní černošská hrdinka). Celé upírské pozadí v mnoha ohledech navíc někdy zaniká pod minimálně sestříhanými souboji opravdových mistrů martial arts ("Blade" je opravdu jejich přehlídkou) a člověk má spíš pocit, že sleduje nějaký klasický japonský karate masakr. Přesně takové filmy mám rád. Blade jednička je prostě... jednička a pecka dohromady... /90% + FILM ROKU/ ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toto má byť najväčšia akčná cool pecka pred Matrixom? A Blade najväčší cool mofo bojovník pred Reevesovým Andersonom? Možno pre fanúšikov drahších béčok. Solídna zábava na neskorý večer v telke, nič viac. Typ komiksovej adaptácie, pri ktorej treba nechať mozog doma. Ak to pozeráte doma v obývačke, tak v kuchyni. Keďže vieme, aký je Snipes v skutočnosti idiot, tak si ani tú tupú zábavu nedokážem vychutnať. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Blade se zrodil v dobách, kdy ještě Mrvel své vlastní komiksy nemrvil. Nové adaptace se děsím víc než Trinity.  Snipes v druhé ze svých dvou nejlepších rolí  a ukázkový akční horor, kterých se, tedy těch lepších, mnoho netočí. Bladův svět plný upírů si pak sympaticky ani nehraje na normalitu a hlavní hrdina se prochází v kostýmu s mečem na zádech  ulicemi jako by se nechumelilo. Krev prakticky nepřetržitě stříká proudem, temnota kam se podíváš a choreograficky snesitelné souboje. První Blade je legenda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Blade je solidní akční horror, ale především proto, že ve svém žánru má minimální konkurenci. Akční scény jsou slušné, triky našlapané (až na pár výjimek) a herecké výkony tak nějak akčně-hororové. Výborná je ale úvodní scéna, kdy se mladík nechá zavést jakousi úžasnou kočkou do klubu, kde všichni tančí a svíjejí se v rytmu techna jakoby v extázi, aby je za chvíli od hlavy až k patě zlila krvavá sprcha. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Na konci 26. minúty, keď Whistler (Kris Kristofferson) pichá Bladeovi (Wesley Snipes) sérum, ho drží za ruku. Po tom, ako si všimne doktorku, Bladea pustí a ide za ňou. V nasledujúcej scéne ho opäť drží za ruku, aj keď pri ňom už nie je. (Soky)
  • Když Blade (Wesley Snipes) bojuje proti popálenému upírovi Quinnovi (Donal Logue), Quinn sundá ze zdi hasící přístroj a Blade mu usekne ruku. V tu chvíli je však vidět, že Quinn už přistroj v ruce nemá. (Pepy)
  • Ke správnému průběhu rituálu La Magra je zapotřebí dvanácti dobrovolníků. V jednom ze záběrů ale blonďatá upírka Bladeovým (Wesley Snipes) mečem jednoho z upírů zabije. Tím pádem jich je už jen jedenáct... ale rituál se přesto uskuteční. (jurama525)

Související novinky

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

24.07.2024

Je tomu už pět let od slavnostního oznámení marvelovského šéfa Kevina Feigeho na Comic-Conu v San Diegu v roce 2019, že se dočkáme nové verze komiksové postavy drsného lovce upírů Bladea s tváří… (více)

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Reklama

Reklama