Reklama

Reklama

Angel Heart

  • USA Angel Heart (více)
Trailer

Obsahy(1)

Harry Angel (Mickey Rourke) je soukromý detektiv, který je najat, aby nalezl pohřešovaného muže. Vydává se za stopou, ale místo odpovědí jej čekají jen další otázky. Během vyšetřování se zamotává do světa magie, zločinu a nezdolné vášně, až pochopí, že tohle není jen další práce a že jde o život... Jeho život! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (575)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na první zběžný pohled se jedná o klasický (mysteriózní) thriller, přičemž velmi progresivní Alan Parker opravdu servíruje divákovi až k závěrečné pointě dokonale stylizovaný a usazený retro film-noir, parádní temnou detektivku s tou správnou deštivě-hutnou atmosférou, která vychází odněkud z Chandlerovských literárních textů a Bogartovských filmových rolí drsných chlapíků, jenže vždy originální režisér-novátor variuje s vypointováním a jeho experimentální finále dostane ,,překvapivý" mysteriozní rozměr, což paradoxně poprvé v celém filmu vyzní jako žánrové klišé, tedy nespočetně krát viděné...(ona hvězdička dolů...) to je v kostce tenhle výjimečný filmový kus. Co ale stojí za zmínku dál - Alan Parker je geniální řemeslník a režisér od boha, mistrný v náznacích a detailech, silný v symbolech a motivech (náboženské symboly, voodoo, větráky, zdviže, zbraně, zrcadla...), strhující je především celá retro stylizace a vykreslení genia loci jižanského státu Unie 50. let, černošské segregace, ghett a vesnických slumů, levných hotelů a dusného podnebí... Mickey Rourke coby variace Phila Marlowea je neodolatelný, i on je morálně bez úhony, s nedbale zapálenou cigaretou a sklenkou čehokoli tvrdého, novodobý rytíř, kterého ovšem skoro neznatelně stahuje prohnilé prostředí... Rozhodně chápu to vysoké procentuální hodnocení...tohle je žánrově čistá a stylová filmařina... Podobné filmy: L. A. - Přísně tajné, Ďáblův advokát, Pán kouzel ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála detektivek, která mě díky svému okultismu chytla a táhla až dokonce. Výrazná stylizace se výborně hodí k celé té atmosféře, tajemnu, hledání stop po malinkých kouscích. Tvůrci si pohráli se všemi detaily, zvlášť mě pobavila jména postav (nejen Cyphreovo), pointa jako odhalovací třešnička skutečně sedla, pozorný divák ji MÁ šanci alespoň tušit. Ač tomuto druhu filmů příliš neholduji, Angel Heart má šťávu. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, po kterým jsem začal věřit v existenci pekla. Podmanivá atmosféra dovedena do absolutna zůstane navždy uložena v mé paměti a já už se nikdy při vyslovení věty "Upsal svou duši ďáblovi." nebudu přiblble a nevěříčně pousmívat. Neznám americký jih, ale tak, jak je ukázán v tomto filmu jsem jen pokyvoval hlavou a říkal, ano, ano, takhle přesně vypadá americký jih. Zvláštní, co všechno dokáže film, že ? A to není všechno. Je krátce po půlnoci, v mém pokoji je tma a najednou do naprostého ticha se z televize ozývá hlas Roberta De Nira......."jmenuji se Louis Cyphre," a husí kůže na sebe nenechává dlouho čekat. Tma - Ticho - Původní znění, to je můj recept na zážitek při kterým uslyšíte bít srdce nejen Harryho Angela, to vám garantuju ! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasický thrillerový noir v rozjazde, zauzlený mysterióznymi abraka-dabra, zahrčkaný démonickým záverom s horrorovým nádychom. Rozuzlený zaujímavou pointou v samom závere, ktorá ma nedostala tak, ako som čakal. Viac som si ulietaval na fenomenálnom výkone Mickeyho Rourkea, ktorý zatienil aj lahôdkového De Nira a obscesnú scénu s Lisou Bonet. Mať film presvedčivejší záver, dám sa zviesť piatou hviezdičkou. 80%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Inu, ne všechno, co se odehrává ve Státech v padesátých letech, točí se kolem poněkud zkrachovalého detektiva a jeho čím dál tím podivnějšího a brutálnějšího případu, musí být film-noir. Angel Heart je skutečně mysteriózní na první pohled dobová detektivka, a má tomu odpovídající pečlivou výpravu a celkovou vizuální a hudební stylizaci. Patří taky do kategorie "takovýhle film by dneska už nikdo nenatočil", protože je tísnivá, značně naturalistická, a hlavně hrozně "uncool". Jenže - a to především - patří rovněž mezi těch velmi málo filmů, které sledujete, a říkáte si, co je na tom tak extra, a proč sakra zrovna tohle vypadá a tamto se děje právě takhle, co se to tu prezentuje za manýru? A pak nějakých pět minut před koncem někdo vyskočí ze skříně, udělá "Baf!" a ono to do sebe všechno dokonale zapadne a vy máte působivé závěrečné titulky na to, abyste se srovnali s tím, jak vás zavalí promyšlenost těch detailů, které jste považovali za režisérův úlet. Dávám 80% a musím dodat PS, které ovšem bez spoileru může znít pouze: "Pacino si s De Nirem vytírá a rýmuje se to s hrdel.";) ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • V roce 2010 časopis Wired zařadil film 22. místo v seznamu „25 nejlepších hororových filmů všech dob“. (Tonula)
  • Předloha filmu „Falling Heart“ se celá odehrává v New Yorku. Dějiště druhé poloviny filmu posunul režisér Parker do New Orleans kvůli neustálému prolínání děje s voodoo a okultistickými narážkami. Konzultoval změnu s autorem knihy Hjortsbergem a byl překvapen, že o tom uvažoval i on. (Tonula)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama