Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Oslavný liberální film a zároveň parodie na něj. Úsměvné připomenutí dosavadní Peckinpahovy tvorby - stylizované rvačky nebo šílená postava Ernesta Borgnina. Celkově více než příjemná a milá podívaná na uchvacující pouštní, truckové i jiné pohyblivé "kompozice", podpořené chytře vybraným hudebním všežánrovým doprovodem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pamatoval hlavně z dětství a udělil jsem mu zde 3 hvězdičky. Teď jsem to viděl znovu, takže to musim změnit. Děj filmu je opravdu hodně jednoduchej, dalo by se říct, že až stupidní. Napsat cokoliv o ději, by znamenalo spoilerovat. Ono ve filmu se vlastně "něco" děje asi tak v úvodních 15-ti minutách, pak už je to jedna obrovská nuda a něco málo se zase stane až úplně na konci, kterej je tak trochu překvapivej (nicméně je stejně blbej jak celej film). Potěšily mě snad akorát ty záběry na kolonu jedoucích náklaďáků. Když to tak shrnu, tak na filmu jsou zajímavý ty starý americký tahače, pak dlouho, dlouho nic, pak obrovský množství zpomalenejch záběrů (mam pocit, že kdyby všechny ty zpomalený záběry byly puštěný normální rychlostí, tak film bude tak o půl hodiny kratší) a nakonec to, že Ali MacGraw, kterou jsem dosud znal jenom z filmu Útěk, tady s ostříhanejma vlasama vypadala jak píča. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi posledny kvalitny film z neskorej Peckinpahovej /Wild Bunch, Straw Dogs/ tvorby. Sam Peckinpah uz evidentne rezignoval na surove, drsne nasilie a la Wild Bunch, ale stale dokazal natocit nadpriemerny film o kamionoch. Akysi dej tu aj je, ale do popredia vystupuje hlavne rezia talentovaneho Peckinpaha a slusne herecke vykony. V hlavnej roli sa predstavil Kris Kristoffersson v roli sofera kamionu. Samozrejme okrem neho si tu este zahral aj Burt Young /seria Rocky/. Okrem kvalitnych dialogov, ktore iba obcas nudia si divak uzije hlavne peknu sceneriu. A kvalitnu reziu. Takze si myslim, ze tento film je dost podceneny a pre mna slusnych 76 % ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Dávnejšie by som bol dal aj ****, ale teraz len 2. Keď som to videl v 80. rokoch v kine, páčili sa mi tam tie dobré hlášky, čo tam odzneli. Dabingová verzia, ktorú som videl teraz je už úplne o ničom. Niekde je hlas dokonca odstránený (napr. keď otvorený autobus s "misionármi" ide okolo konvoja kamiónov, je vidieť že mávajú rukami a otvárajú ústa - a nič, ticho. Som sklamaný, tie hviezdičky čo som dal je za hercov a super zábery na kamióny. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Amorální shit. To si prostě budete provokovat šerifa, nadávat mu a když vám bude hrozit zatčením, tak ho fyzicky napadnete, že jo. A když přiběhnou další dva cajti, kteří PODLE ZÁKONA na vás jakožto útočníka zamíří zbraní, tak se na ně vrhne celý bar, proč ne, že? Do toho nám hraje veselá country skladba, protože ono přece hromadné napadení policistů je děsná bžunda a co teprve, když policisté LEŽÍ NA ZEMI A VY JE KOPNETE DO OBLIČEJE (což znamená regulérní pokus o vraždu) to je naprosto k popukání. No už se směju. V jaké bublině naivnosti žijí ti scénáristé, nebo to psalo nějaké děcko? To fakt těm kriminálníkům někdo fandil? Hlavní  kamioňák (čti buran) by se bravurně uživil jako politik, protože po celou dobu filmu, když se řešilo, o co těm kamioňákům jde, tak mlel až směšně bezobsažné kecy, takže jsem se po skončení filmu nedozvěděl vůbec nic. Nedozvěděly se to pravděpodobně ani všechny ty kamioňácké ovečky, které se ke konvoji slepě přidaly. Film nemá žádnou pointu ani smysluplné zakončení. Co se týče zpomalovaček, tak budu citovat Trautenberka:"Ty zpomalovačky jsou moc zpomalený!" Beze srandy, mnoho záběrů je zpomalených tak moc, že to úplně ztratí nějaký drajv, tempo a vůbec se to k daným scénám nehodí. Totálním WTF je sekvence, kdy kamiony a policejní auta projíždějí písčitou prérií, doslova se brodí pískem, až se jim od kol extrémně práší. Ten mimózně zvolený hudební doprovod + prolínačky z toho dělají neuvěřitelně úmornou gay sekvenci. Film, který chce být moc macho, ale je pouze hloupoučký a naivní. A amorální. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Po druhém promítání Peckinpahova hrubého střihu vyhodil Michael Deeley, výkonný ředitel EMI, v polovině března 1978 Peckinpaha a Cravena z filmu a povýšil střihače Graema Clifforda na vedoucího střihu, aby výrazně zkrátil stopáž filmu pro uvedení v červnu 1978. (classic)

Reklama

Reklama