Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (882)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

30/30 Nejradši mám prvních deset dílů, pak už je to čím dál tím větší nechtěná sranda, vrcholící bohužel nijak zvlášť oslnivým finále. Top díly: Vyznavači ohně, Loupež sladkého i, Rubínové kříže, Hon na lišku, Loď do Hamburku a Pán ze Salcburku. Miluji ještě Inge Schellerovou, ale na Kubě bylo vždycky moc horko... Nicméně bych si přála, aby byl natočen Zločin na zámku, onen slavný 31. díl. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, dobrý. Je jasné, že je seriál zrudlý až hanba, nicméně pro diváka 21. století již nemůže být přece jen tak jednostranný, i když k tomu nabádá. Např. díl Štvanice. Celorepubliková nenávist proti "vrahům" z 50tých let a rehabilitační proces naruby. Jasně, že z toho Honza vyjde jako vítěz, ale jestli je divák alespoň mírně inteligentní, musí rozlišit mezi skutečnosti a zkreslenou propagandou, což tady není zas tak těžký. Rád vyzdvihnu skvělé herectví i perfektní režijní práci pana Sequense. A řekněme si to na rovinu, Liška a jeho Mimikry tak nějak strčily do kapsy celý underground 70.let a usměvavý Brůna, houpající svou krvavou sekeru s vlasy (super detail) zleva doprava, může konkurovat světovým bububu filmům. Nicméně obraz nespravedlivě obviňovaného a nenáviděného pomocníka VB, který je jinak pochopitelně morálně zdatný a spravedlivý a kterého vlastně akce z východu v srpnu ´68 zachránila před veřejným lynčováním, tento skvělý hororový díl Studna krutě ničí a nazývat Pražské jaro 68 loňskými zmatky, je již nestoudný cynismus. Nezapomínejme ovšem, v čem žijeme nyní. Dnešní propaganda je trochu o něčem jiném, jedná se o bezduchý narcismus a heroismus i reklama na stoprocentního muže či ženu, prostě historicky vyzkoušená tvorba vyumělkované modly. A jestli tedy někde hledat toho pravého, nefalšovaného hrdinu, který ví, co je nás správné a který jako jediný může zachránit svět, tak je to právě tam daleko za mořem, kde ti imperialisté střádají své plány, které se jim skrze filmovou propagandu docela daří naplňovat. Má to divák ale smůlu, že se v žádném politickém zřízení nedočká svobodomyslného, televizního projevu. Hrdinů máme dnes bezpočet, můžeme vybírat v podstatě donekonečna, ovšem pod obalem se stále skrývá stejná pokrytecká faleš. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to plný propagandy, ale fakt nechápu, že všichni tak nenáviděj akorát 30 případů Majora Zemana. Můžete klidně nadávat v diskuzích a komentářích tak u 90% československejch filmů a seriálů natočenejch v době normalizace, protože propaganda byla přítomná skoro ve všech. Podle mě je trochu škoda, že seriál je plnej chyb, který diváka vyloženě bijou do očí. Ono opravdu nevypadá moc věrohodně, když se případ odehrává někdy v 50. letech a natáčí se na ulici, která je plná žigulíků. Podobný chyby se daj najít snad v každym dílu. I když vzhledem k tomu, že seriál se odehrával v období od r. 1945 až do r. 1973, je to asi opravdu dost složitý, aby ve všech dílech byly 100% dobový reálie. Blbě taky působí různý střídání záběru den/noc nebo zataženo/slunečno. Jinak myslim, že Majora Zemana asi viděl každej, takže nemá cenu se o tom nějak zdlouhavě rozepisovat. Úroveň dílů je dost nevyrovnaná. Některý díly jsou vyloženě nudný a nezajímavý, některý fungujou jako nechtěná komedie a některý i z dnešního pohledu maj určitou kvalitu. Pro mě je to tak na rozhraní 2 a 3 hvězdiček, ale za tu hromadu chyb se přiklonim spíš k nižšímu hodnocení. Nicméně oproti dnešní seriálový tvorbě typu Ordinace v růžové zahradě nebo Letiště, je Major Zeman ještě zlatej. Jinak nejzábavnější díl asi Mimikry a největší píčovina Klauni. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Zeman, Honza Zeman, aneb Československá Bondovka na pokračování, ze které se u mě (celkem překvapivě) vyvinula závislost na dalších a dalších epizodách... zhruba ve třetině můžu konstatovat, že když si člověk sundá rudé brýle, uvidí krom propagandy především galakoncert herectví se slušnou dávkou napětí (a občas i milého humoru) v každém příběhu. Myslete si o mně, co chcete, ale když k tomuhle seriálu člověk přistupuje s rezervou, určitě dostane víc než jen srpem a kladivem vytepanou propagandu. To je vše, čest. 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení Zemanovi za pár dobrých dílů nedám, protože naopak pár dílů je vyloženě (ideologicky) hnusných, ale odpad taky ne. Proč, když jsem odpad dal v porovnání třeba JAGu nebo Zeleným baretům? Inu jednak je tu těch pár dobrých dílů, Liškova hudba a navíc. Když bych se musel rozhodnout, zda bojovat za Československo, t.č. socialistické, nebo za americkou demokracii, vybral bych si první možnost. Jsem tu doma (zdravím bratry Mašíny). ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • V každej časti seriálu sa pod úvodnými titulkami v miestach, kde je uvedené číslo epizody a rok, v ktorom sa odohrávala, na pozadí objaví snímok zdemolovaného auta. Jednalo sa o Fiat 850 [100G] z roku 1966. (Raccoon.city)
  • Na mene hlavnej postavy majora Zemana (Vladimír Brabec) sa dlho nemohli zhodnúť a padali nápady ako "major X", "major Herych" či "major Hurych". (Raccoon.city)
  • Od druhé série se začal objevovat komentář Milana Friedla, ten má překlenout zdánlivé nelogičnosti v čase i místě, na které není prostor v příběhu, a tak je vzájemně pospojovat. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama