Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (122)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s hollywoodskými hvězdami Kris KRISTOFFERSON (též populární country zpěvák) s tím herectvím to už je trochu slabší, Ali MacGRAW (v civilu manželka Steva McQueena),Ernest BORGNINE (obyčejně záporáky nehraje, spíše dobrosrdečné "strejce"). Děj filmu je boj řidičů TIR proti silniční zkorumpované policii, která je zbytečně šikanuje a obírá o peníze smýšlených pokut. Je to dost jednotvárná podívaná, ale v letech 1978 to byla senzace. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem měl zařazené jako potenciální akční film a docela jsem byl zvědavý. Výsledkem je bohužel typická slátanina ala Peckinpah. Začíná to ve stylu Polda a bandita - frajerský kamioňák vs. zaťatý polda kde to vypadá na nějaký ten respekt v pozadí a odlehčený styl. Jenže z poldy se vyklube naprostý psychopat co neváhá mučit "zajatce". Hrdina na útěku si chce jen zachránit kejhák, nemá žádný plán ani poselství a přesto se k němu přidává armáda truckerů... proč? V druhé půlce se z toho stává jakýsi pseudofilozofický protest proti... čemu?  K tomu politika a původní jakžtakž slušná roadmovie vybředne v šílenou nudu s kvalitními herci, kteří netuší co hrát (Borgnine). Koho baví kamiony, tak bude asi nadšený, mě to ale nic neříká. Jo a akční film to není, je tu pár bouraček, jedna špatně střižená bitka a řekněme solidní finále na mostu, ale jinak to nemá absolutně spád ani žádnou pořádnou honičku. 2* za finále a solidního Kristoffersona. PS: Ta vyprávěná country odrhovačka je otřesná. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V dětství obrovský zážitek, dnes vyvolávající už pouze nostalgické pousmání. Nicméně hodnocení ani po letech nesnížím - jednak mám rád Peckinpaha, Kristoffersona a Borgnina a navíc má tenhle film přes veškerou naivitu a zmatenost až stupiditu děje značný komediální potenciál a individualisticko-anarchistický náboj, který stále dovede víc než dobře pobavit. Na závěr poznámka k ženským protagonistkám - jednoznačně nejvíc se mi líbila Madge Sinclair coby "Černá vdova", kdežto na Ali MacGraw přesně sedí poznámka kolegy Dobytka. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pamatoval hlavně z dětství a udělil jsem mu zde 3 hvězdičky. Teď jsem to viděl znovu, takže to musim změnit. Děj filmu je opravdu hodně jednoduchej, dalo by se říct, že až stupidní. Napsat cokoliv o ději, by znamenalo spoilerovat. Ono ve filmu se vlastně "něco" děje asi tak v úvodních 15-ti minutách, pak už je to jedna obrovská nuda a něco málo se zase stane až úplně na konci, kterej je tak trochu překvapivej (nicméně je stejně blbej jak celej film). Potěšily mě snad akorát ty záběry na kolonu jedoucích náklaďáků. Když to tak shrnu, tak na filmu jsou zajímavý ty starý americký tahače, pak dlouho, dlouho nic, pak obrovský množství zpomalenejch záběrů (mam pocit, že kdyby všechny ty zpomalený záběry byly puštěný normální rychlostí, tak film bude tak o půl hodiny kratší) a nakonec to, že Ali MacGraw, kterou jsem dosud znal jenom z filmu Útěk, tady s ostříhanejma vlasama vypadala jak píča. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zaprášené dílo s dvěma stranami, přičemž na jedné jde o kýčovitý a lehce naivní patos a na té druhé o vcelku dobře laděné komediální drama, jehož akční sekvence nejsou zas tak k zahození. Ze všestranného pohledu to však díky (i přes pěkné finále) klasicky vyvařenému scénáři víc jak průměr prostě není. 60% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Jméno firmy na dveřích Bobbyho (Burt Young) kamionu je Paulie Hauling. To je narážka na film Rocky (1976), kde postavu Paulieho ztvárnil právě Burt Young. (Stiggie)
  • Rubber Duckův (Kris Kristofferson) je ve filmu obecně zastoupen jako Mack RS712LST z roku 1977, ačkoli několik dalších tahačů řady Mack RS700L bylo použito jako stacionární rekvizity. Zrestaurovaný tahač Mack RS731LST z roku 1970 a jediný původní zachovaný cisternový přívěs je vystaven v Národním muzeu dopravy v St. Louis ve státě Missouri. (classic)
  • Film je založen na country a westernové písni „Convoy“ od C. W. McCalla z roku 1975. (classic)

Reklama

Reklama