Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Don't look for a happy ending. It's not an American story. It's an Irish one..“ Harrison Ford jako trochu naivní Mirek O'Dušín a Pitt jakožto radikální plod konfliktu v Severním Irsku představují dva bezvýznamné body na spirále etnicko-nacionalistického násilí. Je škoda, že jednotlivé akční scény převyšují ten rutinně natočený děj, který je spojuje, protože na dilematickém poli „morálního práva na obranu a pomstu“ bylo zaseto dobře. Největší překvapení asi nakonec bylo, že tam nehrálo nic od U2.. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poněkud zdlouhavý snímek o irském teroristovi, americkém policistovi s irskými kořeny a jejich komplikovaném vztahu. Obsadit do hlavních rolí menší sympaťáky a kanóny, než jsou Harrison Ford a Brad Pitt, nejspíš by to film nevytáhl na 3*, ale že se bylo na koho koukat, jsem vcelku spokojená. Smekám klobouk zvláště před Fordem, ta jeho nudle u nosu při pláči byla sakra přesvědčivá. Akční pasáže docela ušly, ale tvůrci jich naordinovali jako jedu, romantická linka mě jako obvykle nebavila. Dalo se, ale mohlo to být lepší, mnohem lepší. 63% ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Zprvu to vypadalo na odvážný politický film s nečekaným obsazením (mladý Pitt jako terorista-noční můra milionu holčiček). Bohužel scénář je děsně blbý, režie rutinní a všední. No a herecké esa jaksi sami nevědí co mají hrát. Tichý nepřítel je film pro masové publikum, které má minimální znalosti o Severoirském problému (jenž sahá více jak století do minulosti). Film pro dětičky. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Neni to tak mizerne, jak by vetsina recenzi na CSFD napovidala. To spis, ze by clovek mel vetsi ocekavani vzhledem k tematu, protagonistum a reziserovi. No ale oni uz taky vsichni udelali i horsi veci. Irska hudba je prijemna a scenar taky neni povetsinou spatny. Chybi tomu ale vyraznejsi hloubka, silnejsi dramatizace a nejake momenty, ktere by cloveka chytly za srdce. Hodnotim to tak na 65%, videt se to rozhodne da. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čistý priemer. A tam, kde vďaka známym ksichtom pridávam 10%, aby to dotiahli aspoň na 3 hviezdy, tu uberiem, pretože očakávania boli v čase vzniku určite veľké a sľubovali vyhrotenú konfrontáciu hlavných hviezd vedených pevnou rukou skúseného režiséra. Lenže tu sa úplne všetci nudili a odpracovali si povinnú 8 hodinovú smenu za pásom, aby vyprodukovali zameniteľný pásový výrobok. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Okrem filmovania v New Yorku a New Jersey sa filmovalo aj v Európe, a to v írskom Dubline či severoírskom Belfaste. (MikaelSVK)
  • Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil. (beso74)

Reklama

Reklama